Piesakies meistardarbnīcām bērniem un jauniešiem Valmieras vasaras teātra festivāla laikā!

No 2. līdz 4. augustam, ar deviņām izrādēm bērniem, pusaudžiem un viņu vecākiem -  starts tiks dots Valmieras vasaras teātra festivālam. Būtiska pasākuma sastāvdaļa arī šogad būs Festivāla centrs – ar lokācijas vietu teju pašā Valmieras sirdī - Vecpuišu parkā. Sestdien un svētdien tajā saimniekos arī Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, piedāvājot 11 dažādas radošas meistardarbnīcas laikmetīgās mākslas iepazīšanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Meistardarbnīcas vadīs ievērības cienīgi mākslinieki un tās piemērotas dažādu vecumu bērniem un jauniešiem, bet, tā kā  dalībnieku skaits katrā no tām ir ierobežots – no 15.jūnija līdz 15. jūlijam tiek izsludināta pieteikšanās. Dalība visās meistardarbnīcās ir bez maksas.  


Atbilstoši Valmieras vasaras festivāla izvirzītajai tēmai Dzīvā pilsēta, meistardarbnīcu ietvaros, brīvā atmosfērā bērniem un jauniešiem tiks dota iespēja būt radošiem, līdzdalīgiem un meklēt risinājumus ārpus ierastajām shēmām un skolu izglītības programmām, kļūstot par savas dzīvās pilsētas līdzautoriem. Laikmetīgā māksla nepiedāvā gatavas atbildes uz notiekošo, taču atsedz alternatīvus veidus, kā palūkoties uz problēmām mums apkārt, aicina jautāt, domāt, būt kritiskiem un atvērtiem dažādajam, iedrošināt uz pārmaiņām, vienlaikus veicinot sabiedrības iesaisti pilsētas attīstībā, rosinot kritisko domāšanu un audzinot sociāli aktīvu un atbildīgu sabiedrību.


Meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem norisināsies  3. augustā Festivāla centrā – Vecpuišu parkā un Valmieras koncertzālē, Leona Paegles ielā 10. Vienas radošās darbnīcas ilgums no divām līdz piecām stundām. Savukārt sestdien, 3. augustā no 11.00 – 15.00 ikviens interesents aicināts pievienoties atvērtajām mākslinieku prezentācijām, kur, līdzās mākslinieku stāstījumam par savu radošo darbību, būs iespēja iepazīt mākslinieku darbus, katra mākslinieka darba tehniku un metodi.


Meistardarbnīcu tēmas un mākslinieki 
Starpdisciplināri strādājošā māksliniece Gundega Evelone interaktīvā veidā ļaus noskaidrot, kā no idejas var nokļūt pie mākslas darba un iepazīstinās ar performances, akciju, hepeningu un instalāciju mākslas veidošanas praksēm un piemēriem Latvijā. Izmantojot uz vietas atrodamus priekšmetus, māksliniece ar praktisku līdzdarbošanos piedāvās piedzīvot, kā ir iespējams materializēt ikvienu radošu ideju. Dalībnieku vecums: 7 – 16 gadu. Dalībnieku skaits: 20. 


Meistardarbnīcā kopā ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu tiks dota iespēja izzināt, kas ir videomāksla, videoinstalācija un vīdžejošanas kultūras aizsākumi Latvijā, pašiem praksē apgūstot VJ (video miksētāja) programmu, radot savu video darbu. Dalībnieku vecums: 12 – 18 gadu. Dalībnieku skaits: 30.


Dizainers Rihards Funts  iepazīstinās ar dažādām dizaina disciplīnām un dizainera profesiju, kopā radot laikmetīgās mākslas izstādes ekspozīcijas dizaina maketus. Dalībnieku vecums: 15 – 20 gadu. Dalībnieku skaits: 30.

 

Laikmetīgās mākslas restauratores  Evita Melbārde un Ieva Soprāne iepazīstinās ar laikmetīgās mākslas daudzveidīgo materialitāti un mākslas darbu piemēriem, kas paglābti no izzušanas, pateicoties laikmetīgās mākslas restauratora profesijas unikalitātei. Kopīgi tiks veidotas mākslas darbu kopijas un iepazīti neparastākie materiāli. Dalībnieku vecums: 9 – 18 gadu. 
Dalībnieku skaits : 20 katrā nodarbībā ( kopā divas). 

 

Vizuālās mākslinieces Vikas Ekstas  pašportretu meistardarbnīcā Es pilsētā tiks dota iespēja veidot performatīvi akciju Valmieras pilsētvidē, reflektējot savu vietu tajā. Jaunieši strādās ar sevis pozicionēšanu kameras priekšā un jaunu tēlu radīšanu, iemūžinot sevi un savus grupas biedrus ar foto portretu un pašportretu palīdzību. Nobeigumā tiks radīta kolektīva instalācija Festivāla centrā. Dalībnieku vecums: 12 – 20 gadu. Dalībnieku skaits: 30.

 

Gleznotājas un performanču mākslinieces Andas Lāces vadītajā meistardarbnīcā, izmantojot rotaļāšanos un radošus uzdevumus,  bērni un vecāki tiks iesaistīti performatīva mākslas darba radīšanā. Te visas dienas garumā tiks radītas lielformāta māju maskas, attīstot domu par Dzīvo pilsētu – kāda varētu būt māju dzīve, ja tās būtu dzīvas? Dalībnieku vecums: 6 – 9 gadu. Dalībnieku skaits: 10.

 

Māksliniece un pedagoģe Izolde Cēsniece dos iespēju domāt, zīmēt un būvēt iztēles kartes, antropomorfas ainavas, Bābeles torņus ar visiem iedzīvotājiem, kopīgi veidojot nākotnes ģeogrāfijas objektu puzles. Piedalīties aicināti visa vecuma bērni. Darbošanās notiks visas dienas garumā. 

 

Savukārt foto mākslinieks Andrejs Strokins  aicinās veidot foto kolāžas no atrastiem attēliem, ļaujoties nejaušības un kļūdīšanās raisītajiem efektiem uz radītajiem darbiem. Dalībnieku vecums: 10 – 18 gadu. Dalībnieku skaits: 30.


PROGRAMMA
Sestdiena, 3. augusts
Radošās darbnīcas visas dienas garumā
Festivāla centrā Vecpuišu parkā

Reklāma
Reklāma

11.00 – 13.00 Laikmetīgās mākslas materiālu izziņas laboratorija bērniem (9-12 gadi) kopā ar restauratorēm Ievu Soprāni un Evitu Melbārdi
14.00 – 16.00 Laikmetīgās mākslas materiālu izziņas laboratorija (12-18 gadi) kopā ar restauratorēm Ievu Soprāni un Evitu Melbārdi 

(Vietu skaits darbnīcās ir ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās!)

11.00 – 13.00 Nākotnes ģeogrāfijas karšu meistardarbnīca bērniem (0-12 gadi) kopā ar mākslinieci Izoldi Cēsnieci 
14.00 – 18.00 Nākotnes ģeogrāfijas karšu meistardarbnīca jauniešiem (12-.. gadi) kopā ar mākslinieci Izoldi Cēsnieci 

11.00 – 17.00 Pašportretu meistardarbnīca jauniešiem (12-20 gadi) kopā ar fotomākslinieci Viku Ekstu. Vietu skaits darbnīcā ir ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās!

12.00 – 17.00 Fotokolāžu meistardarbnīca bērniem un jauniešiem (10-18 gadi) kopā ar fotomākslinieku Andreju Strokinu. Vietu skaits darbnīcā ir ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās!

12.00 – 17.00 Ejam mājās - Performances radošā darbnīca bērniem (6-9 gadi) kopā ar gleznotāju un performanču mākslinieci Andu Lāci. Vietu skaits darbnīcā ir ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās!

12.00 – 14.00 Ātro mākslas darbu radīšanas meistardarbnīca bērniem (7-12 gadi) kopā ar tēlnieci Gundegu Eveloni.  
15.00 – 17.00 Ātro mākslas darbu radīšanas meistardarbnīca jauniešiem (12-16 gadi) kopā ar tēlnieci Gundegu Eveloni

(Vietu skaits darbnīcās ir ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās!)

13.00 – 18.00 Laikmetīgās mākslas izstāžu dizaina meistardarbnīca jauniešiem (15-20 gadi) kopā ar dizaineru Rihardu Funtu . Vietu skaits darbnīcā ir ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās!

13.00 – 18.00 Videomākslas un vīdžejošanas meistarklase jauniešiem (12-18 gadi) kopā ar videomākslinieci Katrīnu Neiburgu. Vietu skaits darbnīcā ir ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās!

 

Sestdiena, 3. augusts
Mākslinieku stāsti Valmieras koncertzālē
Aicināti visi interesenti!

11.00 – 11.30 PAR SEVI UN SELFIJU - starpdisciplināri strādājošās mākslinieces un fotogrāfes Vikas Ekstas radošās darbības prezentācija
11.30 – 12.00 KOLĀŽA UN ATRASTI ATTĒLI - fotomākslinieka Andreja Strokina radošās darbības prezentācija
12.00 – 12.30 KĀ TOP VIDEOMĀKSLA? - videomākslinieces Katrīnas Neiburgas radošās darbības prezentācija
12.30 – 13.00 LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS IZSTĀDES dizains - izstāžu dizainera Riharda Funta radošās darbības prezentācija
13.00 – 13.30 LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS DAUDZVEIDĪGĀ MATERIALITĀTE - laikmetīgās mākslas restauratoru Ievas Soprānes un Evitas Melbārdes radošās darbības prezentācija
13.30 – 14.00 IZTĒLES KARTES - mākslinieces un pedagoģes Izoldes Cēsnieces radošās darbības prezentācija
14.00 – 14.30 ĀTRIE MĀKSLAS DARBI - tēlnieces un konceptuāli strādājošās mākslinieces Gundegas Evelones radošās darbības prezentācija


Svētdiena, 4. augusts
Festivāla centrā Vecpuišu parkā 
12.00 Mākslinieces Andas Lāces performance Ejam mājās 
12.00 – 18.00 Pop-up izstāde Valmieras vasaras teātra Festivāla centrā 
Vecpuišu parkā un Valmieras koncertzālē 

Valmieras vasaras teātra festivāls

Pieteikšanās meistardarbnīcām no 15.jūnija līdz 15. jūlijam, aizpildot pieteikuma anketu: https://ej.uz/makslavalmiera vai sazinoties ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izglītības programmu kuratori Māru Žeikari, rakstot uz mara@lcca.lv vai zvanot +371 29586893. 

 

Sīkāka informācija par meistardarbnīcām: www.valmierasfestvals.lv un www.lcca.lv.

Meistardarbnīcas organizē: Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu. Meistarklašu norisi atbalsta Valmieras pilsētas pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds.