"Mammai bija nepieciešams piesaistīt aprūpētāju." Ģimenes pieredze

“Labāku risinājumu tobrīd nespēju iedomāties”, tā par uzņēmuma “MAMA-OK” piedāvātajiem pakalpojumiem stāsta rīdziniece Inga Malta. 

Aprūpe mājās - iespējas senioriem.

FOTO: Shutterstock.com

Aprūpe mājās - iespējas senioriem.

Raksta publicēšanu atbalsta www.mama-ok.eu. Francijas mājas aprūpes sistēma senioriem.
Pilns mājas aprūpes pakalpojumu klāsts jūsu radiniekiem. 

 

Kad Ingas mamma Valentīna piedzīvoja insultu, ģimenes ikdienas dzīve sagriezās kājām gaisā. Jautājumu bija vairāk, nekā atbildes un tam visam pa vidu – satraukums, neziņa un domas par to, kā viss notiks turpmāk. Inga ģimeenes portālam Mammamuntetiem.lv uztic savu stāstu, kā ģimenes ikdienu atviegloja uzņēmuma “MAMA-OK” sniegtie pakalpojumi.


“Mamma piedzīvoja insultu un aptuveni četrus mēnešus pavadīja uz gultas. Nonākot situācijā, kad cilvēks pats sevi vairs nespēj aprūpēt, bet visiem tuviniekiem ikdienā jādodas uz darbu, ir jāmeklē palīdzība no malas. Atrast šādu palīdzību nemaz nav viegli. Sākotnēji to meklējām, apzinot savu paziņu loku, cerēdami, ka kāds meklē darbu. Kad tas neizdevās, skatījāmies darba meklētāju sludinājumus. Tomēr ātri vien sapratām, ka būs grūti uzticēties svešam cilvēkam, kurš nestrādā nevienā konkrētā firmā vai organizācijā. Nejauši atradu informāciju par “MAMA-OK” un saziņa ar viņiem notika ātri un raiti.

Uzņēmuma pārstāvji ieradās pie mums – apskatīja mājokli un ieteica variantus, kā to labiekārtot, lai mammai ikdiena kļūtu vieglāka.

Aprūpētājs pie mammas nāca trīs mēnešus - trīs reizes dienā un viņa galvenajos darba pienākumos ietilpa personiskās higiēnas nodrošināšana mammai, kā arī maltītes pagatavošana,” stāsta Inga Malta. Viņa atzīst, ka, izvēloties aģentūras sniegtos pakalpojums, ģimene saņēmusi drošības sajūtu par to, ka mammai līdzās ir cilvēks, kurš nepieciešamības gadījumā palīdz veikt ikdienas darbības. Kad Valentīnas kundzei kļuvis labāk, aprūpētāja pakalpojumi vairs nav bijuši nepieciešami. Tomēr ģimene izlēmusi vēl turpināt īrēt dažādas ikdienai praktisku darbību veikšanai nepieciešamas lietas. “Īpaši noderīgs bija pašfiksējošais atbalsta rokturis, pie kura pieturoties, mamma spēj pati piecelties no gultas vai krēsla. Tas ikdienā palīdz nodrošināt nepieciešamo kustību daudzumu. Tāpat, joprojām izmantojam automātiskās gaismas, kas tumsā reaģē uz kustību un izgaismo pārvietošanās ceļu,” norāda Valentīnas meita Inga.

 

Reklāma
Reklāma

Viņa arī atklāj, ka, izvēloties aprūpētāja pakalpojumus, jutusies droša un par savu izvēli pārliecināta: “Mammai bija grūtības runāt, bija ierobežotas kustības, bet viņa lieliski saprata, ko viņai saka, ko apkārtējie cilvēki dara. Līdz ar to es zināju, ka, pat mazāko sarežģījumu vai neskaidrību gadījumā, es par to uzzināšu. Turklāt, no mammas viedokļa skatoties, viņai vieglāk bija pieņemt, ka aprūpi veic svešs cilvēks, nevis viņas bērni vai mazbērni. Mēs pēkšņi tikām nolikti tādā situācijā, pie kuras uzreiz bija grūti pierast. Reizēm tieši cilvēki no malas spēj ieteikt vislabāko, jo situāciju vērtē praktiski, nevis balstoties uz emocijām.”

Inga Malta ir gandarīta par to, ka Latvijā ir uzņēmumi, kas domā par senioru labklājību un iesaka arī citām ģimenēm, kurām radusies tāda nepieciešamība – nebaidīties piesaistīt papildus palīdzīgas rokas.

 


MAMA-OK ir alternatīva tradicionālajam pansionātam. 

 

Pakalpojums sniedz pilnu pakalpojumu klāstu un drošības līmeni senioriem, kas vēlas palikt savā dzīvesvietā. Pakalpojums līdzinās pansionātam - "pansionāts mājās", tas nodrošina aprūpi, ēdināšanu, medikāciju, dzīvesvietas adaptāciju, sociālo stimulāciju, drošības kontroli.