Trauku dvielis, tualetes pods, mākslīgie nagi: kādas ir biežākās higiēnas kļūdas ikdienā

Nevēlami mikrobi, kas spēj sabojāt veselību un padarīt dzīvi gaužām nepatīkamu, izplatās ne tikai epidēmiju laikā, bet arī ikdienā. Un to vairošanos atvieglo un veicina neviens cits kā cilvēki, kuri neievēro elementāras higiēnas vajadzības.

Trauku dvielis ir parezēts trauku slaucīšanai. Rokas slauka citā dvielī.

FOTO: Shutterstock.com

Trauku dvielis ir parezēts trauku slaucīšanai. Rokas slauka citā dvielī.

1. Sasaldētus produktus atlaidinām pārāk ātri

Tas notiek, ja saldētus produktus, it sevišķi gaļu, atlaidina siltā virtuvē un – vēl jo trakāk – uz radiatoriem vai siltas plīts (aptaujas liecina, ka cilvēki arī tā mēdz darīt). Šajā procesā strauji aktivizējas veselībai nelabvēlīgas baktērijas, it īpaši, ja nepareizi atlaidina gaļu un zivis. Ik pēc 20 minūtēm šo baktēriju skaits dubultojas. Turpretī, ja produktus atlaidina ledusskapī, baktēriju vairošanās tiek stipri ierobežota un risks iedzīvoties vēdera problēmās būtiski samazinās.

 

2. Trauku dvielī slaukām netīrus pirkstus

Iespējams, ne reizi vien gadījies izņemt kādu produktu no ledusskapja, notraipīt vai pat tikai saslapināt pirkstus un aši noslaucīt tos trauku dvielī. Taču šādā veidā virtuvē tiek izplatīti dažādi slimību ierosinātāji, jo pēc tam tajā pašā dvielī notiek tīru trauku noslaucīšana. Pavisam nelāgi tas ir, ja bijusi saskarsme ar dzīvnieku izcelsmes produktiem: gaļu, zivīm, pienu. Tāpēc svarīgi pēc gaļas griešanas dēlīti un nazi uzreiz rūpīgi nomazgāt, pēc tam tikpat rūpīgi nomazgāt rokas un tikai tad tās var noslaucīt roku dvielī.

 

3. Zobu suku turētāju regulāri neizmazgājam

Izrādās, ka traukā, kurā glabājas zobu sukas un pasta, mīt vairāk baciļu nekā tualetes podā, – zinātnieki apgalvo, ka 3 miljoni vienā kvadrātcentimetrā! Tāpēc trauks ir regulāri jāmazgā karstā ūdenī ar piemērotu līdzekli, savukārt zobu sukas pēc lietošanas kārtīgi jāizsusina un jāliek traukā ar birstīti uz augšu.

 

Reklāma
Reklāma

4. Skalojam vaļēju tualetes podu

Vienkāršoti sakot, podā tiek norauts ūdens, bet vāks nav aizvērts. Rezultātā ūdens ar visām citām piedevām un baktērijām izšļakstās arī ārpus poda – ar neapbruņotu aci tas var būt arī nesaskatāms. Turklāt visapkārt samērā plaši izplatās sīksīku pilienu migliņa, kas var nosēsties kā uz zobu sukas, tā uz dvieļiem, ja tie atrodas tuvumā.

 

5. Nekopjam rokas ar mākslīgajiem nagiem

Mākslīgie nagi ir ideāla vieta, kur mitināties un vairoties baktērijām un ne tikai, – mikroskopiskajās plaisās sakrājas arī netīrumi, tas nekas, ka acīs tie nekrīt. Ziepes šajās plaisiņās īsti netiek iekšā, turklāt sievietēm ar gariem mākslīgajiem nagiem piemīt tendence rokas nevis kārtīgi nomazgāt, bet gan ļoti virspusēji noskalot, lai nebojātu nagu skaistumu.

 

 

Žurnāls "100 Labi Padomi"