Miegs – labākais atpūtas un atjaunošanās veids

Neviens atvaļinājums, neviens piedzīvojums nestāv līdzās tai labajai sajūtai, kas rodas pēc pilnvērtīga un atjaunojoša nakts miega. Lai labi izgulētos, svarīgi ir daudzi faktori – gan telpas iekārtojums, gan ēdienkarte, gan aktivitātes tieši pirms miega. 

Bez laba, dziļa miega atpūties nav iespējams.

FOTO: Shutterstock.com

Bez laba, dziļa miega atpūties nav iespējams.

Taču viens no svarīgākajiem – matracis! Nav iespējams labi gulēt un relaksēties, ja gultas matrači ir izgulēti, nepiemēroti (pārāk cieti vai pārāk mīksti) vai kā citādi neergonomiski. Tāpēc šoreiz – nedaudz par miegu un tā fāzēm.

Miega fāzes
Zinātnieki iedala miegu četrās fāzēs – ir trīs ne REM miega fāzes un viena REM miega fāze. Ar REM tiek apzīmēts miegs, kura laikā acis aktīvi kustas. Tieši šajā fāzē cilvēki redz sapņus. Pārējās miega fāzes ir seklā un dziļā miega fāzes ar atšķirīgu intensitāti, tās mēdz dēvēt par ne REM miega fāzēm.


Pirmā ne REM miega fāze
Seklākā
Tā vairāk raksturojama kā iemigšana, ne dziļš miegs. No šīs miega fāzes uzmosties var ļoti viegli, pat no sīkiem traucēkļiem, čīkstoši gultas matrači vai citi trokšņi var iztraucēt iemigšanu. Šīs miega fāzes laikā muskuļi atslābinās un smadzeņu aktivitāte pamazām palēninās. Šīs fāzes laikā iespējamas arī straujas muskuļu spazmas, kas izpaužas kā īsa kādas ekstremitātes noraustīšanās. Tāpat šajā fāzē iespējams piedzīvot kritiena sajūtu, kas pavada pāriešanu uz no pirmās miega fāzes uz otro vai no REM miega uz pirmo. Ja cilvēks tiek uzmodināts pirmās fāzes laikā, viņam šķitīs, ka nemaz nebija aizmidzis.
 



Otrā ne REM miega fāze
Šī ir pirmā fāze, kurā cilvēks ir faktiski aizmidzis. Acis vairs nekustas, muskuļi ir atslābinājušies, un miegs ir dziļāks, to vairs nevar tik vienkārši iztraucēt. Smadzeņu aktivitāte turpina palēnināties. Sāk pazemināties ķermeņa temperatūra, kā arī palēninās sirdsdarbība. Notiek atmiņu sakārtošana. Veidojas jaunas sinapses.

 Ja cilvēks tiek uzmodināts pirmās fāzes laikā, viņam šķitīs, ka nemaz nebija aizmidzis.



Trešā ne REM miega fāze
Šī fāze pazīstama arī kā dziļais ne REM miegs. Tieši šīs fāzes laikā ķermenis atpūšas un atjaunojas. Šīs fāzes miegs sastāv no delta viļņiem jeb lēnajiem viļņiem. No šīs fāzes ir grūti uzmodināt. Tieši šīs miega fāzes laikā var izpausties tādi miega traucējumi kā mēnessērdzība jeb staigāšana miegā un runāšana miegā. Ķermenis nekustas, taču pat neērti gultas matrači nevarētu traucēt.

REM fāze
Šī miega fāze raksturīga ar straujām acu kustībām. Un tieši šīs miega fāzes laikā var redzēt sapņus. Smadzeņu viļņi ir aktīvāki nekā otrās un trešās fāzes miegā. Smadzeņu viļņu aktivitāte pielīdzināma nomodam. No šīs miega fāzes pamodināt ir vieglāk nekā no otrās vai trešās fāzes, taču – ja cilvēks tiek pamodināts REM fāzes laikā, viņš var justies neizgulējies vai saguris.


Miega fāžu ilgums
Miega fāzes nav garas un nomaina viena otru visas nakts garumā. Kopumā viena cikla laikā nomainās visas četras fāzes, cikls ilgst no 90 līdz 120 minūtēm. Vienas nakts laikā var būt trīs līdz pieci cikli. Ne REM miega fāzēs kopumā tiek pavadītas 4 līdz 7 stundas, REM miega fāzē – 1,5 līdz 2 stundas. Miega fāzes viena cikla laikā nomainās no seklā miega līdz dziļajam miegam, pēc tam atpakaļ uz seklo miegu, un beidzas ar REM miegu. Pēc tam cikls sākas no jauna.


Gulta – labākā vieta miegam
Seklā miega laikā īpaši svarīga ir ērta guļvieta, tādēļ gultas matrači un to kvalitāte var būt nozīmīgs faktors tam, cik ilgu laiku aizņems pirmā miega fāze jeb iemigšana. Bērnu gultas parasti tiek aprīkotas ar stingrākiem matračiem. Tas ir svarīgi no drošības viedokļa, jo zīdaiņiem mīksti gultas matrači var izrādīties dzīvībai bīstami, ja bērns miega laika pagriežas pozā, kurā ir grūti elpot.


Ja meklējat jaunu matraci, plašākais piedāvājums ar piegādi meklējams viedveikalā 1a.lv. Ieskatieties jau tūlīt un sapņojiet saldi!