Kā vasarā kopt rozes, lai tās bagātīgi ziedētu?

Roze no visiem augiem visvairāk iznes no augsnes barības vielas: ja gribi, lai tā bagātīgi ziedētu, augi jāmēslo. Der kūtsmēsli, virca, kombinētais minerālmēslojums ziedošajiem augiem. Konsultē Rundāles pils rožu dārza galvenā speciāliste Dainuvīte Brūvere.

 

Pavasarī rozes mēslo ar slāpeklī divas reizes. Pēc ziemošanas grūti saņemties un slāpeklis tam ir kā cilvēkam rīta kafija.

FOTO: Shutterstock.com

Pavasarī rozes mēslo ar slāpeklī divas reizes. Pēc ziemošanas grūti saņemties un slāpeklis tam ir kā cilvēkam rīta kafija.

Pavasarī divas reizes rozes samēslo ar slāpekli. Augam pēc ziemošanas grūti saņemties un slāpeklis tam ir kā cilvēkam rīta kafija. Mēslo vienreiz un pēc divām nedēļām – otrreiz.

 

Taču svarīgi, lai augs mēslojumu spētu arī uzņemt. Saknes, kas uzņem barības vielas, pieaugušām rozēm atrodas metru dziļi. Pa virsu uzliets mēslojums var palikt zemes virskārtā. Tāpēc augsnei mēslošanas brīdī jābūt labi salaistītai un ūdens augam jādod arī pēc mēslošanas. Vēl iesaka lietot mēslojumu, kas paredzēts augam uzņemšanai caur lapām.

 

Jūlijā rozes mēslojam, bet augustā vairs ne. Lai pārziemotu, tām jānobriest. Uz ziemu var lietot mēslojumu NPK 0-12-24, tas ir rudens mēslojums, ko augiem ieteicams dot, lai tie labāk pārziemotu.
 

Pie mums daudzi nāk un prasa – kā jums tās rozes tik skaisti zied? Bez koķetēšanas saku – pateicoties mēslošanai un laistīšanai.

 

Reklāma
Reklāma

Rozes arī jārušina, lai augu saknēm pievadītu vairāk skābekļa. Jāseko, vai tām neuzmetas kaitēkļi, ko mūsu dārzā apkarojam ar dažādiem ķīmiskajiem līdzekļiem, piemēram, Čempionu un citiem. Un, lai dārzā neiemājo pamestības sajūta, regulāri jānolasa pārziedējušie ziedi.


Rudenī pirms sala rozes jāpieliec. Noņem tikai slimās lapas. Ziemā jāseko temperatūras svārstībām. Nevar tā – apsedz augus un līdz pavasarim neliekas par tiem ne zinis. Latvijā 90 procentu rožu aiziet bojā nevis sala, bet pārcentīgas sasegšanas dēļ. Sākoties salam, Rundālē rozes apber ar kūdru, bet var izmantot arī skujas, džutas maisus. Kad sola bargu salu, augus vēl papildus sasedz ar vecām drēbēm, segām, saber virsū sniegu. Bet, kad sals atlaižas, sasegums jānoņem!”


Kad ir īstais laiks veidot rozēm vainagu?

“Augustā un septembra sākumā veidojam krūmrozes un vīteņrozes, izgriežam vecos zarus,” stāsta Dainuvīte, “neiesaku atjaunot rožu krūmu vienā gadā, bet pakāpeniski, katru gadu krūmam izgriezt divus trīs vecākos un nesmukākos zarus. Vajag skatīties vērīgi – ja zari veseli, iespējams, var izņemt kādu jaunāku, taču slimu un kroplu. Kas vārgs, tam pirmajam metās kaitēkļi. Un nereti tieši vecajiem zariem ir ļoti daudz ziedu.”