Jau no 1. jūlija var ziedot pārtiku ar beigušos derīguma termiņu

Pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš, var ziedot jau no šī gada 1. jūlija. Tā pirms neilga laika ir lēmusi valdība. Ziedot var pārtikas krājumus no veikaliem, ražotājiem un vairumtirdzniecības bāzēm, kuru derīguma termiņš ir beidzies un kuri nav vēl kļuvuši kaitīgi cilvēku veselībai.

Noteikumi paredz, ka uz labdarībai nododamajiem produktiem ir jābūt specifiskai norādei, ka šis produkts ir domāts ziedošanai.

FOTO: Shutterstock.com

Noteikumi paredz, ka uz labdarībai nododamajiem produktiem ir jābūt specifiskai norādei, ka šis produkts ir domāts ziedošanai.

Līdz šim labdarības organizācijām ziedoto produktu klāsts bijis ierobežots, tāpēc ar cerībām tika uzņemti jaunie noteikumi.  

Nu labdarībai pēc termiņa beigām ar marķējumu "ieteicams līdz" ir ļauts nodot šādus produktus: 

tēju, kafiju, kakao;

graudaugus un pākšaugus;

makaronus un miltus;

medu;

dažādus konservus;

ievārījumu un sīrupu;

mērces un eļļu;

cukura konditoreju, cepumus;

Reklāma
Reklāma

čipsus un sāļās uzkodas;

brokastu pārslas;

žāvētus augļus un dārzeņus;

garšvielas un sausos produktus, kam nav vajadzīga speciāla uzglabāšanas temperatūra.

Jānodrošina, lai ziedojuma saņēmējs būtu informēts, ka konkrētie produkti ir ar beigušos derīguma termiņu, un viņi paši uzņemas atbildību par to lietošanu, un nevarēs celt pretenzijas pret veikalu vai ražotāju par garšas vai krāsas zudumu.

Noteikumi paredz, ka uz labdarībai nododamajiem produktiem ir jābūt specifiskai norādei, ka šis produkts ir domāts ziedošanai. Tāpat jānodrošina, lai ziedojuma saņēmējs būtu informēts, ka konkrētie produkti ir ar beigušos derīguma termiņu, un viņi paši uzņemas atbildību par to lietošanu, un nevarēs celt pretenzijas pret veikalu vai ražotāju par garšas vai krāsas zudumu.

 

Svarīgi zināt, ka pirms šo produktu izplatīšanas visām labdarības organizācijām, ziedotājiem un pat reliģiskajām iestādēm ir jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā, lai mazinātu risku, ka kāds ļaunprātīgi varētu veidot viltus labdarības iestādes un šos produktus laist otrreizējā tirdzniecībā. Labdarības organizācijām būs arī jānodrošina katra produkta izsekojamība, lai zināt, pie kā tieši konkrētie iepakojuma nonākuši.

 

Labdarībā nedrīkstēs izplatīt produktus, kam ir marķējums "izlietot līdz" - svaigu gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis, zīdaiņu un bērnu pārtiku.