Plānots uzlabot grūtnieču un jaundzimušo veselības aprūpi

Lai ieviestu vairākus uzlabojumus grūtnieču veselības aprūpē, šodien, 6.jūnijā, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos. 

Grūtniecēm un jaundzimušajiem būs pieejams plašāks izmeklējumu klāsts

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecēm un jaundzimušajiem būs pieejams plašāks izmeklējumu klāsts

Grozījumi paredz paplašināt jaundzimušo ģenētiski iedzimto slimību skrīningu ar jauniem izmeklējumiem agrīnai ārstējamu patoloģiju diagnosticēšanai. Pašlaik Latvijā jaundzimušo skrīnings tiek veikts divām retām slimībām - fenilketonūrijai un iedzimtai hipotireozei. Atbilstoši ģenētikas nozares speciālistu ieteikumiem papildus tiks uzsākts četru pārmantotu slimību skrīnings:

  • iedzimta virsnieru garozas hiperplāzija,
  • galaktozēmija,
  • cistiskā fibroze,
  • biotinidāzes deficīts.


Tāpat plānots uzlabot grūtnieču ultrasonogrāfisko izmeklējumu kvalitāti, lai savlaicīgi konstatētu augļa ģenētisko patoloģiju. Projekts paredz grūtniecēm pēc 37 gadu vecuma 10.-11. grūtniecības nedēļās noteikt bioķīmiskos rādītājus asinīs un nosūtīt grūtnieci pie ultrasonogrāfijas speciālista padziļinātai augļa izmeklēšanai un iedzimtu ģenētisku patoloģiju riska noteikšanai no 11 .līdz 13. nedēļām un 6 dienām. 

Vienlaikus ginekologiem dzemdību speciālistiem plānots noteikt stingrākas resertifikācijas prasības, paredzot obligātus kursus, lai papildinātu zināšanas ultrasonogrāfiskajā izmeklēšanā. Plānots, ka ar 2021. gadu kursu praktiskajā daļā un pārbaudījumos tiks izmantots ultrasonogrāfijas simulators. 

Ņemot vērā, ka grūtniecēm ir augsts gripas radīto komplikāciju risks, projekts paredz pirmreizējā ārstniecības personas apmeklējuma laikā ne tikai informēt grūtnieci par nepieciešamību vakcinēties pret sezonālo gripu, bet arī pastāstīt sievietei par gripas bīstamību grūtniecības laikā. Pretgripas vakcīna grūtniecēm no šā gada 1.oktobra tiks iekļauta vakcinācijas kalendārā un tiks apmaksāta pilnā apmērā. Tāpat ārstniecības personām būs jāizskaidro grūtniecei nepieciešamība pievērst uzmanību un sekot augļa kustībām, lai grūtniecības iespējamo sarežģījumu gadījumā lemtu par tālāko grūtniecības vadīšanas stratēģiju.
 

Reklāma
Reklāma

*Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 25. jūlija noteikumos Nr. 611 „Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība”