Brīvdienās gaidām patīkams karstums, brīdina par augstu UV starojumu

Nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs karstāks, bet nākamnedēļ mūsu reģionā ieplūdīs arktiska gaisa masa un temperatūra ievērojami pazemināsies, liecina prognozes.

FOTO: Shutterstock.com

Lielais karstums, kas šodien un rīt aptvēris Rietumeiropu, daudzviet nesot rekordaugstu temperatūru - līdz +35..+40 grādiem, vietām pat vēl nedaudz vairāk, nedēļas nogalē virzīsies uz Skandināviju un nedaudz skars arī Baltiju.

Pie mums gaisa temperatūra turpmāk ik dienu celsies par 1-2 grādiem, ceturtdien sasniedzot +22..+27 grādus, bet svētdien un pirmdien - +25..+30 grādus, mazliet vēsāks būs piekrastē. Siltas būs arī naktis - gaiss atdzisīs līdz +14..+20 grādiem.

Līdz pirmdienai laiks būs pārsvarā saulains, bet pēcpusdienās un vakaros vietām var veidoties lokāli lietus un negaisa mākoņi, bet tie skars nelielu Latvijas daļu, lielākoties Vidzemi un Latgali.

No otrdienas kļūs krietni vēsāks temperatūra vairākas dienas lielākajā valsts daļā nesasniegs pat +20 grādu, bet naktīs Vidzemē noslīdēs līdz +5 grādiem.

Eiropā pastiprinoties karstumam, samazinājusies ozona koncentrācija stratosfērā, tādēļ ultravioletais starojums Latvijā šonedēļ no jauna pakāpies līdz gada augstākajam līmenim, lai gan parasti jūlija otrajā pusē tas kļūst vājāks.

Reklāma
Reklāma

No saules īpaši jāizvairās dienas vidū - no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē. Lielā karstumā mediķi neiesaka sauļoties, jo pastāv risks dabūt ne tikai saules, bet arī karstuma dūrienu. Ūdens temperatūra jūrā Latvijas piekrastē ir vidēji +16..+20 grādi. Lielākajā daļā upju un ezeru ūdens temperatūra ir +18..+22 grādi.