Selfiji – līdz šim labākais Jusi Adlera-Olsena romāns!

Tikko latviešu valodā iznācis pasaulslavenā dāņu rakstnieka Jusi Adlera-Olsena romāns “Selfiji”, septītais darbs ciklā par Q nodaļu. “Nekronētais Dānijas kriminālromānu karalis neliek vilties arī septītajā grāmatā par Karlu Merku un Q nodaļu. “Selfiji” turklāt ir arī sērijas līdz šim labākais romāns,” raksta “Litteratursiden.dk”. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

SelfijiKad Jusi Adlers-Olsens pirms dažiem gadiem viesojās Rīgā, viņš intervijās atklāja, ka romānu ciklā lielu vietu atvēlēs arī Q nodaļas darbinieku personīgajai dzīvei, un romānā “Selfiji” tas izpaužas īpaši spilgti. Briesmīgi pagātnes dēmoni apciemo Rozi, kolorītāko un trauslāko nodaļas pārstāvi, un izšķirošā brīdī, kad Karlam, Asadam un Oliveram ļoti noderētu Rozes analītiķes spējas, kolēģiem nākas ne vien jauno lietu risināt bez Rozes palīdzības, bet arī izmeklēt senus notikumus un atrast norādes, kas ļautu Rozei uzvarēt nevienlīdzīgajā cīņā ar pagātnes rēgiem. 


Jusi Adleram-Olsenam izdodas iejusties katrā tēlā, radot precīzi izzīmētus raksturus, arī notikumi viņa darbos ir spilgti, spraigi un iespaidīgi. Supervaroņus te meklēt velti, lai gan... reizēm Asadam parādās kādas īpašas prasmes: spēja apvārdot, pielietot kādu sāpju paņēmienu, snaipera talants. Romānā “Selfiji” izzinām Rozes pagātnes drūmākās lappuses, savukārt Asada lielie noslēpumi (un tādi noteikti ir!) lasītājiem pagaidām paliek apslēpti. 

Izskatās, ka viena no Q nodaļas lietām ieguvusi papildinājumu: kāds tikko nogalinājis sievieti tieši tādā veidā kā pirms septiņpadsmit gadiem. Vai uzdarbojas tas pats slepkava? 

Izskatās, ka viena no Q nodaļas lietām ieguvusi papildinājumu: kāds tikko nogalinājis sievieti tieši tādā veidā kā pirms septiņpadsmit gadiem. Vai uzdarbojas tas pats slepkava? Vai upuriem ir kāda saistība? Vai tikko notikusī slepkavība arī būtu jāizmeklē Q nodaļai? Īpaši tāpēc, ka Slepkavību izmeklēšanas nodaļai šobrīd ir darba pilnas rokas: kāds trakais meties nogalināt jaunas sievietes! Skaistas, bezrūpīgas, ātru slavu alkstošas būtnes, kurām kopīgā ir daudz vairāk nekā atšķirīgā: viņas sevi rūpīgi kopj, glīti ģērbjas un gaida savu zvaigžņu stundu kādā realitātes šovā vai vismaz princi, kas nodrošinātu bezrūpīgu dzīvi visu turpmāko mūžu. Taču pagaidām viņu pamatienākumi ir pabalsti, kuru iegūšanā meitenes sasniegušas izcilu virtuozitāti. Mazkvalificēts darbs taču ir grūts, nepatīkams un nogurdinošs, spriež jaunās dāmas un vairās no strādāšanas kā mācēdamas. Pārsteidzoši, bet slepkavam šķiet, ka tieši šīs glītās un koptās meitenes ir pelnījušas nāvi. Pēc vairāku meiteņu traģiskās bojāejas pilsētnieki ir sašutuši, prese vārās, TV ziņu komanda gatava nakšņot policijas iecirknī, lai tikai pirmie uzzinātu izmeklēšanas jaunumus, un Karla Merka komandai jāpaveic brīnums: jāatrisina senā lieta, jāatrod meiteņu galētājs, jānomierina TV žurnālisti un jāglābj Roze...

Reklāma
Reklāma


Jusi Adlers-Olsens ir dāņu rakstnieks, kura radītie detektīvromāni par Q nodaļu tiek tulkoti un izdoti 42 valstīs un pārdoti daudzos miljonos eksemplāru, autors saņēmis vairākas literārās balvas.
Pieejama arī e-grāmata.
No dāņu valodas tulkojusi Dace Deniņa. 

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv