Uzticēties, bet pieskatīt. Drošības pasākumi tīnim, kas dodas uz festivālu

Vasara, mūzika, krāsas, festivāli... Īsta brīvības garša, ko tā vien tiecas izgaršot, sajust un izbaudīt pusaudži. 15 – 16 gadi ir tas laiks, kad tavs bērns ir sajuties pietiekami patstāvīgs, lai doties uz masu pasākumu ar draugiem, nevis kā bija ierasts agrāk, proti, ar vecākiem. 

Brīvība, vasara un arī atbildība par savu drošību

FOTO: Shutterstock.com

Brīvība, vasara un arī atbildība par savu drošību

Zinot, cik neprognozējami lielos publiskos pasākumos var uzvesties no mammas paspārnes izrāvušies jaunieši, taujājam Rīgas pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas speciāliste psiholoģiskās konsultēšanas jautājumos Aijai Lilienfeldei, kuri drošības aspekti ir jāizrunā ar bērnu, pirms palaist viņu vienu uz koncertu vai festivālu. 

“Vispirms pašam pusaudzim jāatbild uz jautājumu, kāpēc viņi grib doties tieši uz šo festivālu. Aizbraukt satikties ar draugiem, vai izrādīt sevi, cik es esmu “kruts”, vai baudīt pasākumu un mūziku? To vecākiem der izrunā ar bērnu.”

Vislabāk tomēr būtu doties uz lielu pasākumu kopā ar vecākiem, kas var atpūsties turpat netālu, nemaz netraucējot jaunietim komunicēt ar vienaudžiem. Ja nu tomēr mērķis ir doties izklaidēties bez mammas un tēta, der laicīgi izrunāt vairākus svarīgus jautājumus. 


Ar pilngadīgu pieskatītāju vai viens
Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir teikts, ka bērns ir 18 gadu vecumu nesasniegusi persona. Tātad sabiedrībā bieži lietotie apzīmējumi - pusaudzis, jaunietis, tīnis – pilngadību nesasniegušām personām salīdzinoši lielas priekšrocības rīcības un izvēles brīvībā nesniedz – visi ir bērni. 

“Vispirms jāuzsver, ka līdz 16 gadu vecumam bērns nakts laikā publiskās vietās bez pieaugušā klātbūtnes nevar uzturēties. Kad pusaudži ir pieņēmuši lēmumu ar draugiem apmeklēt kādu no vasaras festivāliem, viņiem ir jāpatur prātā, ka vieni paši viņi uz turieni nemaz nedrīkst doties. Ir jābūt līdz pieaugušam cilvēkam – mammai, tētim, pilnvarotai personai, kas uzņemas atbildību par jaunieti. Vēlams tomēr, ka tie nebūtu, piemēram, 18 gadus vecais drauga brālis, jo tas nozīmē, ka tikko pilngadību sasniegušais jaunietis uzņemas pilnu atbildību par to, kas notiek ar viņa 15 gadus veco draugu no kompānijas Vai tiešām viņš tam ir reāli gatavs?”

 

Sasniedzot 16 gadu vecumu, jaunietis drīkst būt pasākumā bez pieaugušā pavadības, bet nedrīkst būt apreibinošu vielu ietekmē. 

 

Vecāku pienākums ir pilnvarot tikai tādu personu, kura varēs pilnvērtīgi veikt uzticētos pienākumus. 

Sasniedzot 16 gadu vecumu, jaunietis drīkst būt pasākumā bez pieaugušā pavadības, bet nedrīkst būt apreibinošu vielu ietekmē. 

Festivālos parasti ir organizatoru iekšējā apsardze, kas kontrolē to, kas notiek pasākumā, gan valsts vai pašvaldības policist, kas patrulē ārpus festivāla zonas. Viņiem ir tiesības prasīt tīnim uzrādīt dokumentus un pajautāt, kur ir atbildīgā pilngadīgā persona. Lillienfelde iesaka līdzi uz pasākumiem paņemt līdzi dokumentu kopiju, piemēram, skolēna apliecības kopiju. 


Kas ir jāizrunā ar tīni, pirms palaist uz uz pasākumu 
Precīzi jānoskaidro, kas tas ir par pasākumu
. “Gadās, ja pusaudzis pasaka, ka dosies uz nekur kur notiekošu nezin kādu pasākumu, kāds vispār nenotiek. Tāpēc ierakstiet Googlē un noskaidrojiet kur, kad un kāds ir festivāls, uz kuru pošas tīnis, “ iesaka psiholoģe. 

Jāizjautā, kur tieši nakšņos jaunietis, ar kādu kompāniju viņš turp dodas. 

Reklāma
Reklāma

Palūdz dažu draugu telefona numurus, lai var sazvanīties, ja nosēžas telefona baterija vai bērns nedzird telefona zvanu. 

Noskaidro, kādā viedā viņi plāno nokļūt uz festivālu un arī atpakaļ. Vienojaties, ka pusaudzis ziņo, kā dodas mājās no pasākuma. Noteikti labāk izmantot sabiedrisko transportu, nevis stopēšanas metodi.

Vienojaties, ka noteiktos laikos bērns atsūta ziņu, ka ar viņiem viss ir kārtībā

Izrunājat rīcības plānu, ja pašam vai draugiem rodas problēmas. Piemēram, ko darīs, ja būs pārkāršana saulē? Ja pazaudēs telefonu vai naudas maku? 

Vienoties, kur un kā tiks glabātas personīgās mantas, lai tās nepazustu.  Ja kaut kas pazūd vai notiek, droši doties pie festivāla atbildīgajām personām un lūgt palīdzību. Tam viņi ir domāti, lai palīdzētu. 

 

Nekādā gadījumā nedarīt šo
Nemukt no policista, ja viņš uzrunā un aiztur, jo tad policists noteikti viņu centīsies aizturēt, lai noskaidrotu, kāpēc šāda reakcija.

Nekādā gadījumā neiet peldēties nezināmās vietā naktī, vēlos vakaros un reibumā. 

Nedzert neko, ar ko cienā sveši nepazīstami cilvēki. Dzeramo pirkt tikai no oficiāla tirgotāja, nevis  neoficiālās vietās. Dzer tikai no tām pudelēm, ko atver pats. Joprojām klubos ir gadījumi, ka dzērienā kaut ko ieber un cilvēks vienkārši atslēdzas. 


Ja jaunietis ir iedzēris
Likums nosaka, ka bērns, tātad cilvēks līdz 18 gadu vecumam publiskā vietā iedzēris atrasties nedrīkst. Bet dzīvē viss notiek savādāk. Jaunieši iedzer, noreibst un uzvedās neadekvāti. Policists šādu jaunieti drīkst aizturēt, lai novērtētu viņa stāvokli. Pirmais, ko dara policists - viņš sazinās ar vecākiem un noskaidro, vai vecākiem ir iespēja atbraukt pakaļ bērnam. 

Tad sastāda administratīvā pārkāpuma protokolu. Tajā fiksē pārkāpumu, bet nepilngadīgajiem par naudas sodus nepiemēro. Tā vietā piemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, nosūtot bērnu uz pārrunām pie atkarību speciālista, narkologa vai psihologa.