Festivāla "Laba Daba 2019" bērnu un ģimeņu pasākumu programma

Laba Daba 11 pastāvēšanas gadu laikā ir kļuvis par vienu no ģimenēm draudzīgākajiem festivāliem Latvijā. Ik gadu festivālu apmeklē ne vien gados jauni cilvēki, bet arī vecvecāki un aizvien vairāk ģimeņu ar maziem bērniem.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Ģimenes festivāls "Laba Daba"  ik gadu kļūst arvien ģimeniskāks. Festivāla rīkotāji stāsta, ka festivāla laikā tiek izteikti bildinājumi, bet pēc festivāla mīlošās ģimenēs aug mazuļi, kurus sauc par Labas Dabas mazuļiem. Pa šiem gadiem festivālā noslēgtas kopumā 5 oficiālas laulības.

Šogad ir īpaši domāts par jaunākās publikas izklaidēm, kā arī to, lai atpūsties varētu arī vecāki. Ko tad šogad sagaidīt "Laba Daba 2019" programmā?


Atsevišķa zona telšu pilsētiņā, bērnudārzs un mazuļu terase
Festivāla telšu pilsētiņa atrodas labiekārtotā ābeļdārzā, tādēļ mošanās ir patīkama visiem, kas tajā nakšņo, jo saule teltis uzkarsē mazāk. Telšu pilsētiņa tiks dalīta divās zonās. Lielākā no zonām būs iezīmēta ar dažādām ‘’ielām’’ un to nosaukumiem, lai ābeļdārzā vieglāk orientēties un ikviens var atrast īsto telti. Savukārt zona, kas paredzēta ģimenēm ar bērniem atradīsies tālāk no festivāla teritorijas, kur ir klusāks. Ģimeņu telšu zona ir labiekārtota ar atsevišķām tualetēm un roku mazgājamajām iekārtām. Tajā, tāpat kā pārējā telšu pilsētiņā dežūrē gan apsardze, gan policija, kas gādā par festivāla apmeklētāju drošību arī ārpus festivāla teritorijas. Turklāt telts vieta jau ir iekļauta festivāla biļetes cenā. 

Festivāla teritorijā darbosies mazo apmeklētāju jau iemīļotais bērnu dārzs ‘’Laba vieta’’, kur profesionālu un gādīgu auklīšu uzraudzībā bērni var darboties izzinošās darbnīcās, kas ir saistītas ar zinātni, mākslu, skaņu, dabu un piedalīties citās aizraujošās nodarbēs un spēlēs, kas veicina visu cilvēka maņu attīstību. Bērnudārza aktivitātes vairāk piemērotas būs bērniem vecumā no 3 līdz 9 gadiem. ‘’Laba vieta’’ savus mazos apmeklētājus gaidīs kā piektdienas vakarā, tā visas sestdienas garumā, līdz pat plkst. 21:00. Bērnudārzs ir  par maksu. Ieejas maksa vienai dienai ir 5,00Eur piektdienā un 10,00Eur sestdienā, bet uz visu festivāla laiku 10,00 EUR (ieiet var vairākas reizes dienā).

Savukārt pavisam jaunas ģimenes ar maziem bērniņiem ik gadu gaida Babyroom mazuļu terase, uz kuras vecāki var atpūsties, kamēr bērni snauž vai rotaļājas. Uz terases iespējams uzsildīt mazuļiem ēdienu, pārmainīt autiņus, nomazgāt un pabarot bērniņus, kā arī sadraudzēties ar citām draudzīgām un pozitīvi noskaņotām ģimenēm. 

Festivāla programma un biļetes bērniem
Ieeja festivālā bērniem līdz 13 gadu vecumam (ieskaitot), vecāku pavadībā, ir bez maksas. Ja bērni ir vecumā virs 13 gadiem, ģimenes par izdevīgāku cenu var iegādāties arī festivāla grupas biļetes, kas iegādājamas komplektos pa piecām biļetēm. Visi biļešu veidi pieejami biļešu servisa kasēs. 

Paralēli pieaugušo programmai tiek piedāvāta virkne aktivitāšu arī bērniem. Festivāla radošajā pļavā būs gan hennas, gan gliteru tetovējumi, lielie ziepju burbuļi un dažādas darbnīcas, kurās varēs gatavot videi draudzīgus produktu iepakojumus, dabīgas rotas lietas un citus nieciņus no otrreiz pārstrādājamiem materiāliem. Daļa aktivitāšu ir bez maksas, daļa – pret ziedojumiem. 

Kino zālītē Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2ANNAS izrādīs ne tikai filmas pieaugušajiem, bet būs parūpējies par bērnu programmu "KAPĒC KOPĀ?". Tajā būs skatāmas tādas filmiņas, kā: Krāsainie putni (rež. Oana Lacroix/animācija/Francija/2018); Meitene un vēlmju koks (rež. Alexandra Lupashko/spēlfilma/Krievija/2018); Bēdīgais Hermans Brauns (rež. Dan Castro/animācija/Lielbritānija/2018); Viss ar laiku! (rež. Bonnie Dempsey/spēlfilma/Īrija/2017); Stacija (rež. Jocelyn Wat/animācija/Lielbritānija/2017); Koko diena (rež. Tatiana Moshkova/animācija/Krievija/2017).

Sestdienas pirmajā pusē varēs piedzīvot bērnu un jauniešu eksperimentālās teātra un cirka izrādes un performances. Darbosies Rīgas cirka skola ar cirka meistarklasēm, kurās būs iespējams iemācīties, piemēram, žonglēšanu. Īpaši padomāts par pašiem mazākajiem apmeklētājiem - festivālā viesosies teātra un cirka grupa “The Lady” no Izraēlas ar izrādi ’’Cosmic kid wash’’ bērniem no 3 gadu vecuma. Tas ir atsvaidzinošs un mazliet slapjš klaunu priekšnesums pašiem mazākajiem festivāla apmeklētajiem. 

Reklāma
Reklāma

Savukārt kopumā par bērniem tīkamāko skatuvi, apmeklētāji iepriekšējos gados atzinuši folka mūzikas skatuvi jeb Eža skatuvi, kas atrodas iepretim radošo darbnīcu pļavai, blakus bērnudārzam. Šogad uz Eža skatuves būs dzirdams gan koris Dziesmuvara, gan folkloras kopa Grodi, kā arī regejs no Krievijas un citas grupas. 

Praktiski padomi apmeklējot festivālu kopā ar bērniem

    • Festivāla info centrā un bērnu dārzā būs pieejamas bezmaksas aproces bērniem, uz kurām būs iespēja uzrakstīt vecāku telefona numurus. Pastāstiet savai atvasei, ka pazušanas gadījumā, viņš var vērsties pie kāda pieaugušā ar lūgumu sazvanīt vecākus. 

    • Vienmēr ir svarīgi norunāt kādu konkrētu satikšanās vietu gadījumos, ja sanāk pazust vai apmaldīties. Ierodoties festivālā, sameklējiet virs festivāla teritorijas plīvojošu lielo balonu, kas kalpos kā orientieris dažādās situācijās. Norunājiet, ka satikšanās vieta pazušanas gadījumā, ir pie balona.

    • Ja konstatējat, ka Jūsu atvase ir pazudusi, vērsieties festivāla info centrā vai pie apsardzes darbiniekiem. Viņi informēs atbildīgo personālu, tādējādi paātrinot bērna atrašanu. 

    • Ja mazulis ir pavisam mazs, līdzi būtu jāņem skaņu slāpējošas austiņas, kas pasargās bērniņa dzirdi. 

    • Līdzi jābūt piemērotam apģērbam, ko var vilkt gan siltā, gan vēsāka laikā. Līdzi jāpaņem gumijas zābaki un lietus mētelis, cepure un sauļošanās krēms.

    • Lai arī festivāla teritorija ir izgaismota, mazajiem apmeklētājiem, piemēram, gulēšana teltīs var šķist mazliet baisa. Līdzi paņemtais lukturītis lieti noderēs kā ērtībai, tā rotaļām pirms gulēt iešanas. 

    • Šogad festivālā plānojam ierobežot arī smēķēšanu. Smēķēt aizliegts būs arī koncertu laikos pie skatuvēm. Taču, ja jūtat, ka kāds no apmeklētājiem noteikumus neievēro, nekautrējaties un lūdziet cigareti nodzēst vai vērsieties pie tuvākā apsarga, kurš smēķētājam aizrādīs  Jūsu vietā. 

    • Ja saprotat, ka Jūsu atvasei divas dienas festivālā ar nakšņošanu ir par daudz, izmantojiet iespēju palikt Siguldas un Līgatnes apkaimes viesnīcās un kempingos, kas nereti festivāla laikā piedāvā naktsmītnes par draudzīgākām cenām.  

    • Labā Dabā tiek piedāvāta plaša un dažāda ēdienu izvēle, no kuras paēst iespējams arī vegāniem un veģetāriešiem. Taču līdzi paņemtas veselīgas uzkodas un dzēriens bērniem nenāks par skādi. Ņemiet vērā, ka festivāla teritorijā nevarēs ienest metāla un stikla ēdamrīkus. Tāpat pievērsiet uzmanību tam, kā uzglabājiet līdzi paņemto ēdienu, lai tas nesabojājas. 

    • Dažādi noderīgi sīkumi, ko būtu vērts paņemt līdzi: plāksteri, pretodu līdzeklis, mitrās salvetes, tualetes papīrs, bērnam svarīgas lietas, piemēram, knupītis, iemīļotais lācītis, miega sedziņa vai citas lietas, kuras varētu uzlabot mazuļa noskaņojumu. 

Atcerieties, ka festivāla apmeklējums kopā ar bērniem var būt kā prieka, tā arī rūpju pilns. Galvenais būt gataviem kopīgi situāciju risināt. Ieklausieties savu bērnu vēlmēs un mēģiniet iejusties viņu ādā. Galvenais ir nepārdzīvot arī tad, ja, bērnu untumu dēļ, visus iecerētos koncertus apmeklēt neizdosies, jo svarīgākais taču ir kvalitatīvi kopā pavadītais laiks.