Ko darīt ar suņa seksualitāti?

Suņi nav vienīgie uz šīs planētas, kuriem ir izteikta vēlme vairoties. Bet, tā kā dzīvojam ar saviem mājas mīluļiem zem viena jumta, pieredzam to visai bieži un apnicīgi. Suņa dzīves ciklā seksualitāte maz izteikta kucēna gados, un tā vājinās, sunim sasniedzot veca suņa statusu.

Var un vajag audzināt suni, neļaujot tam rotaļāties ar cilvēkiem.

FOTO: Shutterstock.com

Var un vajag audzināt suni, neļaujot tam rotaļāties ar cilvēkiem.

Tomēr seksuālās rotaļas pie kucēniem novērojamas jau 5 nedēļu vecumā, kaut arī pašiem tiem nav ne jausmas par to. ko mēģina darīt. Pubertātes vecumā suņi iegūst patiesu interesi par sava dzimuma priekiem. Vīriešu kārtas suņi nekad nezaudē interesi pavadīt laiku kopā ar suņu kārtas dāmām.  Tikmēr kucēm seksualitāte izpaužas cikliski, sezonāli. 

Kucēm seksuālais karstums parādās vecumā no 6 līdz 12 mēnešiem. Jo lielāks ir suns, jo vēlāk notiek šie procesi. Kuces ir auglīgas vienu lūdz četras reizes gadā. 

Vīriešu kārtas suņiem pirmā seksualitāte novērojama 5 mēnešu vecumā un jau tād tā var kļūt par traucēkli saimniekiem. Suns seksuāli rotaļājas ar spilvenu, mīkstajām rotaļlietām, uzmana saimnieka kāju. Tas ir traucēklis, ko piedzīvo ne vienās vien mājās. Bet suņiem tā ir nepieciešama pieredze, lai iegūtu iemaņas īstajai mīlas reizei.  Un, ja suns to ir sācis, tad diemžēl ir visai iespējas (kaut arī retāk), ka tomēr var turpināties, arī ja saimnieks izvēlēsies suni kastrēt. 

Aptaujājot vairākus veterinārārstus, kļuva visai skaidrs, ka šo suņa dziņu tā īsti apkarot nebūs iespējams. Mediķi plāta rokas un vaino viņas augstību Dabu. Var dot veterinārajās aptiekās nopērkamos nomierinošos, seksualitāti samazinošos līdzekļus. 

Var un vajag audzināt suni, neļaujot tam rotaļāties ar cilvēkiem. Ja tev ir liels suns, tad ļoti svarīgi ir sarāt viņu ikreiz pie šādas uzvedības izpausmēm, lai pasargātu sevi un bērnus no suņa rotaļām. Jo iekarsis tas var aizmirsties un kļūt agresīvāks nekā parasti. Un vēl tomēr iesaka suņus kastrēt, ja vien tie nav paredzēti vaislai. 
 

Kastrācija sunim samazina:

Reklāma
Reklāma
  • seksuālo interesi,
  • nevēlamās rotaļas ar priekšmetiem un ne tikai ar tiem;
  • konkurējošo agresiju starp suņiem;
  • vēlmi iezīmēt teritoriju. 
     

Sterilizācija kucei: 

  • nemeklējas;
  • kļūst rāmaka;
  • neizraisa suņu puiku seksuālu interesi;
  • nebūs nejaušā mīlas priekā iegūti kucēni. 
     

 

Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"