Virtuvē lidinās kukaiņi - miltu kodes: rīcības plāns, ko darīt

Ja virtuvē pamanītas miltu kodes, nekavējies ne mirkli, bet uzreiz ķeries pie pamatīgas produktu revīzijas. Bet, lai turpmāk tikai kožu dēļ vairs nevajadzētu rīkot lielās tīrīšanas kampaņas, ņem vērā šos ieteikumus.

 

Ja virtuvē pamanītas miltu kodes, nekavējies ne mirkli, bet uzreiz ķeries pie pamatīgas produktu revīzijas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja virtuvē pamanītas miltu kodes, nekavējies ne mirkli, bet uzreiz ķeries pie pamatīgas produktu revīzijas.

 

1. Pārber produktus stikla traukos
Pietiek ar vismazāko, acij pat nepamanāmu spraudziņu vai caurumu, lai miltu kodes iemitinātos produktos, kas glabājas papīra turzās. Lai tas nenotiktu, milti, manna, pārslas, žāvēti augļi u. tml. uzreiz pēc atnešanas mājās jāpārber cieši aizskrūvējamās burkās vai citādi noslēdzamos stikla, fajansa vai metāla traukos.


2. Bojātos produktus – atkritumos
Ja kādā produktā atrastas miltu kožu atstātās pēdas vai kāpuri, šim produktam vieta ir atkritumos, nevis, teiksim, kompostā, jo kompostā kaitēkļi var no jauna savairoties un izplatīties tālāk.


3. Nekādu maizes drupaču virtuvē
Miltu kodēm patīk produkti, kas bagātīgi ar ogļhidrātiem. Arī maize, cepumi un kēksi, kuru drupačas izbirst maizes kastē, uz grīdas, virtuves skapīšos, ir iekārota barība. Tāpēc maizes kaste, skapīši, atvilktnes, spraugas starp skapīšiem un grīdā regulāri jāiztīra, lai nemētājas neviena drupača.


4. Tīri skapīšus un plauktus ar etiķūdeni
Miltu kodes iemitinās ne tikai pašos pārtikas produktos, bet arī spraugās starp atvilktnēm un plauktiem. Ja kodes pamanītas, visi virtuves plaukti un skapīši rūpīgi jāizslauka ar etiķūdenī samitrinātu lupatiņu. Kaitēkļiem nepatīk etiķa smaka, tādēļ šis paņēmiens vienlaikus noderēs gan dezinfekcijai, gan profilaksei.

Reklāma
Reklāma


5. Aizdomīgos produktus sasaldē vai izkarsē
Produktus, par kuriem radušās aizdomas, ka tajos varētu būt kaitēkļi, kā arī šiem produktiem blakus esošos, drošības labad var uz kādu laiku ielikt saldētavā vai arī par 50 grādiem karstākā cepeškrāsnī – zemajā un augstajā temperatūrā kāpuri aizies bojā.

 

Žurnāls "100 Labi Padomi".