Kā sagatavot bērnu pirms asins analīžu paraugu ņemšanas

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti sagatavojuši ceļvedi vecākiem par to, kā pareizi sagatavot bērnu asins analīžu nodošanai. 

Dažiem vecākiem var būt nepatīkami skatīties medicīniskas manipulācijas.

FOTO: Shutterstock.com

Dažiem vecākiem var būt nepatīkami skatīties medicīniskas manipulācijas.

Bērns pirms izmeklējumiem ir jāsagatavo. Vislabākais laiks asins paraugu ņemšanai ir no rīta starp pulksten 8.00 un 10.00 pēc mierīgas pamošanās un tukšā dūšā.

Loti būtisks ir miers un labs noskaņojums. Tas nozīmē, ka arī vecākiem ir jāsaglabā miers, lai bērns nesāk uztraukties tikai tādēļ, ka uztraukušies ir cilvēki, kas ir ap viņu. Bērns jūt, ka apkārtējā situācija ir bailīga, nu jāsāk uztraukties arī viņam. Šādā uztraukumā sāk darboties organisma aizsargreakcijas, izdalās stresa hormoni un ārstam jau būs sarežģīti izvērtēt iegūtos rezultātus.

Pirms analīžu nodošanas no tās jācenšas izvairīties no fiziskās slodzes. Par fizisku slodzi uzskatāma arī steigšanās uz medicīnas iestādi, kāpšana pa kāpnēm, lēkāšana. Par fizisku slodzi uzskatāma arī intensīva raudāšana. Arī fiziskās slodzes rezultātā analīžu rezultāti var izmainīties.
Ja izmeklējami lipīdi (holesterīns, zema un augsta blīvuma lipoproteīdi, triglicerīdi, tad ieteicams 12 stundu neēšanas periods pirms parauga paņemšanas.

 

Pirms analīžu nodošanas no tās jācenšas izvairīties no fiziskās slodzes. Par fizisku slodzi uzskatāma arī steigšanās uz medicīnas iestādi, kāpšana pa kāpnēm, lēkāšana. Par fizisku slodzi uzskatāma arī intensīva raudāšana. 

Būtiski ir ievērot to, ka nedrīkst lietot saldinātus un ogļhidrātus saturošus produktus, tai skaitā saldinātos dzērienus pirms glikozes izmeklējumiem. Ja bērns tomēr paēdis, nepieciešams ievērot 2 stundu starplaiku pirms analīžu ņemšanas.


Kuras ir asins paraugu ņemšanas vietas
Pieaugušiem pacientiem parasti tiek punktētas vēnas elkoņa rajonā. Bērnam, atkarībā no vecuma, šīs vietas var būt atšķirīgas. Medicīnas personāls izvērtēs un izvēlēsies punktēt vēnu tajā ķermeņa daļā, kur vizuāli (apskatot bērnu) vai taustot vēna būs pieejama vismazāk traumatiskā ceļā. Tā var būt elkoņa locītava, plaukstas virspuse, cirksnis, pēdas virspuse vai galvas virspusējās vēnas (zīdaiņu vecumā).

Reklāma
Reklāma

Tā ķermeņa daļa, kur paredzēts ņemt asins paraugu, tiek atbrīvota no apģērba, novietota tā, lai māsiņa viegli tai varētu piekļūt. Žņaugs, ja to lieto, tiek uzlikts apkārt rokai vai kājai. Sajūta ir cieši savilkta, spiedoša žņauga uzlikšanas vietā. Dezinfekcijas līdzeklis var radīt vieglu aukstuma sajūtu.
Dūriena laikā var nejust neko vai vieglu dzēlienu, kniebienu. Žņauga atlaišana var radīt vieglu niezošu sajūtu. Pārsēja uzlikšana būs jūtama kā viegls spiediens.

"Asinis no pirksta" jeb kapilāro paraugu iegūšana dažiem bērniem šķiet mazāk biedējoša nekā dūriens vēnā. Šo vietu izvēlas, ja:

  • Nosaka glikozes līmeni vai glikozes slodzes testu,
  • Asins gāzu sastāvu,
  • Jaundzimušo bērnu izmeklēšanā,
  • Atsevišķos gadijumos, kad problēmas rada paraugu paņemšana no vēnas.


Jaundzimušiem bērniem analīzes ņem arī no papēža. Vecākiem bērniem īkšķis, vidējais pirksts. Pieļaujams dūriens arī citos pirkstos vai auss ļipiņā.

Saistītie raksti