Bezalkoholiskais alus grūtniecības laikā. Vai drīkst?

Domājot par bērniņa veselību un pareizu attīstību, grūtniecības un bērna barošanas laikā sieviete alkoholu lietot nedrīkst. Ko darīt, ja ļoti gribas? Veikalos iespējams iegādāties gan bezalkoholisko alu, gan arī vīnu. Tomēr, vai šie dzērieni nudien ir tik nevainīgi un cik daudz tos drīkst dzert, skaidro uztura speciāliste Alise Kindzule.

Arī šķietami bezalkoholiskais alus grūtniecēm nav ieteicams.

FOTO: Shutterstock.com

Arī šķietami bezalkoholiskais alus grūtniecēm nav ieteicams.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka par bezalkoholisko produktu tiek uzskatīts tāds, kura sastāvā absolūtā spirta daudzums nepārsniedz 0,5 tilpumprocentus. Tātad, neliela alkohola deva pieļaujama arī “bezalkoholiskajos” dzērienos.

 

Uztura speciāliste Alise Kindzule norāda, ka tad, ja topošā vai jaunā māmiņa izjūt vēlmi pēc alus vai vīna, iespējams, sievietei nepieciešams papildus uzņemt B grupas vitamīnus. “Grūtniecības un bērniņa barošanas laikā sievietēm ir īpaši jāpiedomā pie sava uztura, jo tas ietekmē ne tikai viņu veselību, bet arī viņu gaidāmo vai nupat dzimušo bērnu attīstību. Tam bieži vien ir pamatojums – topošajai māmiņai trūkst B grupas vitamīni. Šādā gadījumā grūtniecei kopā ar speciālistu ir jāpārrunā ikdienas ēdienkarte un kopīgi jāsaprot, kas būtu jāiekļauj šajā ēdienkartē, lai specifiskā prasība izzustu,” norāda Alise Kindzule. Uztura speciāliste ir pārliecināta – ne bezalkoholiskais alus, ne vīns nav grūtniecēm piemēroti dzērieni. Reizēm dzirdami ieteikumi – brīdī, kad jaunajai māmiņai dabīgi neveidojas pieniņš, tiek ieteiks padzerties bezalkoholisko alu.

 

Mana pieredze liecina – grūtnieces biežāk izjūt vēlmi pēc alus, nekā vīna.

 

Reklāma
Reklāma

Tomēr arī šādā gadījumā A. Kindzule rosina māmiņas būt piesardzīgām: “Arī tam, ka neveidojas piens, var būt vairāki izskaidrojumi. Pie vainas atkal var būt B grupas vitamīni, kuri sievietei trūkst. To, ko uzņemam ar kvasu vai alu, varam uzņemt arī ar ēdienkarti, ja tā ir pareizi sastādīta.” Jāņem vērā, ka arī bezalkoholiskais alus un vīns var saturēt augstāku etanola līmenī nekā tas norādīts uz etiķetes. Uztura speciāliste norāda uz kādu pētījumu, kurā tika analizēti 45 bezalkoholiskie dzērieni. No tiem 13 dzērieni saturēja lielāku etanola daudzumu nekā norādīts uz produkta. Turklāt, seši dzērieni, kuri saukti kā bezalkoholiskie, saturēja alkohola koncentrāciju virs 1%. Tā kā šobrīd nav pieejami droši pētījumi saistībā ar bezalkoholisko dzērienu lietošanu grūtniecības laikā, uztura speciāliste iesaka atturēties no tiem pavisam. paredzēt, cik promiles uzrādīsies pēc bezalkoholiskā alus vai vīna glāzes izdzeršanas nevar, jo tas ir atkarīgs no katra konkrētā cilvēka organisma.

 

Produkti, kas satur B grupas vitamīnus 

Iekļaujot tos savā ēdienkartē, iespējams, pazudīs vēlme pēc alus garšas:

  • Vistas gaļa
  • Piena produkti
  • Liellopa gaļa
  • Olas
  • Forele