Ko darīt, ja mans īpašums apzīmēts ar "grafiti"?

Grafiti ir mākslas veids, ja vien tas nav pavirši uzšvīkāts zīmējums, ko kāds dumpīgs tīnis atstājis uz tavas mājas sienas, jo vienkārši bija slikta oma. Kāda iespēja iedzīvotājiem pasargāt savu īpašumu no neestētiskas apķēpāšanas?  

Sods par šādu pārkāpumu ir līdz 142 eiro.

FOTO: Shutterstock.com

Sods par šādu pārkāpumu ir līdz 142 eiro.

Skaidro Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes Sabiedriskās kārtības sargāšanas nodaļas priekšnieks Igors Vrubļevskis.  

Par sienu un citu infrastruktūras objektu apzīmēšanu ar uzrakstiem, zīmējumiem vai citiem ķēpājumiem ir iespējama gan kriminālatbildība, gan administratīvā atbildība.

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.80 “Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā” 6.7. apakšpunkts paredz, ka publiskās vietās ir aizliegts ar uzrakstiem, zīmējumiem vai citādā veidā bojāt dzīvojamās un sabiedriskās ēkas, saimnieciskās celtnes, žogus, citas būves un arhitektoniskos elementus. Par šīs prasības neievērošanu paredzēta administratīvā atbildība. Sods par šādu pārkāpumu ir līdz 142 eiro. Tāpat ēkas īpašnieks civiltiesiskā kārtā var pieprasīt no pārkāpēja atlīdzināt radušos zaudējumus.

Nodarījuma smagums, veids un galvenais tas vai ēkas īpašnieks nolēmis vērsties ar iesniegumu Valsts policijā, izšķir arī to vai pārkāpējs tiks saukts pie kriminālatbildības. Krimināllikums paredz, ka par svešas mantas tīšu bojāšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 

Prakse liecina, ka visbiežāk ēku apķēpāšana tiek veikta diennakts tumšajā laikā, kad arī iedzīvotāji uz ielām, pagalmos ir maz. Šāda veida pārkāpumi tiek veikts vien dažās sekundēs

Reklāma
Reklāma

Lielākoties ēku apķēpātājus izdodas pieķert tikai pateicoties iedzīvotāju atsaucībai un operatīvai ziņošanai. Prakse liecina, ka visbiežāk ēku apķēpāšana tiek veikta diennakts tumšajā laikā, kad arī iedzīvotāji uz ielām, pagalmos ir maz. Šāda veida pārkāpumi tiek veikts vien dažās sekundēs. Pārkāpējs ar krāsas flakonu iet pa ielu, uz mirkli apstājas, “parakstās” un dodas tālāk. Operatīvi noziņojot policijai, pastāv lielāka iespējamība, ka pārkāpēji nenozudīs tumšajos iekšpagalmos vai likumsargu ierašanās brīdī atradīsies salīdzinoši netālu no notikuma vietas.

Visai bieži pie Rīgas pašvaldības policijas vēršas arī daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji, kuriem izdevies ar domofonu vai nama videonovērošanas kameru piefiksēt pārkāpumu. Šādā gadījumā ir iespējams pārkāpēju identificēt un saukt pie atbildības.