Latvijas iedzīvotājus aicina piedalīties unikālā ģimeņu un dzimtu grāmatu izstādes veidošanās

Turpinot grāmatu lasīšanas veicināšanas projektu “Bibliotēka”, kuru organizē literatūras mecenāts "Baltic International Bank", aicinām Latvijas ģimenes iesaistīties izstādes ”Dzimtas grāmata” veidošanā. 

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Ģimenes un dzimtas visā Latvijā aicinām iesūtīt projektam “Bibliotēka” savu dzimtas stāstu un aprakstu par grāmatu, kas ģimenei ir īpaši nozīmīga, līdz šī gada 31. augustam. Iedvesmojošākie Latvijas ģimeņu stāsti un grāmatas 2020. gadā tiks prezentēti izstādēs Rīgā, Liepājā un Rēzeknē.


“Valsts esam mēs –  Latvijas ģimenes un dzimtas. Katras ģimenes vēsture veido valsts vēsturi. Ir būtiski uzturēt un stiprināt tradicionālās ģimeniskās un dzimtu tradīcijas. Paaudžu paaudzēs Latvijā informācijas nesējs ir bijusi grāmata – tā ļauj nodot uzkrāto dzīvesziņu bērniem un mazbērniem. Izstāde rosinās ģimenisko vērtību saglabāšanu Latvijā un radīs interesi par grāmatu kā par vienu no dzimtas relikvijām,” par topošo izstādi “Dzimtas grāmata” komentāru sniedz “Baltic International Bank” galvenais akcionārs, ilggadējais latviešu literatūras mecenāts Valērijs Belokoņs.

 

Dzimtas stāstā ir jāmin būtiski fakti un notikumi, kurus dalībnieks vēlas izstāstīt plašākai sabiedrībai. 



Jaunlatviešu laikos grāmatas veidoja tautas identitāti un rosināja tās pašapziņas celšanos, savukārt jau mūsdienās latviešu autoru grāmatas ir tulkotas kā pasaules līmeņa bestselleri. Visi šie literatūras izdevumi cauri gadu desmitiem nesuši līdzi stāstus, kuru pamatā ir spēcīgās Latvijas ģimenes. Lai katram no mums būtu iespēja atklāt savas ģimenes īpašo grāmatu plašākai sabiedrībai, projekts “Bibliotēka” organizē izstādi “Dzimtas grāmata”. 


Lai pieteiktu dalību izstādē, ģimenēm un dzimtām jāpiedalās “Bibliotēka” izsludinātājā konkursā. Tā dalībniekam ir jāiesūta dzimtas stāsts, aprakstu par ģimenei nozīmīgu grāmatu un grāmatas fotogrāfija. Dzimtas stāstā ir jāmin būtiski fakti un notikumi, kurus dalībnieks vēlas izstāstīt plašākai sabiedrībai. Savukārt, grāmatas aprakstā jāpamato, kāpēc tieši šī grāmata tiek pieteikta konkursam un kāda ir tās nozīme dzimtas dzīvē. Tā var būt sena Bībele, pārmantota no paaudzes paaudzē, romāns, kas kopīgā lasīšanas priekā vienojis vairākus ģimenes locekļus, vai pavisam nesen izdota pasaku grāmata – literatūras darba formāts, valoda un izdošanas gads nav svarīgi. Izstādes konkursa nolikums ar detalizētiem pieteikšanās noteikumiem: https://ej.uz/dzimtasgramata 

 

Reklāma
Reklāma

Dzimtas stāstā ir jāmin būtiski fakti un notikumi, kurus dalībnieks vēlas izstāstīt plašākai sabiedrībai. 


Iesniegtos darbus izvērtēs īpaši izveidota konkursa žūrija: mākslas vēsturniece Ramona Umblija; tulkotāja, redaktore, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības direktore Kārina Pētersone; Valsts heraldikas komisijas priekšsēdētājs Laimonis Šēnbergs; “Baltic International Bank” galvenais akcionārs, ilggadējais latviešu literatūras mecenāts Valērijs Belokoņs, “Baltic International Bank” stratēģiskās plānošanas pārvaldes vadītāja Jekaterina Kuzņecova.

Kopā izstādē “Dzimtas grāmata” tiks iekļauti 12 ģimeņu stāsti – astoņus žūrija izvēlēsies no konkursā iesūtītajiem pieteikumiem, savukārt četrus – no ģimenēm, kas piedalās “Baltic International Bank” atbalstītās grāmatas “Dzimtu ģerboņi mūsdienu Latvijā” izstrādē. Izstādes atklāšana paredzēta 2020. gada janvārī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, savukārt februārī izstāde būs apskatāma Liepājas Latviešu biedrības namā, bet martā – Latgales vēstniecībā GORS.

Dalībnieki sagatavotos pieteikumus aicināti sūtīt elektroniski uz e-pastu biblioteka@bib.eu ar norādi “Dzimtas grāmata” vai ierakstītā vēstulē uz adresi: “Baltic International Bank”, Kalēju iela 43, Rīga, LV-1050 ar norādi “Jekaterinai Kuzņecovai, “Baltic International Bank”, konkursam “Dzimtas grāmata” līdz 2019. gada 31. augustam. 

Darbu vērtēšana norisināsies no 2019. gada 1. septembra līdz 2019. gada 30. septembrim. 
Oktobra sākumā konkursa rezultāti tiks personīgi paziņoti astoņiem žūrijas izvēlētajiem konkursa dalībniekiem un pēcāk publicēti projekta “Bibliotēka” mājas lapā http://www.manabiblioteka.lv/ un projekta sociālo tīklu profilos, kā arī “Baltic International Bank” mājas lapā https://www.bib.eu/, sociālo tīklu profilos un citos komunikācijas kanālos.

Projekts “Bibliotēka” ir latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” iniciēts sociāls projekts ar mērķi veicināt lasīšanu un rakstniecību Latvijā. Iniciatīva “Bibliotēka” aicina atklāt sabiedrībai stāstus par literatūras nozīmi cilvēku dzīvēs, stāstus par personīgajām bibliotēkām, to saturu, kā arī emocionālo un profesionālo vērtību. Latviešu literatūras attīstība ir viens no “Baltic International Bank” ilggadējiem sabiedrības atbalsta virzieniem. Vadoties no pārliecības, ka savas valsts kultūras un vēstures pārzināšana ir katras tautas nacionālās identitātes pamatā, “Baltic International Bank” finansiāli atbalsta nacionālas nozīmes grāmatu izdošanu un literatūras projektu īstenošanu. Vairāk informācijas projekta “Bibliotēka” mājas lapā: www.manabiblioteka.lv un sociālo tīklu profilos Instagram, Facebook un Twitter (@manabiblioteka).