Tikai 13 gadu vecajam Danielam Stradiņos no smadzenēm izoperēta "bumba ar laika degli"

Stradiņa slimnīcā veikta operācija 13 gadu vecam zēnam. Viņa smadzenēs izoperēts patoloģisks veidojums, kura plīšanas gadījumā sekotu plašs asinsizplūdums galvā. Lai gan šāda veida operācijas Latvijā veic vidēji reizi mēnesī, gados jauni pacienti ir retums.

 

Epilepsijas lēkmju gadījumos ārsti iesaka pārliecināties, vai smadzenēs nav patoloģiski asinsvadu veidojumi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Epilepsijas lēkmju gadījumos ārsti iesaka pārliecināties, vai smadzenēs nav patoloģiski asinsvadu veidojumi

Lai gan šāda tipa operācijas Latvijā tiek veiktas apmēram vienu reizi mēnesī, līdz šim tā nekad nav veikta tik jaunam cilvēkam. Danielam Kondrjakovs ir 13 gadu, un galvas smadzenēs patoloģisks veidojums apmēram 1 centimetra lielumā. Nu tas no Daniela galvas ir izņemts, un zēns šobrīd jūtas labi.
 

Kādi bija simptomi?
Veidojumu bērna galvā atklāja pēc skolā iegūta smadzeņu satricinājuma. Danielam pēc tam bieži reibusi galva, acīs bilde itin kā "peldējusi", kad bijis nogurums. Neiroķirurgs Egils Valeinis skaidro, ka to izraisījis nelielais veidojums smadzenēs. Veidojums draudēja ar plīsumu, un tad tas būtu bijis asins izplūdums smadzenēs un, ļoti iespējams, nāve. Jau Bērnu slimnīcā zēna ģimene brīdināta, ka operācija ir ļoti riskanta, taču vēl riskantāk ir to nedarīt. Kā Daniels pārcieta operāciju un kā jūtas tagad - skaties LTV "Panorāmas" Aijas Kincas sižetā:
 

Reklāma
Reklāma