Kā aizmigt un izgulēties karstās vasaras naktīs. 19 noderīgi risinājumi, ja mājās nav kondicionieris

Karsto laiku sagaidām ar sajūsmu, bet jau pēc dažām dienām organisms ir noguris no tveices. Ēku sienas uzkarst, naktis nenes veldzējošo dzestrumu un lielu daļu cilvēku piemeklē bezmiegs.
Ar galvu ledusskapī – arī karsto nakšu risinājums!

FOTO: Shutterstock.com

Ar galvu ledusskapī – arī karsto nakšu risinājums!

Lai labi gulētu, gaisa temperatūrai istabā nebūtu jāpārsniedz 19, bet zem segas – 27 grādus. Ja ārā visu dienu bijis karstums, tad nakts ir silta, bet telpas – karstas. Kā sev palīdzēt, lai karstos vasaras periodos nemocītos ar bezmiegu? 


Sasaldē palagu

Pirms gulētiešanas ieliec uz dažām minūtēm palagu saldētavā, ietinot to plastmasas maisiņā, pēc tam klāj to uz gultas. Tas ļaus uz īsu brīdi aizmirst par karstumu. Galvenais – iemācīties ātri aizmigt!


Noliec ventilatora priekšā bļodu ar ledu

Ir viens triks, kas sagādās svaigumu visu nakti. Noliec ventilatora priekšā bļodu ar ledu. Gaisa plūsma “ savāks” ūdeni no ledus virsas, radot kondicioniera efektu.


Samitrini palagu

Nīlas krasta iedzīvotāji vienmēr zināja, kā cīnīties ar karstumu. Segu vietā viņi lietoja ūdenī samitrinātus palagus vai dvieļus. To sauc par ēģiptiešu metodi. 


Izvēlies kokvilnas gultas veļu 

Gultas veļu no zīda, satīna vai poliestera atstāj ziemas periodam. Vasarai piemērota kokvilnas veļa. Tā elpo un atvēsina. 


Ventilators iepretim logam

Noliec ventilatoru pie loga tā, lai karstais gaiss tiktu ventilēts prom no telpas. 


Guli ērtā pidžamā

Var gulēt kails, bet ja tomēr izvēlies gulēt naktstērpā, izvēlies ko ērtu, vieglu, plānu no kokvilnas. 


Atsvaidzinies ar slapju dvieli

Ļoti ātri atvēsināties var, pieliekot maisiņu ar ledu vai saslapinātu dvieli pie kakla, locītavām, delnām un ceļiem. Proti, vietām, kur ādas virskārtai ir tuvu klāt lielie asinsvadi. 


Guli viens 

Karstumā labāk gulēt vienatnē. Partnera apskāvienos ķermeņa temperatūra paaugstinās un gulta uzsilst vēl vairāk. Vēsāk ir gulēt zvaigznītes pozā. 


Izdzer uz nakti glāzi ūdens

Glāze auksta ūdens pirms miega samazina dehidrācijas risku, ko veicinās aktīva svīšana un nepārtraukta rotēšana pa gultu, meklējot vēsāku vietu. Noliec uz naktsskapīša glāzi ar ūdeni. 


Guli uz grīdas vai šūpuļtīklā

Karstais gaiss ceļas uz augšu, tāpēc centies gulēt pēc iespējas tuvāk grīdai. Vēsāk būs gulēt šūpuļtīklā vai pat uz salmiem, vai siena gubā. Tie neuzsilst tik ļoti kā matrači, segas, spilveni. Guļvieta nedrīkst būt par mīkstu vai par cietu. 
 

Reklāma
Reklāma

Ieej dušā

Vēsa duša vai pelde pirms miega pazemina ķermeņa temperatūru.


Ieslēdz minimālu gaismu

Lai neļautu telpām vēl vairāk sasilt, izslēdz gaismu mājās pēc iespējas ātrāk. Vasarā pietiks arī ar mazāk jaudīgiem gaismas avotiem. Atslēdz uz nakti visas iekārtas, arī tās arī izdala siltumu.


Aizkarini logam priekšā slapju dvieli

Tas aizkavēs karstā gaisa iekļūšanu telpās.


Negatavo siltas vakariņas

Šis ir brīdis, kad drīkst un vajag atteikties no siltām vakariņām. Karstā laikā gribas mazāk ēst un tā ir normāla ķermeņa reakcija. Var ieturēt vieglākas vakariņas – augļu, dārzeņu salātus, aukstās uzkodas, aukstās zupas. Tam organisms nepatērēs tik daudz enerģijas kā gaļas ēdieniem. Centies nelietot plīti un cepeškrāsni, kas vēl vairāk sasildīs telpu. 

 

Turi kājas aukstumā

Ieliec pēdas aukstā ūdenī, tas ļoti labi atvēsina ķermeni. Var pat nolikt pie gultas bļodu ar aukstu ūdeni un ik pa laikam atvēsināties. 


Guli svaigā gaisā

Ja dzīvo privātmājā, uzcel pagalmā ēnainā vietā telti. Bērni būs sajūsmā, gulēt būs vēsāks. 


Izvēlies griķu spilvenu

Nav nekas piemērotāks par griķu spilvenu tveicīgās naktīs. Aukstai kompresei  izmanto zeķi, ko piepilda ar rīsiem un ieliek uz stundu saldētavā. Komprese paliks auksta apmēram 30 minūtes un tas ir pietiekoši, lai paspētu aizmigt.


Atver visus logus un durvis

Vakaros sarīko caurvēju, lai izdzītu visu silto gaisu no telpām.


Noliec istabā traukus ar ledainu ūdeni

Ūdens iztvaikos un atdzesēs telpu.
 

Avots: greatist.com