Lūk, kāda ir Valmieras vasaras teātra festivāla programma

Ar deviņām izrādēm, izzinošām aktivitātēm un devīzi „Dzīvā pilsēta” no 2. līdz 4. augustam Valmieras vasaras teātra festivāls aicina mesties piedzīvojumu virpulī bērnus, pusaudžus un viņu vecākus. Festivāls vienkopus pulcēs šī brīža labākos māksliniekus, un iestudējumi, kas veidoti īpaši festivālam, tiks izrādīti teātrim neierastās vietās – garāžā, braucošā autobusā, mazdārziņā, parkos un citviet. 

Jaunievedums šajā gadā - centrā būs īpaši iekārtota studija, kurā ikviens varēs piedalīties, ieklausoties un līdzdarbojoties sarunās ar režisoriem, aktieriem un vienkārši interesantiem cilvēkiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jaunievedums šajā gadā - centrā būs īpaši iekārtota studija, kurā ikviens varēs piedalīties, ieklausoties un līdzdarbojoties sarunās ar režisoriem, aktieriem un vienkārši interesantiem cilvēkiem.

Festivāls parūpēsies ne tikai par skatīšanos, bet arī iesaistīšanos - bērni un pusaudži tiks aicināti līdzdarboties un izglītoties Arhitektu vasaras skolā, Latvijas Laikmetīgā mākslas centra mākslinieku meistardarbnīcās un pat izrādes tapšanā. Biļetes uz festivālu nu ir pieejamas.   

 

 

 “Man kā šī gada festivāla programmas  direktoram ir ļoti svarīgi kopā ar visu festivāla komandu radīt unikālu bērniem un pusaudžiem domātu saturu, lai uzrunātu viņus veidā, kas viņiem liek justies kā līdzvērtīgai sabiedrības daļai. Festivālā mēs viņiem gribam ne tikai dot, bet arī uzklausīt un kopā būt. Tāpēc festivāls neaprobežojas tikai ar teātra mākslu, bet veido starpnozaru sadarbības, kas veicina mērķa sasniegšanu,” tā Jānis Znotiņš. 

 

Otra tāda pasākuma, kas vienkopus sapulcētu nozaru speciālistus, kuri velta laiku un zināšanas darbu jaunradei šai mērķa grupai – nav.

Valmieras vasaras teātra festivāls

 

Festivāla izrādes 

Festivāla programmu veido teātra profesionāļi no Latvijas un pasaules. Austrāliete Džesika Vilsone (Jessica Wilson) sadarbībā ar Valmieras bērniem, dramaturģi Anci Muižnieci, mākslinieci Pamelu Butāni, mūziķi Jēkabu Nīmani un Valmieras teātra aktieriem iestudēs izrādi braucošā autobusā „Unwanted”. Izrāde ļaus ne vien paskatīties uz pilsētu no pavisam citas puses, bet arī piedzīvot neparastas satikšanās un pašiem iesaistīties izrādes tapšanā. Ieteicamā auditorija 5 +.   

 

Otra festivāla izrāde, kas veidota sadarbojoties igauņu un latviešu māksliniekiem būs kustību  izrāde bērniem un viņu vecākiem - „Tools to rule” par noteikumiem un katra vietu dzīvē. Režija, horeogrāfija un izpildījums Ajjar Ausma, Helen Reitsnik, Kärt Tõnisson, Päär Pärenson, Tiina Mölder, piedalās Valmieras teātra aktieri. Ieteicamā auditorija 5 +.

 

Kustību izrādi „pus Otrs” īpaši festivālam būs iestudējusi horeogrāfe Liene Grava. Te sadzirdēsiet stāstu  par diviem dvīņiem, kuri visas lietas līdz šim darījuši kopā līdz dienai, kad vienam no viņiem rodas jautājums - kas es esmu? Ieteicamā auditorija 5+. 

 

Režisors Toms Treinis bērniem piedāvās garāžas izmēra izrādi „Pagalms atdzīvojas”, kur vienā garāžā satiksies pagalmā dzīvojošie draugi, un šāda satikšanās pārtaps nepierastā piedzīvojumā, jo lietas pēkšņi sāks atdzīvoties. Ieteicamā auditorija 5 +.

Valmieras vasaras teātra repertuārs

 

Reklāma
Reklāma

Ar atrašanās vietu pie Valmieras memoriāla gājēju tilta blakus parkam aizsāksies zinātniskās īstenības piedzīvojums – izrāde „Stacija “Nezinkuriens”, kurā vēstīs par  slepenajiem aģentiem, kas jau vairākus gadus ir strādājuši pie materiālu vākšanas, lai varētu uzbūvēt zinātnieku izstrādāto Nezinkaskurienu. Izrādes radošā komanda: Paula Pļavniece, Kate Krolle un Reinis Bērziņš,  Valmieras teātra aktieri un Valmieras Kultūras centra TDA „Gauja” studijas grupas vadītāji -  Līga Kokorēviča, Artis Mellups. Ieteicamā izrādes auditorija 5 +.

 

Teātra trupa KVADRIFONS (Āris Matesovičs, Reinis Boters) un Valmieras teātra aktieris Uldis Sniķeris aicina uz tikšanos ar šausmīgiem elementiem “B_Ž_S”. Tikšanās dalībniekiem tiks nodota neizpaužama informācija, kura līdz šim tikusi slēpta. Ceļtrīc’, sirdskāpjpamut’, pillbiks’ un dūšpapēžos ir tikai daži no fenomeniem, ar kuru novērošanu un izskaušanu nodarbojas šie pētnieki.  Ieteicamā auditorija 7 +. 

 

Izrāde „Mūžīgā izlaušanās” norisināsies kādā no Valmieras mazdārziņiem un stāstīs par  Inesi, Kārli, Anci, Jāni, diviem zirgiem, vienu mašīnu un visiem ceļiem, kas ved uz nekurieni, režisors Klāvs Mellis. 

 

Turpinot sadarbību ar Latvijas Jaunā teātra institūtu, festivālā tiks izrādīta jauno horeogrāfu īsformātu darbu sērija „Ārējais klimats/Iekšējais klimats”, kas skatītājiem piedāvās trīs dažādas deju izrādes. Abu izrāžu ieteicamā auditorija 12 +.

 

LKA Dramatiskā teātra aktiera mākslas 4. kursa studenti, kas specializējas leļļu teātra mākslā, uz Valmieru būs atveduši Roberta Askinsa melno komēdiju „Nelabā roka”. Izrāde stāstīs par kādas skolas teātra pulciņu un viņu piedzīvojumiem ar lelli, kura pēkšņi atdzīvojas un sāk neadekvāti uzvesties. Ieteicamā auditorija 14 +. 

 

Visas trīs dienas Vecpuišu parkā darbosies arī festivāla centrs, kas tiks iekārtots sadarbībā ar biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas „RISEBA” rīkoto Starptautisko vasaras skolu „FestivaL’and”. Jaunievedums šajā gadā - centrā būs īpaši iekārtota studija, kurā ikviens varēs piedalīties, ieklausoties un līdzdarbojoties sarunās ar režisoriem, aktieriem un vienkārši interesantiem cilvēkiem. Neiztrūks arī aizraujoša ģimenes filmu programma un kas jo īpaši - Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs piedāvās dažādu mākslinieku praktiskas meistardarbnīcas  bērniem, ļaujot izglītoties un pašu spēkiem veidot ieskatu mākslas pasaulē. Visas aktivitātes festivāla centrā apmeklētājiem bez maksas. 

Valmieras vasaras teātra festivāls

Biļetes uz izrādēm jau pieejamas visās „Biļešu paradīzes” kasēs, „Valmieras Drāmas teātrī”, kā arī internetā www.valmierasfestivals.lv, www.vdt.lv un www.bilesuparadize.lv 

 

 

Valmieras vasaras teātra festivāls notiks ceturto  reizi, līdz šim ik gadu pulcējot vairāk nekā 5000 apmeklētāju. Festivālu rīko Valmieras teātris sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu.  

 

Ieskaties: www.valmierasfestivals.lv

facebook.com/valmierasfestivals