Izplatītākie ķeizargriezienu iemesli Latvijā. Komentē ārste Dace Rezeberga

Pēdējo 5 gadu laikā Latvijas medicīnas iestādēs mērķtiecīgi tiek strādāts pie tā, lai samazinātu dzemdību skaitu, kas tiek atrisinātas ar ķeizargrieziena operācijas palīdzību. 

Jo mazāk pirmreizējo ķeizaru, jo mazāk nākamo

FOTO: Shutterstock.com

Jo mazāk pirmreizējo ķeizaru, jo mazāk nākamo

Šādas rekomendācijas sniedz arī Pasaules Veselības organizācija. Tendences patiešām ir straucošas. Ir valstis, kurās ķeizargrieziens tiek veikts 50% gadījumu, piemēram, tā ir Turcijā. Latvijā 2013. gadā ar operāciju beidzās 22% grūtniecību. 

Vērtējot pēdējo gadu statistiku, būtiski samazinājies operāciju skaits nav. 

 

Dace Rezeberga, RSU profesore Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, komentējos šīs tendences, skaidro, ka, lai arī šajā statistikā vēl nav redzams, tomēr ir zināms, ka 2018. gadā ķeizagriezienu operāciju skaits ir samazinājies par 1 %. 

Pēc PVO datie populācijas līmenī ķeizargriezienu skaits virs 15% vairs nav saistīts ar mātes  vai bērna mirstības samazināšanos.
 

Iemesli ķeizargriezienu skaita pieaugumam:
 
    • Grūtniecības pārlieku lielā medikalizācija
    • Aprūpes sniedzēju bailes no tiesvedība
    • Mātes vēlmes
    • Pieaugošs mātes vecums
    • Mazākas ģimenes
    • Ārsta lēmums
    • Aprūpes privatizācija
    • Aptaukošanās
    • Pacientu izpratne par risku – pat labi informētas sievietes ķeizargrieziena radītos riskus vērtē zemāk salīdzinot ar dzemdību radītu distersu auglim
    • Attieksme pret augļa iegurņa priekšguļas, daudzaugļu grūtniecības dzemdībām un dzemdībām ar dzemdes rētu.

Kā iemeslu min arī pastāvošās samaksas sistēmas – operatīvas dzemdības tiek labāk apmaksātas, iestādes un ārsti ir ieinteresēti vairāk nopelnīt. Dzemdību vadīšana prasa pacietību – pirmās dzemdības prasa aprūpes komandas uzmanību līdz pat 20 stundām, kamēr ķeizargriezienu var paveikt ilgākais stundas laikā.

 

Dzemdību vadīšana prasa pacietību – pirmās dzemdības prasa aprūpes komandas uzmanību līdz pat 20 stundām, kamēr ķeizargriezienu var paveikt ilgākais stundas laikā.


Ierobežoti resursi, augsta noslodze, zema motivācija un  atbildība rada vēlmi dzemdības pabeigt ātrāk un pastāv risks nevajadzīgas ķeizargrieziena operācijas veikšanai. Ne mazu lomu spēlē iestādes darba kultūra - viens un tas pats ārsts, strādājot dažādās iestādēs, pieņem un vadās pēc institūcijā pieņemtiem principiem un saskaņā ar tiem maina savu praksi, kas noteikti būs dažāda pie ķeizargriezienu līmeņa 7 un 70%.

Lai varētu salīdzināt ķeizargrieziena indikācijas un izprastu kādās dzemdētāju grupās ir visaugstākais ķeizargriezienu skaits, šodien visbiežāk izmanto Robsona kritērijus*. Saskaņā ar šo klasifikāciju visas dzemdības tiek iedalītas 10 grupās, kas dod iespēju sekot ķeizargriezienu skaitam katrā no definētajām grupām.  

Reklāma
Reklāma

Latvijā biežākie ķeizargreiziena iemesli ir 1., 2. un 5. grupā minētie iemesli.  

Pielietojot Robsona klasifikāciju ir redzams, ka vislielāko ietekmi uz ķeizargriezienu skaita samazināšanu varētu būt no tā skaita samazināšanas pirmdzemdētājām ar vienu augli galvas guļā ar spontānu dzemdību sākšanos vai pielietojot dzemdību indukciju un sievietēm ar vienu augli galvas guļā un dzemdes rētu (Robsona grupas 1, 2 un 5).

Attīstītajās valstīs dinamikā samazinās mēģinājuma dzemdību skaits sievietēm ar dzemdes rētu, bet pieaug dzemdību indukcijas gadījumu skaits pirmdzemdētājām, pēdējām ķeizargrieziena galvenais iemesls ir dzemdību progresa trūkums. Šādas tendences vērojamas arī Latvijā.

Dace Rezeberga kā vienu no iemesliem, kāpēc daļa dzemdību beidzās ar operāciju, min aptaukošanus un cukura vielmaiņas traucējumus, ko sieviete piedzīvot gadību laikā. Tas ietekmē gaidāmā bērna svaru, rada grūtības noteikt augļa izmērus un prognozēt dzemdību gaitu.  "Problēmas ar aptaukošanus ir redzamas jau skolniecēm, vēlāk arī grūtniecēm,"  precizē ārste.


*Īru ginekologs, veicot ikgadējo auditu dzemdību nodaļā, sadalīja dzemdētājas 10 grupās, vēloties izanalizēt, kurās situācijās ķeizargrieziens tiek veikts biežāk. Savukārt Pasaules Veselības organizācija 2015.gadā Robsona klasifikāciju atzina kā vispiemērotāko un ērtāk lietojamo ķeizargriezienu biežumu analīzē, salīdzinātu ķeizargriezienu īpatsvaru gan starp slimnīcām, gan starp valstīm un reģioniem. 

 

Saistītie raksti