Kā izveidot mūzikas grupu. Pieredzē dalās popgrupa NANDO

Jau šo sestdien, skaistajos Esena Pārdaugavas dārzos norisināsies Bērnu dienas festivāls. Tajā uzstāsies arī talantīgās meitenes no grupas NANDO. Pateicoties ģimeņu gribasspēkam, motivācijai un pašu jauno izpildītāju mīlestībai pret mūziku – meitenes kopā dzied jau 11 gadus. Par grupas rašanos, ikdienu un tālākajiem plāniem, stāsta NANDO dalībnieces un meiteņu vecāki.

Popgrupas NANDO dalībnieces kopā dzied jau 11 gadus! Ar saviem priekšnesumiem meitenes priecēs arī Bērnu dienas festivāla apmeklētājus Esena dārzos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Popgrupas NANDO dalībnieces kopā dzied jau 11 gadus! Ar saviem priekšnesumiem meitenes priecēs arī Bērnu dienas festivāla apmeklētājus "Esena dārzos".

Kā izveidojās grupa NANDO?

Vecāki: “Grupas NANDO dalībnieces ir 13 gadus vecā Terēze Anna Pogiņa, 14 gadus vecās Helēna Patrīcija Kalniņa un Keita Krūmiņa, Alise Lāce, kurai ir 15 gadi un 16 gadus vecā Amanda Anna Straujā. Grupas pirmssākumi meklējami tālajā 2006. gadā, kad mazas, dziedot gribošas meitenītes satikās “MarieN” studijā pie vokālās pedagoģes Agneses Barones un darbojās kā bērnu popgrupa “Mini Rondino”. Studija pārstāja darboties, grupai nācās mainīt savu nosaukumu un, kādas draudzīgas vecāku un meiteņu kopā būšanas pasākumā arī radās jauna apvienība, jeb meiteņu popgrupa NANDO! Turpmāk meitenes vokāli izglītot piekrita pieredzes bagātā vokālā pedagoģe Gunta Stade. Pateicoties skolotājai, meitenes iekāpa jaunā attīstības līmenī - sāka aktīvi piedalīties konkursos gan kā grupa, gan kā solistes.

Liela nozīme ir tam, ka ģimenes, šo gadu laikā ir burtiski saaugušas kopā - bijušas atbalsts viena otrai gan priekos, gan bēdās. Katrai ģimenei ir savi uzdevumi grupas darbībā. Kāds no vecākiem uzņēmies grāmatveža lomu, vēl kāds ir atbildīgais par grupas materiāliem.

Pēdējos 5 gadus NANDO vokālā skolotāja ir Rūta Dūduma-Ķirse un grupas skanējums ir ieguvis jaunas nokrāsas un daudzveidību! Visu šo gadu laikā ir piedzīvots milzums emociju - gan prieka gan pārdzīvojumu. Ir bijuši gan kāpuma, gan krituma periodi, kad meitenēm bija vajadzīgs atbalsts un motivēšana turpināt iesākto.”

 

Grupa pastāv jau 11 gadus. Ko tas prasījis no vecākiem?

Vecāki: “Liela nozīme ir tam, ka ģimenes, šo gadu laikā ir burtiski saaugušas kopā - bijušas atbalsts viena otrai gan priekos, gan bēdās. Katrai ģimenei ir savi uzdevumi grupas darbībā. Kāds no vecākiem uzņēmies grāmatveža lomu, vēl kāds ir atbildīgais par grupas materiāliem. Ir dažādu mazo darbiņu darītāji, un ir arī kalnu gāzējs, kuram neviens uzdevums nebūs par grūtu. Mēs, vecāki, esam meiteņu lielais atbalsts un uzticības personas. Kad piecas ģimenes satiekas – rodas lielas un trakas idejas, kuras, kopīgiem spēkiem tiek arī realizētas.” 

 

Kādi ir grupas mērķi un ieceres?

Vecāki: “Katra no grupas dalībniecēm ir citādāka, katra ir personība. Kā saka pašas, tad NANDO – tas ir perfekts mehānisms, kur katram posmam ir sava nozīme un loma. Popgrupa ir izdevusi albumu “Mamma mani apēdīs” un šobrīd meitenes savus klausītājus un atbalstītājus vēlas iepriecināt ar jaunām dziesmām. Tapšanas stadijā ir albums ar maestro Raimonda Paula dziesmām - jaunā, mūsdienīgā aranžijā, kuru veido komponists Jānis Ķirsis. Savukārt, daudzus skatuves tērpus grupas meitenēm darinājusi tērpu māksliniece Elita Platmalniece. Grupa ir saņēmusi “Zelta mikrofons” balvu, regulāri piedalās dažādos koncertos, konkursos un festivālus, bet viena no albuma klausītākajām dziesmām ir “Fizikas skolotājs”, kas  iemantojusi ārkārtīgi lielu popularitāti ar 2,5 miljoniem skatījumu YouTube.”

Reklāma
Reklāma

 

Kā gadu laikā veidojas jūsu savstarpējās attiecības? Saka, ka tieši sieviešu kolektīvos attiecības mēdz būt vissaspīlētākās. Kā jums izdodas tās uzturēt?

Meitenes: “Brīžiem šķiet, ka nespējam vairs sevi iedomāties bez NANDO. Mēs dziedam un draudzējamies kopā lielāko daļu savas dzīves. Mēs viena otrai esam kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Protams, kā jau jebkurā kolektīvā, ir bijuši strīdi, nesaprašanās, konkurence, bet tas noteikti ir nācis arī par labu. Cenšamies neko neturēt iekšā, bet izrunāt visas domstarpības, tādā veidā rodot kompromisu jebkurā situācijā.”

 

Cik viegli vai grūti regulāros mēģinājumus un došanos uz koncertiem, ir savienot ar mācībām vai atpūtu?

Meitenes: “Lai arī piedalīšanās dažādos pasākumos un mēģinājumi aizņem gana daudz laika, tos izdodas apvienot arī ar mācībām, atpūtu un izklaidēm. Mēs cita citai esam līdzās ne tikai uz skatuves, bet arī ikdienā laiku pavadām kopā – svinot svētkus, ceļojot un viena otru atbalstot!”

 

NANDO videoklipus var skatīties youtube, un grupas aktivitātēm iespējams sekot līdzi sociālajos tīklos:

https://www.facebook.com/NandoLatvia/

https://www.instagram.com/nando_latvia