Dabas muzejā notiks izstāde "Cēlās lilijas 2019"

Latvijas Dabas muzejā no 10. līdz 14. jūlijam norisināsies izstāde „Cēlās lilijas 2019”, tā veidota sadarbībā ar Liliju audzētāju biedrību „Lilium Balticum”.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad izstāde veltīta biedrības „Lilium Balticum” 30 gadu jubilejai, tās laikā piedāvāsim apskatīt arhīva materiālus – vēsturiskus kadrus no iepriekšējo gadu izstādēm. Īpašu uzmanību veltīsim mainīgajai liliju selekcijas attīstībai un tendencēm Latvijā – kādas tās bija agrāk un, kādas aktualitātes ir novērojamas šodien. Pie mums joprojām visplašāk audzētas tiek karaliskās lilijas, kas atceļojušas no tālās Ķīnas 20.gadsimta sākumā. Savukārt citu valstu vidū Latvija izceļas ar savu trompetliliju selekciju, pie mums radītās šķirnes ieņem īpašu vietu daudzu pasaules valstu dārzos. Lielākā daļa no izstādē aplūkojamajiem ziediem ir Latvijas selekcionāru veikums, šogad iepazīstināsim ar jaunām šķirnēm – Ačkups, Baltā Brigantīna, Citroni Miglā, Dziesna, Saldā Pote, Zigeta u.c.

Kopumā izstādē piedāvāsim aplūkot vairāk nekā 200 liliju šķirnes, īpaši izcelsim smaržīgās trompetlilijas, kā arī krāšņos un milzīgos OT grupas ziedus. Jau par tradīciju ir kļuvusi izstādes skaistākā zieda noteikšana, tādēļ arī šogad apmeklētāji varēs izvēlēties savu simpātiju un balsot, tā kopā nosakot, kurš audzētājs iegūs biedrības „Lillium Balticum'' ceļojošo popularitātes kausu. Savukārt zinoša žūrija vērtēs sasniegumus gan audzēšanas prasmē, gan selekcijā un izlems, kurš selekcionārs iegūs Ziemeļamerikas liliju audzētāju biedrības dāvāto ceļojošo selekcijas kausu.

Apmeklētājiem katru dienu būs iespēja tikties ar audzētājiem un selekcionāriem, uzdot sev interesējošos jautājumus par liliju kopšanu, piemērotāko šķirņu izvēli, kā arī iegādāties un pasūtīt sīpolus.

Izstādes atklāšana 10. jūlijā plkst. 11.00 Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Reklāma
Reklāma