Kā senioram saglabāt možu skatu uz dzīvi

Aizejot pensijā, katram ir izvēle, ko darīt ar savu mazo pasauli, ar kādām nodarbēm piepildīt ikdienu un kā padarīt to skaistāku. Ja prieks nesāksies tevī, tu neatradīsi to arī ārpusē. 

Ieraudzīt dzīves košumu ikdienas sīkumos

FOTO: Shutterstock.com

Ieraudzīt dzīves košumu ikdienas sīkumos

Raksta publicēšanu atbalsta www.mama-ok.eu. Francijas mājas aprūpes sistēma senioriem.
Pilns mājas aprūpes pakalpojumu klāsts jūsu radiniekiem. 

https://www.mama-ok.eu/

 

Daudzi kļūst par nelaimes čupiņu un sāk sevi žēlot, jo uzskata, ka viss labais jau ir pagājis un nav par ko priecāties. Tie, kuri sev iestāsta, ka viss ir slikti, tā arī jūtas. Un otrādi. Cilvēki, kuri ir gatavi mainīties līdzi jaunajiem apstākļiem un meklē dzīvesprieku, to arī atrod.  
 

Dienas plāns un intereses
Lai izvairītos no grūtām domām un depresijas, ikdiena ir jāaizpilda ar nodarbēm. Ir vajadzīgs dienas plāns un noteikta struktūra, pie kuras jācenšas turēties arī tajos brīžos, kad uznāk slinkums. Ja cilvēks ir apņēmies kaut ko darīt, piemēram, vingrot vai nūjot, ir labi iesaistīties kādā grupā, jo grupa dod papildus motivāciju saņemties. 


Veselība, nauda un sociālie kontakti
Dzīves kvalitāte senioru gados balstās uz trim stūrakmeņiem – labu veselību, sociālajiem kontaktiem un pilnu naudas maciņu. Lielākā problēma, ar kuru saskaras seniori, ir vientulība un sajūta, ka neesi nevienam vajadzīgs. Taču ir jāsaprot, ka no vientulības izkļūt varam tikai pašu spēkiem. Kāpēc gaidīt, lai kāds piezvana, ja varam piezvanīt paši? Kāpēc gaidīt, lai mūs uzrunā un aicina kaut kur doties, ja paši varam uzrunāt apkārtējos? Ir jāiet ļaudīs un jāmeklē iespējas, nevis aizbildinājumi. Bibliotēkās, kultūras centros un muzejos ir tik daudz saturīgu bezmaksas pasākumu.


Kustības ik dienu
Uz vecumu locītavas nolietojas un kauli kļūst trauslāki, taču, neskatoties uz to, ka šķiet apgrūtinoši kustēties, ir jākustas, cik vien iespējams bieži, arī tad, ja tas prasa piepūli. Pārstājot būt fiziski aktīvam, ķermenis ļoti ātri zaudē formu.  Senioriem piemērotas aktivitātes ir, piemēram, nūjošana, ilgas pastaigas, dejas, peldēšana. 


Arī smadzenes ir jāvingrina
Svarīgi neaizmirst arī par smadzeņu treniņu. Bieži tiek uzsvērts, ka ir jārisina krustvārdu mīklas. To, protams, var darīt, bet ir arī citi veidi, kā trenēt smadzenes, piemēram, regulāri rakstīt dienasgrāmatu. Dienasgrāmatas rakstīšana palīdz gan izreaģēt emocijas, gan izanalizēt notikumus un izdarīt secinājumus. Arī tik ikdienišķa lieta, kā regulāra sazvanīšanās ar draudzenēm vai seriālu skatīšanās trenē smadzenes, jo mēs esam spiesti atcerēties bijušo un domāt par to, kas varētu sekot nākotnē. 
 

Reklāma
Reklāma

Prieks par ikdienas sīkumiem
Cilvēku nevarēs iepriecināt neviens un nekas, ja prieks nesāksies viņā pašā.  Pamanīt prieku var arī ikdienas sīkumos, bet ir jātrenējas. No rīta atver acis, spīd saule, un tu priecājies, cik gaiša un saulaina ir pasaule. Vai arī – no rīta atver acis, līst lietus, un atkal tu esi priecīgs, jo zaļos zāle un koši ziedēs ziedi.


Personīgā higiēna 
Rūpes par personīgo higiēnu ir neatņemama kvalitatīvas ikdienas sastāvdaļa – zobiem un matiem vienmēr jābūt tīriem, arī ķermenim. Veļa jāmaina un apģērbs jākopj, ne tikai ejot cilvēkos, bet arī esot mājās. Pieaugošais gadu skaits nenozīmē vienaldzību pret savu izskatu.

 


https://www.mama-ok.eu/MAMA-OK ir alternatīva tradicionālajam pansionātam. 

 

Pakalpojums sniedz pilnu pakalpojumu klāstu un drošības līmeni senioriem, kas vēlas palikt savā dzīvesvietā. Pakalpojums līdzinās pansionātam - "pansionāts mājās", tas nodrošina aprūpi, ēdināšanu, medikāciju, dzīvesvietas adaptāciju, sociālo stimulāciju, drošības kontroli.  

Mama - ok