Māmiņas veikalos vairs neredz "Rūdolfa" biezenīšus bērniem - arī tos, kuros kaitīgās vielas nevarēja būt

Pirms nedēļas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izplatīja brīdinājumu par toksisku vielu atsevišķos zīmola "Rūdolfs" biezeņos, lūdzot tos neēst vai nest atpakaļ uz veikalu. PVD tajos bija konstatējusi paaugstinātu mikotoksīna patulīnu, kas faktiski nozīmē, ka biezenīšos ir sablendēti sapuvuši āboli. Taču nu no veikaliem pazuduši arī tie biezeņi, kuru sastāvā ābolu nemaz nav.

 

Zīdaiņu pārtikas plaukts Maxima veikalā Vienības gatvē. Nav atrodams vairs neviens Rūdolfa biezenis bērniem. (Foto: Aculiecinieces)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zīdaiņu pārtikas plaukts "Maxima" veikalā Vienības gatvē. Nav atrodams vairs neviens "Rūdolfa" biezenis bērniem. (Foto: Aculiecinieces)

Pagājušajā nedēļā PVD apturēja izplatību tik populārajiem mazuļu biezenīšiem, kuru sastāvā ir āboli ar bumbieriem, plūmēm un mellenēm. PVD nosaukto bīstamo partiju produkcija no tirdzniecības tika izņemta tūlīt. "Rūdolfu" ražotājs, uzņēmums "Lat Eko Food" gan apgalvoja, ka toksīnu skartās biezeņu partijas veikalos nemaz nebija parādījušās. Vairākas jaunās māmiņas portālam Jauns.lv vīlušās klāstīja, ka šobrīd nez kāpēc vairs nav nopērkami arī tie "Rūdolfi", kuros ābolu klātbūtnes un līdz ar to iespējamā patulīna toksīna nav. Piemēram, burkānu, puķkāpostu vai smiltsērkšķu biezenīši. Rīdziniece Elīna teic, ka viņas dēlēns ļoti iecienījis tieši ziedkāpostu "rūdolfiņu", bet, piemēram, Vienības gatves lielveikalā "Maxima" vairs nav nopērkams ne tikai šī veida biezenis, bet vispār vairs nav nekādu "Rūdolfa" biezenīšu.

 

Lasi arī: "Rūdolfs" bioloģisko biezeņu ražotāji skaidro situāciju: "Ir droši" 

 

"Maxima" skaidro, kāpēc aizvākusi tik iecienītos "rūdolfiņus"
Lielveikalu tīkla sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Dupate portālam Jauns.lv paskaidroja, ka no tirdzniecības izņemti ne tikai tie biezeņi, par kuriem PVD ir aizdomas par toksisku vielu tajos, bet arī citi. Tas darīts preventīvi un drošības apsvērumu dēļ. "Produkcija veikalos atkal būs pieejama tikai tad, kad saņemsim pārbaudītus rezultātus no paša ražotāja un no PVD," saka uzņēmumā. Tādējādi vecākiem šobrīd "Maxima" veikalos biezeņu izvēle ir starp "Hipp" firmu un citiem ražotājiem, bet "Lat Eko Food" biezenīši pagaidām nav nopērkami. Savukārt "Rimi" atsaucies aicinājumam izņemt no apgrozības tos biezeņus, uz kuru bīstamību norādīja PVD.

 

Vairākas jaunās māmiņas vīlušās, ka šobrīd nez kāpēc vairs nav nopērkami arī tie "Rūdolfi", kuros ābolu klātbūtnes un līdz ar to iespējamā patulīna toksīna nav. 

Reklāma
Reklāma


PVD: tirgotāju pašu izvēle, izņemt vai neizņemt no plauktiem
Dienests pagājušajā nedēļā lūdza no tirdzniecības izņemt tikai tās produktu partijas, kurās bija konstatēts piesārņojums, bet to, kādēļ produkts nav pieejams tirdzniecībā vispār, būtu jājautā konkrētajam tirgotājam, portālam Jauns.lv skaidroja PVD preses sekretāre Ilze Meistere. Dienests savu darbu ir veicis un tālāk pašam "Lat Eko Food" jānoskaidro, kādā veidā biezeņos nonāca paaugstināta ķīmiskā viela mikotoksīna patulīns: to, kā patulīns radies uzņēmuma ražotajā produkcijā – nekvalitatīvas izejvielas dēļ, vai ir kādi citi iemesli, ir jānoskaidro pašam uzņēmumam, skaidro PVD. "Rūdolfa" ražotājs "Lat Eko Food" uz portāla Jauns.lv uzdotajiem jautājumiem darbadienas laikā tā arī neatbildēja.

PVD arīdzan vērš uzmanību, ka Latvijā, tieši tāpat kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, ir noteikts, ka par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu, tostarp nodrošinot, ka pārtikas produktā nav pārsniegtas pieļaujamās piesārņojumu normas, ir atbildīgs tās ražotājs. Pārtikas ražotājam ir obligāti jāizvērtē visi riski, kas varētu būt saistīti ar attiecīgā produkta ražošanu, jāievieš paškontroles pasākumi iespējamā piesārņojuma novēršanai. Eiropas Komisija, balstoties uz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) zinātniskajiem pētījumiem un atzinumiem, ir noteikusi maksimāli pieļaujamos piesārņotāju līmeņus pārtikas produktos. Arī patulīnam šāda norma ir noteikta.  Piesārņojuma normas ir vienādās visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.