Efektīvi padomi ģimenei – kā ātrāk sakrāt naudu

Atļauties to, ko sirds kāro, ir tik patīkami. Tomēr reizēm mūsu sapņu piepildīšanai nepieciešamas finanses vairāk nekā tajā brīdī tās ir pieejamas. Zinot veidus, kā iekrāt naudu, sasniegt iecerēto kļūs vieglāk!

Naudas krāšanā iespējams iesaistīties ikvienam no ģimenes!

FOTO: Shutterstock.com

Naudas krāšanā iespējams iesaistīties ikvienam no ģimenes!

Mums katram dzīvē ir lielāki vai mazāki mērķi. Tie mūs motivē no rītiem celties un doties darba gaitās. Kāzu svinības, jauns auto vai mājoklis, sapņu ceļojums vai bērna pamatskolas izlaidums – tie un citi mūsu dzīves notikumi prasa zināmu ieguldījumu. Jāsagatavojas ne tikai fiziski un emocionāli, bet arī finansiāli.

 

Nosakiet mēneša budžetu
Aprēķiniet – cik lielu summu sastāda ikmēneša rēķini, kas jāapmaksā. Apdomājiet kādu naudas summu vēlaties tērēt citiem izdevumiem. Centieties pieturēties pie kopējā, vēlamā izdevumu budžetu. Mēneša beigās naudu, kura būs palikusi pāri – varēsiet atlikt iecerēto mērķu realizēšanai.  


Atveriet krājkontu
Izmantojiet iespēju, ko piedāvā bankas, lai ik mēnesi no jūsu kontiem uz krājkontu tiktu veikts automātiskais maksājums. Krājot skaidru naudu mājās, biežāk izjutīsiet vēlmi to iztērēt, jo, kā zinām – izdevumi var rasties bieži. Turpretim, ja nauda atradīsies krājkontā, to iztērēt būs nedaudz sarežģītāk, turklāt, vairāk piedomāsiet pie tā – vai šie izdevumi tiešām ir nepieciešami. 


Krājiet radoši 
Atbrīvojiet mājās kādu lielu, skaistu trauku. Ik reizi, kad jūsu makā nonāks divu eiro monēta, ielieciet to šajā traukā. Būsiet pārsteigti, cik ātrā laikā trauku iespējams piepildīt, turklāt, sakrājot vērā ņemamu summu! Tikai ievērojiet noteikumu – lai makā nonāktu nepieciešamās monētas, naudu nevajag speciāli izmainīt. Ļaujieties azartam un ik reizi, kad pārdevēja pie kases jums izsniegs divu eiro monētu, tas liks pasmaidīt. 

Reklāma
Reklāma


Būtiski ikdienas tēriņi 
“Dzīvojiet taupīgi” šķiet pašsaprotams ieteikums tiem, kuri plāno iekrāt naudu. Tomēr zināms, ka ir ļoti grūti lauzt savus ieradumus. Lai saprastu, kurus ikdienas tēriņus vajadzētu ierobežot – izveidojiet excel tabulu, kurā pierakstīt ģimenes izdevums. Mēneša beigās varēsiet redzēt, cik daudz naudas esat tērējuši pārtikai, našķiem, alkoholam, izklaidēm vai bērnu rotaļlietām. Šie cipari noteikti var likt aizdomāties par to, kā konkrētās pozīcijas izdevumus samazināt. 


Atrodiet papildus pelnīšanas veidu 
Ja strādājat pilnas slodzes darbos, nebūt nav jāmeklē naktsmaiņas un jāpārstrādājas līdz spēku izsīkumam. No tā nekāds labums nebūs, drīzāk – radīsiet sev veselības problēmas un pret naudas krāšanu izveidosies riebums. Ja jums patīk lasīt ogas vai sēnes, tad izmantojiet šo nodarbi kā piepelnīšanos sezonas laikā. Ja protat darināt lietas, kas citiem varētu patikt, tad talantu ir vērts likt lietā! 


Ierīkojiet vairākas naudas krāšanas vietas 
Reizēm naudu vairāk var sakrāt tad, ja to atliek nedaudz, bet dažādās vietās. Ja esat izveidojuši krājkontu un divu eiro monētas liekat skaistā stikla traukā, tad ierīkojat glītu kastīti arī papīra naudiņai. Ar savu dzīvesbiedru vienojieties, ka katram no jums ik nedēļu, kastē jāieliek, piemēram, 20 eiro. Pēc pus gada kastītē būs jau teju tūkstotis eiro!


Dāvinātā nauda – mērķu īstenošanai 
Kad tuvinieki vai radi jautā, ko vēlaties saņemt dāvanā uz dzimšanas dienu, tad savas vēlmes neslēpiet. Variet pateikt, ka šobrīd krājat naudiņu un priecātos, ja viņi šo ieceri atbalstītu. Tādējādi atvieglosiet dāvanu meklēšanas uzdevumu arī viesiem, jo viņi  būs pārliecināti, ka uzdāvinātā naudas summa būs noderīga.