Grūtniecei ļoti gribas alu, bet… Nedrīkst!

​Dārza ballītes, pikniki, vasaras saulgrieži – arī topošajai māmiņai, izbaudot silto laiku, mēdz sakāroties alu vai šampanieti. Reizēm pat tām sievietēm, kuras pirms grūtniecības alkoholu nav lietojušas nemaz, gaidību laikā ir neizturama vēlme pēc rūgtenās alus garšas. Kā sievietei grūtniecības laikā no šīs vēlmes atturēties, stāsta uztura speciāliste Liene Sondore. 

Ikvienam topošajam vecākam jāsaprot: kad iedzer sieviete, iedzer arī viņas bērns. Tiklīdz noreibst topošā māmiņa, noreibst arī viņas mazulis.

FOTO: Shutterstock.com

Ikvienam topošajam vecākam jāsaprot: kad iedzer sieviete, iedzer arī viņas bērns. Tiklīdz noreibst topošā māmiņa, noreibst arī viņas mazulis.

Lai neriskētu ar sava vēl nedzimušā bērna veselību, eksperti iesaka gaidību laikā no alkohola atturēties pavisam. Bieži ir dzirdēts apgalvojums, ka viena glāze vīna vai gaišā alus augļa attīstību neietekmē, tomēr jaunākie pētījumi norāda uz pretējo. [1] Uztura speciāliste Liene Sondore skaidro: „Pētījumu vadlīnijas vēsta, ka jebkurš alkohola daudzums šķērso placentu un var ietekmēt bērna veselību un attīstību. Ikvienam topošajam vecākam jāsaprot: kad iedzer sieviete, iedzer arī viņas bērns. Tiklīdz noreibst topošā māmiņa, noreibst arī viņas mazulis. Jautājums ir par to, vai sieviete tiešām to vēlas?” 

Uztura speciāliste uzsver: ir absurdi domāt, ka dzēriens ar mazāku alkohola daudzumu augļa attīstībai nevar kaitēt. Neatkarīgi no tā, kāds, tas tomēr ir un paliek alkohols. Turklāt nedrīkst sevi salīdzināt ar citām sievietēm, kuras gaidību laikā atļāvušās iedzert, jo katrai topošajai mammai vielmaiņa strādā citādi. Ja sieviete grūtniecības laikā kaut nedaudz lietojusi alkoholu un viņai piedzimst šķietami vesels bērns bez redzamām attīstības un veselības problēmām, tas nenozīmē, ka mammas dzeršanas sekas neparādīsies pēc vairākiem gadiem. 

 

​Ja sieviete grūtniecības laikā kaut nedaudz lietojusi alkoholu un viņai piedzimst šķietami vesels bērns bez redzamām attīstības un veselības problēmām, tas nenozīmē, ka mammas dzeršanas sekas neparādīsies pēc vairākiem gadiem.



Tāpat ir zināms, ka mazuļa nervu sistēma un orgāni izveidojas līdz grūtniecības divpadsmitajai nedēļai. Teorētiski var šķist, ka pēc šā perioda topošā māmiņa varētu atļauties vairāk. Tomēr tas tā nebūt nav, jo dažādas veiktās darbības ietekmē bērna attīstību visā grūtniecības laikā. „Atbildīgas mammas vēlas, lai viņām piedzimtu veseli, stipri, gudri un spējīgi bērni. Tādēļ ir vērts gaidību un bērna barošanas laikā no alkohola atturēties, neanalizējot, cik stiprs dzēriens varētu kaitēt un cik daudz drīkstētu izdzert,” norāda Liene Sondore.


Ko darīt, ja tomēr gribas?
Lai arī cik apzinīga būtu topošā mamma, grūtniecība var izprovocēt visdažādākās vēlmes. Reizēm sievietei nudien var parādīties neizturama kāre pēc alus. Ja tā ir tik liela, ka sieviete tiešām neko citu negrib un daži malciņi alus viņai liktu justies labāk, tad drīkst izvēlēties nogaršot bezalkoholiskā alus putas. „Protams, ar daudzumu nedrīkst pārspīlēt, jo tas tomēr ir gāzēts dzēriens. Turklāt nevaram būt droši, cik daudz etanola satur šie šķietami bezalkoholiskie dzērieni. Sievietes organisms pieprasa kādas rūgtas vielas, un tas ir veids, kā savu vēlmi apmierināt, nenodarot ļaunumu topošajam mazulim. Līdzīgi ir arī ar kafiju – ir sievietes, kurām kafija ir svarīga ikdienas sastāvdaļa un ieteicamās divas tasītes dienā ir par maz. Lai apmierinātu savu vēlmi pēc šā dzēriena, var lietot kafiju bez kofeīna,” norāda Liene Sondore. Tā kā vasarā mēdz būt lielāka vēlme piknika vai dārza ballīšu laikā baudīt ne tikai alu, bet arī citus atspirdzinošus dzērienus, tad grūtniecība var būt laiks, kad izmēģināt jaunas bezalkoholisku un veselīgu kokteiļu receptes. Šos kokteiļus var glīti izdekorēt un baudīt no skaistām glāzēm. 

Uzziņai
    • Alkohols cauri placentai nonāk līdz auglim.
    • Arī neliels uzņemtā alkohola daudzums var ietekmēt gaidāmā bērna veselību un attīstību.
  • Ja sieviete grūtniecības laikā uzņem piecas vai vairāk alkohola devas ik dienu, bērns tiek pakļauts riskam piedzimt ar augļa alkohola sindromu (AAS).
  • Lietojot alkoholu gaidību laikā, bērnam pēc piedzimšanas var aizkavēties garīgā un fiziskā attīstība, var būt sejas defekti, kā arī novērojami uzvedības traucējumi, koncentrēšanās grūtības.
    • Alkohola lietošana grūtniecības laikā palielina spontānā aborta risku.
    • Alkohola koncentrācija, kas nonāk līdz auglim, ir tikpat liela, cik tā ir mātes asinīs.


Zināšanai! (izcelt atsevišķi)
Alkohola vienības jeb devas* [5]
1 glāzīte (30 g) degvīna = 1 deva
1 glāze (150 g) sausā vīna = 1 deva
1 pudele (0,5 l) gaišā alus = 1,5 devas
1 pudele (0,5 l) tumšā alus = 2,5 devas

* Devas norādītas noapaļotos skaitļos. 

 

Bezalkoholiskās boles recepte
 

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas:

  • arbūzs,
  • aprikozes,
  • zemenes,
  • ķirši,
  • laims,
  • apelsīns,
  • svaiga piparmētra,
  • gāzēta limonāde, piemēram, „Sprite”, vai bezalkoholiskais šampanietis



    Pagatavošana:

Sagriež arbūza mīkstumu gabaliņos, sagriež arī zemenes, aprikozes, ķiršus. Sagriež laimu šķēlēs.
Augļus liek lielā traukā, kurā paredzēts pasniegt dzērienu. Pievieno piparmētru lapiņas un atstāj uz vismaz 30 minūtēm ievilkties.
Aplej augļus ar bezalkoholisko šampanieti vai „Sprite”, ko var atšķaidīt ar gāzētu minerālūdeni, lai dzēriens nebūtu tik salds.


 

Atsauces:

1.Veselīga uztura ieteikumi grūtniecības laikā. Pieejams: https://www.ginasoc.lv/uploads/content/Materiali/2017/pielikums.pdf
2. Study: no Connection Between Drinking Alcohol Early in Pregnancy and Birth Problems. Pieejams: https://www.health.harvard.edu/blog/study-no-connection-between-drinking-alcohol-early-in-pregnancy-and-birth-problems-201309106667
3. Collaborative Initiative on Fetal Alcohol Spectrum Disorders. Pieejams: https://cifasd.org/research/
4. NOFAS Topics: Light Drinking. Pieejams:
5. Alkohola vienības. Pieejams: http://www.atbildigi.lv/lasamviela/alkohola-vienibas/