Kā sarīkot skaistus Līgo svētkus

Līgo svētki noteikti ir vieni no vērienīgākajiem latviešu svētkiem. Vainagu pīšana, dejas līdz rīta gaismai, lekšana pāri ugunskuram, dziesmu dziedāšana un vēl, un vēl! Pinterests ir pārpildīts ar tik daudz dažādām svētku organizēšanas idejām, kas lielākoties izraisa apjukumu. Taču svētki ir jāsvin!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja ļoti vēlies rīkot svētkus, taču vienam negribas uzņemties atbildību par to rīkošanu, naktsmāju iekārtošanu un svētku vietas pucēšanu, iesaisti arī ģimeni un draugus. Neļauj apjukumam laupīt sev svētkus!

Svētku vietas iekārtošana

Radi savu mazo festivālu! Izplāno konkrēto svētku teritoriju. Sāc ar vietu, kur notiks pulcēšanās, lai vieglāk ieplānot visu tālāko - atbilstošāko vietu mielastam, vainagu pīšanai, ugunskura vietai, deju placim utml. Sākot no pulcēšanās vietas (centrs), svētku vietu ir vieglāk ''apaudzēt'' ar visu pārējo izkārtojumu.

Svarīgi ir justies omulīgi. Tam noderēs lampiņas, kas paredzētas lietošanai ārā. Gaumīgi izkarinot tās pa visu svētku placi, pirmā lieta festivāla sajūtas radīšanai ir paveikta! Parūpējies par labu redzamību arī pie mielasta galda un citur - laterna, kurā saliktas sveces ne tikai glīti izskatīsies, bet arī neļaus pazust tumsā. Jo lielāka ieplānotā svētku teritorija, jo vairāk gaismekļi būs nepieciešami. 

Neaizmirsti arī par aprīkojumu mūzikai. Ir iespējams gan iegādāties, gan aizņemties, gan arī izīrēt lielas un mazas tumbas, kas nodrošinās muzikālo pavadījumu visas nakts garumā. Arī draugs, kuram ir ģitāra ir lielisks variants:)

 

Līgotāju kopīgās nodarbes

Īstu svētku sajūtu ir iespējams radīt, visiem kopīgi darbojoties. Piemēram, ievācot jāņuzāles, pinot vainagus, veidojot svētku dekorus, tinot Jāņu sieru vai kopīgi sacerot dziesmas, kuras dziedāt pie ugunskura.

Bieži vien svētku rīkotājam stress sākas tad, ja ir ieradušies pirmie viesi, taču iekārtošana vēl nav pabeigta. Priecājies - ir atbraukuši palīgi, kuriem vari uzticēt šo darbiņu! Svētki rodas tad, ja ikviens ir gatavs iesaistīties. Ieplāno katram viesim kādu vietu vai uzdevumu, par ko viņš ir atbildīgs. Tādējādi viss nebūs atkarīgs tikai no organizatora. 

Ja pļava atrodas tālu no svinību vietas, tad jāņuzāles dodieties lasīt jau pirms tam, lai varētu izveidot kopīgu vainagu pīšanas darbnīcu. Iemāciet uzpīt savu vainagu arī citiem viesiem - gan maziem, gan lieliem!

Jāņu siera gatavošana ir ilgs process, tāpēc, ja esi paredzējis sieru tīt kopā ar viesiem, sāciet to darīt jau iepriekšējā vakarā vai no rīta. Kas gan var būt labāks par pašu gatavotu ķimeņu sieru svētkiem?

Reklāma
Reklāma

 

Mielasts un naktsmītne

Paēdis cilvēks, protams, ir laimīgs cilvēks. Par ēdieniem, ko celt svētku galdā katram viedoklis ir atšķirīgs, tāpēc vispopulārākais variants - katrs nāk ar savu groziņu, šķiet, ir arī vislabākais. Svētku organizators droši drīkst uzstādīt kādu savu noteikumu, piemēram, par to, kas nedrīkst atrasties groziņa saturā (čipsi un tamlīdzīgi graužamie, šis un tas no gāzēto dzērienu izlases un tā tālāk).

Lai izmitinātu visus viesus, noteikti būtu vajadzīga liela māja. Taču visērtākais risinājums (vismaz no paša organizatora puses) ir teltis. Jau kādu laiku aktuālas ir zvanu teltis, kuras ir redzamas dažādos pasākumos. Šāda viena telts var kalpot par naktsmītni vismaz 6 cilvēkiem ar visām mantām. Taču no ārpuses tā lieliski iekļausies kopējā festivāla ainā. Arī mazās teltis, kuras katram pašam paņemtas līdzi lieliski noderēs! Vēl - neaizmirsti par pretodu līdzekli. Tas izglābs svētkus, atvairot kaitinošos kukaiņus un uzbāzīgo odu sīkšanu.

 

Lai lustīgi svētki!

 

 

Foto: Artūrs Ķipsts