Kā ceļot kopā ar bērnu?

Ceļošana ir brīnišķīgs veids, kā iegūt jaunu pieredzi, iespaidus, prieku par daudzveidīgo pasauli. Tas savukārt veicina bērna pilnvērtīgu attīstību un veselīgu attieksmi pret dzīvi. Vienmēr būs viedokļu atšķirība jautājumos, vai ceļojumā doties ar mazu bērnu un kāds ir piemērotākais vecums, kad ar bērnu doties ceļojumā. 

Lai dotos ceļojumā ar mazu bērnu, nav tālu jābrauc. Var braukt arī uz Lietuvu vai Igauniju, kur ir daudz, ko redzēt.

FOTO: Shutterstock.com

Lai dotos ceļojumā ar mazu bērnu, nav tālu jābrauc. Var braukt arī uz Lietuvu vai Igauniju, kur ir daudz, ko redzēt.

Ir ne mazums ģimeņu, kas drosmīgi dodas ceļojumā ar zīdainīti. Jo mazāks bērns, jo mazāk problēmu ceļojumā, uzskata psihoterapeite Mārīte Priekule. Ja vēl māmiņa pati ir „piena fabrika” – baro bērniņu ar krūti, nevajadzētu būt nekādām problēmām. „Paņem līdzi pamperus, mitrās salvetes, savu piena banku un ceļo vesels,” saka psihoterapeite. Taču, jo lielāks ir bērns, jo parādās arvien vairāk aspektu, par kuriem būtu jāpadomā.

 

Ar rotaļlietām koferī
Ja bērnam ir rotaļāšanās vecums, jāpaņem līdzi viņa mīļākās rotaļlietas. Psihoterapeite nesen atgriezās no ceļojuma ar ģimeni pa Kipru, kur līdzi bija arī 13 mēnešu vecs bērns. Mazajam tika ņemta līdzi maksimāli liela soma, cik nu bagāžas noteikumi lidmašīnā to atļauj, ar mantām katrai dienas daļai un ēdamlietām, ko likt uz „kārā zoba”. Tāpat psihoterapeite iesaka ņemt vērā, ka ceļojums ar bērnu nekad nebūs tāds kā bez bērna – tas būs caur viņa prizmu. 
„Tas ir tāpat kā mājās. Tur viss mainās brīdī, kad ienāk mazs bērniņš, jo viss pakārtots viņam. Piemēram, mamma guļ tik, cik bērns ļauj,” stāsta Mārīte Priekule. Ceļojumā ir līdzīgi – bērni parasti atļauj baudīt ceļojumu tad, kad atļauj. Ja bērnam kādā brīdī vajag mammas uzmanību, viņš to dabū. „Tas gan notiek tad, ja bērns ir prioritāte. Ja mazu bērnu atstāsi otrajā vietā, nekas labs nevar sanākt. Bērns protestēs, un ceļojums izvērtīsies par murgu,” piebilst psihoterapeite. 

Līdz divu gadu vecumam bērnam svarīgākais, lai blakus būtu vecāki.

Galvenais – nepārspīlēt
To, ka ceļošana ar mazuli var būt vienkāršāka nekā ar lielākiem bērniem, atzīst arī tūrisma aģentūras „Kolumbs” mārketinga vadītāja Līga Jansone. Viņa uzskata, ka tad atpūtu var vairāk orientēt uz to, kas patīk vecākiem. „Tāpēc vietu, viesnīcu var izvēlēties tādu, kāda patīk pašiem. Varbūt bērns tur nedaudz paplunčāsies, būs labi, ja tuvumā atradīsies neliels rotaļu laukumiņš. Līdz divu gadu vecumam bērnam svarīgākais, lai blakus būtu vecāki,” piebilst tūrisma aģentūras „Kolumbs” Atpūtas nodaļas vadītāja Līga Balode-Mestere. 


Runājot par nedaudz lielākiem bērniem, tūrisma speciālistes novērojušas, ka bieži vien nepieredzējuši ceļotāji, it īpaši tad, ja viņiem ir pirmais bērns, koncentrējas uz to, lai tikai mazulim patiktu ceļojums. Viņi izvēlas viesnīcu ar akvaparku un pat neiedomājas, ka četrus vai piecus gadus vecs bērns nemaz nedrīkst šļūkt pa lielajiem slidkalniņiem, jo auguma ierobežojums ir 1,20 metri. Tad sanāk, ka izvēle kritusi uz viesnīcu ar milzīgu akvaparku, bet pusi no tā nevar izmantot. Kā stāsta tūrisma speciālistes, pārmērīgi koncentrējoties uz bērnu labsajūtu, vecāki ceļojumā nokļūst it kā bērnudārza grupiņā – visur čalo bērni, līdz ar to pieaugušo atpūta paliek otrajā plānā. Tā arī nav laba izvēle, jo beidzas ar to, ka cilvēki atbrauc neatpūtušies un neapmierināti. 
„Lai dotos ceļojumā ar mazu bērnu, nav tālu jābrauc. Var braukt arī uz Lietuvu vai Igauniju, kur ir daudz, ko redzēt. Varbūt ceļot var sākt tieši ar īsajiem braucieniem, lai redzētu, kā bērns uzvedas mašīnā, kā izturas svešā vietā,” iedrošina Līga Jansone.

Reklāma
Reklāma


Arī psihoterapeite Mārīte Priekule uzskata, ka noteikti vērts pārrunāt telefona lietošanas režīmu ceļojumā. „Ja ir garais lidojums, protams, līdzi būs gan grāmata, gan spēlīte telefonā. Taču tajā pašā laikā tā ir lieliska iespēja – izrunāties ar bērnu par dažādiem tematiem,” rosina speciāliste. Viņa iesaka pamudināt pusaudzi iedot atvaļinājumu sev pašam – no telefona, sociālajiem tīkliem, kontaktiem. „Cilvēki dodas atvaļinājumā, lai aizietu prom no ikdienas. Izkāp ārā no visa tā un piedzīvo šo nedēļu citā realitātē!” iesaka Mārīte Priekule.


Raksta turpinājumu lasi žurnālā “Veselība” jūnija numurā. 

Konsultē: Mārīte Priekule, psihoterapeite; Zanda Pučuka, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre; Līga Balode-Mestere, tūrisma aģentūras „Kolumbs” atpūtas nodaļas vadītāja; Līga Jansone, tūrisma aģentūras „Kolumbs” mārketinga vadītāja. 

 

Numura tēma IZAICINĀJUMI INTERNETĀ
Pērc žurnālu preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai abonē www.ekiosks.lv