Kā nenodarīt sev pāri, izvēloties saules aizsargkrēmu?

Sauļošanās krēms ir lieta, bez kuras vasarā neiztikt – tas pasargā ādu no apdegumiem, fotonovecošanās, sausuma, krunciņām un pigmentācijas. Tomēr ne visi saules aizsargkrēmi iedarbojas vienādi – ir nianses, kas jāņem vērā, ja vēlies, lai saules peldes būtu drošas gan tavai ādai, gan apkārtējai videi. Uzzini, ko ņemt vērā, izvēloties savējo. 

Izvēloties saules aizsargkrēmu, rūpīgi izpēti līdzekļa sastāvu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izvēloties saules aizsargkrēmu, rūpīgi izpēti līdzekļa sastāvu

ĶĪMISKIE UN DABĪGIE UV FILTRI – KĀDA ATŠĶIRĪBA?
Ir divu veidu saules aizsargkrēmi – sintētiskie un dabīgie. Pirmo pamatā ir ķīmiski UV filtri, savukārt otro efektivitāti nodrošina dabīgi minerāli. 

Ķīmiskie UV filtri (saukti arī par sintētiskajiem un organiskajiem) iesūcas ādā, absorbējot UV starus, taču šāda tipa reakcijas saistās ar zināmiem riskiem. Pētījumos pierādīts, ka atsevišķi ķīmiskie filtri var negatīvi ietekmēt endokrīno sistēmu, izjaucot hormonālo līdzsvaru un pat iespaidojot auglību. Ķīmisko UV filtru klātbūtne konstatēta gan vidē, gan cilvēka asinīs un pat mātes pienā. Īpaši bīstami hormonālai iedarbībai ir pakļaut bērnus un pusaudžus, tāpēc vienmēr rūpīgi izvērtē kosmētikas sastāvu. Neviens ķīmiskais filtrs nespēj nodrošināt pilnvērtīgu aizsardzību gan pret UVB, gan viltīgo UVA starojumu, tāpēc sintētiskajos aizsargrēmos vienmēr tiek apvienoti vairāki UV filtri, kas nozīmē, ka, izvēloties kādu no sintētiskajiem aizsargkrēmiem, klāsi uz ādas vairāku ķīmisko filtru kokteili. 

Dabīgie UV filtri (saukti arī par fiziskajiem un minerālu filtriem) ir tikai divi – cinka oksīds un titāna dioksīds. Tie neiekļūst ādā, bet veido fizisku aizsargkārtiņu, kas atstaro UV starus. Minerālu filtriem piemīt dabiska spēja nodrošināt plaša spektra aizsardzību gan pret UVB, gan UVA starojumu, un tie ir pilnībā nekaitīgi apkārtējai videi. Senā pagātnē tie laiki, kad dabīga saules aizsardzība saistījās ar bieziem un lipīgiem kāmiem, kas uz ādas veido baltu kārtiņu – jaunākās paaudzes minerālu aizsarglīdzekļi priecēs tevi ar brīnišķīgām, smalkām tekstūrām un skaistu, dabisku efektu. 

 

VAI ZINĀJI?
Pasaulē ir vietas, kurās ķīmiskus UV filtrus saturoši aizsargkrēmi pakāpeniski tiek aizliegti – pēc saules peldēm tie nonāk pasaules ekosistēmā, kaitējot ūdens iemītniekiem un pat nonākot barības ķēdē. Havaju salās šāds aizliegums stāsies spēkā 2021. gadā un attieksies uz krēmiem, kuros izmantotas tādas sastāvdaļas kā Oxybenzone un/vai Octinoxate. Savas toksiskās iedarbības dēļ tie nodara neatgriezenisku kaitējumu koraļļu rifiem.

 

TAVS SASTĀVDAĻU ŠPIKERIS
Izvēloties saules aizsargkrēmu, rūpīgi izpēti līdzekļa sastāvu. Ja meklē dabīgu krēmu, kura sastāvā būs tikai minerālu UV filtri, raugies pēc cinka oksīda un/vai titāna dioksīda sastāvdaļu saraksta augšgalā. 

Krēma sastāvā redzi kādu no šīm sastāvdaļām? Būs labāk, ja atstāsi to veikalā.
Oxybenzone (Benzophenone-3)
Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate)
Octocrylene (Octocrilene)
Avobenzone (Butyl Methoxydibenzoylmethane)
Ethylhexyl Salicylate (Octisalate)
Homosalate

 

DABĪGA SAULES AIZSARDZĪBA KĻŪST VĒL KARSTĀKA
Izmēģini sertificētus minerālu aizsargkrēmus, ko piedāvā Latvijas dabīgās kosmētikas zīmols MÁDARA

 

City CC toni koriģējošs krēms SPF15
SPF30 saules aizsargkrēms sejai 
SUN30 antioksidantu saules aizsargrēms SPF30 piemērots bērniem!
SUN20 saules aizsardzības pieniņš SPF20 piemērots bērniem!
SUN15 mirdzošs saules aizsargkrēms ķermenim SPF15

    • Plaša spektra UVA/UVB aizsardzība - izcilas sastāvdaļas, smalkas tekstūras; intensīvi kopj un atjauno ādu; piemēroti visai ģimenei. Nesatur ķīmiskus UV filtrus, parabēnus un citus nesaudzīgus konservantus, ĢMO, petroķimikālijas, mikroplastmasu, sintētiskas krāsvielas un mākslīgas smaržvielas – draudzīgi tavai ādai, draudzīgi pasaulei. 

• Plaša spektra UVA/UVB aizsardzība
• Izcilas sastāvdaļas, smalkas tekstūras
• Intensīvi kopj un atjauno ādu
• Piemēroti visai ģimenei

  

Šomēnes arī īpašs piedāvājums. Pērc City CC krēmu SPF15 (40 ml) un saņem jebkuru citu MÁDARA aizsargkrēmu par puscenu!* Izmanto kodu SUN2019MC e-veikalā MADARACOSMETICS.LV vai jebkurā no  MÁDARA zīmola veikaliem līdz 30. jūnijam.

 

 

*Atlaides nesummējas. 


MÁDARA zīmola veikali ir Rīgā, t/c Akropole, Alfa, Galerija Centrs un Spice.