Padomi, kā mājās marinēt kraukšķīgus gurķus un gardas receptes gurķu "ieburkošanai"

Padomi, kā mājās marinēt kraukšķīgus gurķus. 

Ja darīsi visu pareizi, gurķīši sanāks kraukšķīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Ja darīsi visu pareizi, gurķīši sanāks kraukšķīgi.

Nepieciešams

  • 3 l burkai
  • 2 kg nelielu gurķu

Marinādei:

  • 1,5 l ūdens
  • 2/3 glāzes 5% etiķa
  • 3 ēdk. Sāls
  • 1,5 ēdk. Cukura
  • 5 diļļu stublāji
  • 1 mārutka lapa vai nātre, sauja ķiršu vai upeņu lapu, 2-3 ķiploka daiviņas, 1 lauru lapa, 6 melno un smaržīgo piparu graudi


    Kā izvēlēties sastāvdaļas?

Dilles. Tās vajag aromātiskas, nobriedušas un ar ziediem.

Ķiploks. Izvēlies aromātisku, sadalāmu daivās. Cik daudz? No vienas daiviņas līdz visai galviņai.

Čili. Ja garšo asi, pikanti gurķīši, pievieno dažas ripiņas asās čili pāksts.

Mārrutku lapas vai nātres. Kuras lapas izvēlies – izlem pats. Abas gurķiem piedod kraukšķīgumu.

Upeņu un ķiršu lapas. Dod īpašu garšu un aromātu marinādei. Tās nevajadzētu atstāt aizvākotā burkā.

Etiķis. Nežēlo naudu īstam baltvīna vai ābolu etiķim.

Sāls. Noteikti izvēlies rupjo, marinēšanai un sālīšanai piemērotu sāli.

Cukurs. Derēs brūnais vai parastais baltais cukurs, kas dos kontrastu sāļumam un skābumam, tā pastiprinot garšu un aromātu.

Pipari. Melno piparu graudi ir visasākie, smaržīgie dod maigu aromātu, bet rozā un baltie ir arī krāsu akcents burkā. 

Lauru lapas. Nepārcenties, burkai pietiek ar vienu nelielu smaržīgu lapiņu. 

 

Dari tā

1. Sagatavo: izvēlies mazus, stingrus, nesen nolasītus gurķus. Katru gurķi rūpīgi nomazgā. Gurķus vismaz 2 stundas mērcē sālsūdenī. Sāksūdeni nolej, gurķiem nogriez galus un kātiņus. 

2. Liec burkā: burkas dibenā liec diļļu ziedus, mārrutku vai nātru lapas. Pārāk daudz zaļumu burkā neliec, jo tie aizņem vietu. Tīros gurķus blīvi sapildi burkās. Virspusē uzliec vēl kādu diļļu ziedu un ķiploku daiviņas. 

3. Vāri marinādi: lielā katlā liec sagrieztus diļļu kātus, ķiršu un upeņu lapas, piparu graudus, sāli, cukuru un visu uzvāri. Kad ūdens uzvārījies un cukurs un sāls izkusuši, pievieno etiķi un nogriez uguni. 

4. Pasterizē: karstu marinādi lej burkā uz gurķiem. Uzliec, bet neaizspied vāciņu. Burku liec ūdens peldē katlā un karsē, līdz marināde sakarsusi līdz 70 grādiem, turpini karsēt vēļ 12-15 minūtes. Tad burku izcel no ūdens un uzspied plastmasas vai pievalcē metāla vāku. Burku apgāz otrādi un pavēro, vai netek marināde. Lai gurķi būtu kraukšķīgāki, burkas ātri atdzesē, piemēram, - jāliek uz klona grīdas. Burkas var arī pasterizēt cepeškrāsnī: noregulē temperatūru uz 200 grādiem. Režģi novieto apaksējajā līmenī un uzliec uz tā trīs 3 l burkas. Vēro caur stikla durvīm: kad gurķi sāk mainīt krāsu un marinādei strauji kāpt uz augšu gaisa burbulīši, ņem burkas ārā un aizvalcē. Šādi stipri paātrinās process. 

 

Marinēšanas variācijas: pasterizēšanas vietā vari izvēlēties divreizēju karsto marinādes pārliešanu. Kad pirmo reizi uzlietā verdošā marināde atdzisusi, to uzmanīgi nolej no gurķim katlā. Marinādi vēlreiz uzvāri, verdošu pārlej gurķiem un nekavējoties uzspied vai aizvalcē vāciņu. 

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi. Marinēšana". Speciālizlaidums jūlijs/augusts 2013

 

Sastāvdaļas

Saistītie raksti