Nodrošini savam mazulim daudzveidīgas kustības!

Kustību prieks ir ļoti nozīmīgs ikvienam bērnam, lai tas augtu un pilnvērtīgi attīstītos. Vecāki var ļoti palīdzēt, ja zina, kā mazuļa pirmajos mēnešos viņu pareizi pacelt, pārģērbt un vienkārši aijāt uz rokām. 

 Ikviena darbošanās ar mazuli nodrošina daudzveidīgas kustības un darbības

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ikviena darbošanās ar mazuli nodrošina daudzveidīgas kustības un darbības

Pampers padoms

Ja pamataprūpi veic pareizi, mazulim ar lielu iespējamību neveidosies attīstību kavējošs tonuss, līdz ar to viņš pareizi iemācīsies velties, rāpot un mazais pavisam drīz jau būs aktīvs staigātājs. Ikviena darbošanās ar mazuli nodrošina daudzveidīgas kustības un darbības, tādēļ jo īpaši svarīgi to darīt pareizi. 

Pareiza celšana
Ja bērnu pareizi ceļ un novieto viņa ķermeni savā klēpī tā, lai mazais justos ērti, centrālā nervu sistēma uztver signālu par pareizajām celšanas un turēšanas pozīcijām. Rezultātā tiek veicināta mazuļa muskuļu savstarpējā sadarbība un sekmēta ķermeņa pareiza attīstība. Ja zīdaini tur viņa ķermenim neērtā pozā, viņš, iespējams, daudz raudās vai var tikt pārpūlēti viņa muskuļi, veidojot paaugstinātu muskuļu tonusu. Tas var izpausties kā pārmērīga ķermeņa atliekšana vai nepatika brīdī, kad bērns tiek guldīts uz muguras. Bērnu paceļ un gultiņā noliek caur sānu stāvokli, tas palīdz viņam vieglāk pašam sakārtot savu ķermeni simetriski. Liekot gultā, bērnu novieto guļus uz sāniem, sākot ar papēžiem, pēc tam dupsi, krūšu kurvi un galvu pēdējo, ļaujot bērnam galvu nolikt pašam, aktīvi iesaistoties. Noteikti jāatceras, ka jāmaina pacelšanas un nolikšanas, velšanas virziens.

Šūpļa tvēriens
Pareizs šūpļa tvēriens ir tad, ja zīdaiņa muguriņa ir ieapaļa, pakausis atrodas elkoņa ielokā tā, lai galva nekarājas pāri rokai. Rokas ir savāktas kopā, pietuvinātas ķermenim. Jāraugās, lai viena roka neaizslīd aiz pieaugušā muguras. Šūpļa tvēriens ir bērna turēšanas pamatpozīcija līdz viņa aptuveni trīs mēnešu vecumam. Šūpļa tvēriens īpaši piemērots bērniņa mierināšanai, midzināšanai. 

Tvēriens, kad mazulis uz vēdera
Lai šo tvērienu veiktu pareizi, viena vecāka roka, kas bērnam starp kājām, atbalsta bērna ķermeni no apakšpuses līdz krūtīm. Jāraugās, lai zīdainis vaidziņu ir atbalstījis uz mammas vai tēta rokas. Tāpat svarīgi atcerēties: ja vienu reizi nesi mazo uz kreisās rokas, tad nākamajā – uz labās, lai ķermenis attīstītos simetriski. 

Tvēriens ar skatu pret telpu 
Tvērienu ar skatu pret telpu sāk izmantot pēc bērna divu trīs mēnešu vecuma, kad zīdainis sāk izrādīt interesi par apkārt notiekošo. Šajā tvērienā pieaugušā roka, kas tur bērnu starp kājām, sniedzas vismaz līdz viņa krūšu kurvim, lai tiktu balstīta visa ķermeņa priekšpuse. Abas bērna rokas liek pāri otrai mammas vai tēta rokai. Ja bērns ar muguru ir plakaniski pret pieaugušā vēderu, tvēriens nav pareizs. Bērna galvai jābūt vienā līmenī ar muguru, tai nevajadzētu būt atliektai. Bērnu var nest un turēt dažādos veidos. Galvenais – pozai jābūt simetriskai.

Pareiza celšana
Zīdainis jāpaceļ un jānoliek, veļot caur sānu. Aptuveni līdz pusotra mēneša vecumam, paceļot un noliekot bērnu, ir nepieciešams pieturēt viņa galvu. Pēc tam kad viņš jau prot to darīt pats, galva vairs nav jāpietur. Arī nolikšana uz pamata no rokām ir caur sānu – noliek zīdaini uz sāna un apveļ uz muguras. 

Pareiza autiņbiksīšu nomaiņa
Pārtīšanas laikā ar mazuli noteikti ir jāsarunājas, visa uzmanība jāveltī vienīgi mazulim. Mainot autiņbiksītes, nekādā gadījumā nedrīkst mazuli celt aiz potītēm. Pareizi ir zīdaini uz pārtinamās virsmas uzmanīgi pavelt uz vienu pusi, vienlaikus pieliekot klāt autiņbiksīšu malu, tad pavelt uz otru pusi, paslidinot autiņbiksītes zem mazuļa. Lietojot šo metodi, bērns nejutīs nekāda veida sasprindzinājumu.

Mazuļa ģērbšana
Mazuļa ģērbšanas pamatprincips ir bērna velšana no vieniem sāniem uz otriem bez celšanas vai vilkšanas. Lai uzvilktu krekliņu vai bodiju, jāsavelk piedurkne un jāiebāž sava roka piedurknē, tad jāņem bērns aiz plaukstas locītavas un jāizvelk caur piedurkni. Plauksta un pēda tiek pieturēta, nevis vilkta. Svarīgi ir velšanas virzienu mainīt – vienu reizi sākt ģērbt, pirmo apģērbjot labo roku, nākamreiz – kreiso. Turklāt jāseko, lai bērna roka un galva veltos līdzi ķermenim.

Gulēšana uz vēderiņa
Lai bērnam iepatiktos atrasties uz vēderiņa, viņu var apguldīt uz mīkstas bumbas un uzmanīgi ripināt uz priekšu un atpakaļ. To vislabāk darīt spoguļa priekšā, jo tad bērns varēs notiekošo vērot, un viņam būs interesantāk.

Šūpināšana
Bērnam noteikti patiks šūpināšana. Tikai jāatceras, ka laikā, kad viņa muguras muskuļi vēl nav pietiekami nostiprinājušies, lai viņš muguriņu būtu spējīgs noturēt pats, jāizvēlas atbilstošus šūpināšanas veidus. Piemēram, apgulies uz muguras uz grīdas, saloki kājas ceļos, uzlieci uz tām uz vēdera gulošu mazuli, un šūpini bērnu, cilājot savas kājas uz augšu un uz leju.

Mēles rādīšana
Ja regulāri rādīsi bērnam mēli, viņš arī iemācīsies izbāzt mēli no mutes. Pirmajā momentā šāda aktivitāte var likties dīvaina un nekam nevajadzīga, bet, šāda kustība attīsta bērna mēles muskuļus, kas vēlāk būs nepieciešami runas attīstībā.

Spēlēšanās uz aktivitāšu paklājiņa
No aptuveni trīs mēnešu vecuma bērns sāk atšķirt dažādas krāsas, struktūras, skaņas, tāpēc var iegādāties vai paši izgatavot spēļu paklājiņu, kur mazulis ar pirkstiņiem var izjust, kāda ir sajūta, rokās paņemot vilnu, samtu, velvetu, kaut ko pūkainu, kaut ko čaukstošu, utt.

Spēle — ejam, ejam, stāt
Paņem bērnu uz rokām, ej uz priekšu, sakot: „Ejam, ejam!”, un tad pēkšņi apstājies un saki: „Stāt!”. Tā atkārto, kamēr vien tev un mazulim tas sagādā prieku.