Kas jāēd, lai uzņemtu kāliju un magniju

​Ikviens zinām, ka cilvēka organisms tam nepieciešamās minerālvielas saņem ar uzturu un daļēji ar ūdeni. Zinām arī, ka sabalansēts, veselīgs un daudzveidīgs uzturs pilnībā nodrošina veselu organismu ar minerālvielām, kurām ir svarīga nozīme vielmaiņas procesos. 

FOTO: Shutterstock.com

Kā izvērtēt, vai ēdam pilnvērtīgi? Kā nodrošināt visu nepieciešamo minerālvielu uzņemšanu? Kādi signāli liecina, ka organismam pietrūkst kāda minerālviela?

 

Visbiežāk par minerālvielu trūkumu organismā liecina dažādas veselības problēmas, piemēram, nogurums, nervu sistēmas nestabilitāte, pastiprināta svīšana, asinsspiediena un sirds ritma traucējumi. Organisms ziņo, ka ir nepieciešama palīdzība, ja ikdienā par to nerūpējamies pietiekami uztura, fizisko aktivitāšu un emocionālās higiēnas jomā. 
 

Minerālvielas ir jācenšas uzņemt ar uzturu, jo uztura bagātinātāji nevar aizstāt pilnvērtīgu maltīti, taču situācijās, kad veselība jau ir „sašķobījusies”, tie palīdz mūsu organismam atjaunot dažādu apstākļu dēļ zaudētās rezerves. Šajā rakstā varat gūt vairāk informācijas par kālija un magnija nozīmi organismā.
 

Par kālija deficītu var liecināt muskuļu nespēks un raustīšanās, nespēja izturēt slodzi, sirds ritma traucējumi, nieru bojājumi un citi simptomi. Kālija deficīts var rasties pēc caurejas un vemšanas, urīndzenošu līdzekļu lietošanas, kā arī gadījumos, kad tiek lietots vienveidīgs uzturs.
 

Kā ar pārtiku var uzņemt kāliju? Visvairāk kālija ir gailenēs, kaltētās baravikās, zaļajās pākšu pupiņās, sojas pupiņās, sausajā raugā, kviešu klijās, kaltētās aprikozēs un persikos, riekstos, pētersīļos, tomātos, banānos.

 

 

Magnijs ir minerālviela, kas pastiprina kālija iedarbību, piedalās enerģijas ražošanā un vielu sintēzē. Tas nodrošina visu šūnu, jo īpaši nervu šūnu, normālu darbību. 

Reklāma
Reklāma


Magnijs ir minerālviela, kas pastiprina kālija iedarbību, piedalās enerģijas ražošanā un vielu sintēzē. Tas nodrošina visu šūnu, jo īpaši nervu šūnu, normālu darbību. Magnijs palīdz mūsu sirdij strādāt vienmērīgi, normalizē asinsriti un asinsspiedienu. Magnijs ir ļoti svarīga minerālviela cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni. Tas ieteicams arī cilvēkiem, kuri ir pakļauti lielai fiziskai vai garīgai slodzei un stresam, jo stress „apēd” mūsu magnija rezerves. Sievietēm magnijs ir īpaši vajadzīgs, jo tas uzlabo menstruālo ciklu, mazina PMS simptomus, kā arī ir būtisks grūtniecības laikā, jo novērš krampjus un samazina dzemdes tonusu.



Magnija trūkums organismā var izpausties kā reiboņi, nogurums, koncentrēšanās spēju zudums, muskuļu krampji, sirds ritma un gremošanas sistēmas traucējumi, nierakmeņu veidošanās, paaugstināts arteriālais asinsspiediens, samazināts sarkano asinsķermenīšu skaits, asins recekļu un trombu veidošanās risks.



Kā ar uzturu var uzņemt magniju? Visvairāk magnija ir kviešu klijās, saulespuķu sēklās, kviešu asnos, sojas pupiņās, prosā, auzu pārslās, baltajās dārza pupiņās.
 

 

Noskaidro, vai organismam netrūkst svarīgāko šūnu procesiem nepieciešamo mikroelementu, aizpildot sirds veselības pašpārbaudes testu šeit.