Zināšanas + peldētprasme = droša atpūta pie ūdens

Jau otro gadu Elektrum Olimpiskais centrs (EOC) un Latvijas Peldēšanas federācija (LPF) informatīvās kampaņas ietvaros ''Zinām. Peldam. Droši.” aicina skolās un ģimenēs runāt par drošu un patīkamu atpūtu pie ūdens vasaras sezonā. 

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra provizoriskajiem datiem par Latvijas iedzīvotāju mirstību no noslīkšanas un slīkšanas 2018. gadā dzīvību zaudējuši 124 cilvēki, to skaitā bērni.

FOTO: Shutterstock.com

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra provizoriskajiem datiem par Latvijas iedzīvotāju mirstību no noslīkšanas un slīkšanas 2018. gadā dzīvību zaudējuši 124 cilvēki, to skaitā bērni.

“Statistika ir neielūdzama – 64% Latvijas iedzīvotāju saskaņā ar SKDS pētījumu peldēt neprot, vien 6% peld teicami. Tātad lielākā daļa sabiedrības nespēs izkļūt no dzīvībai bīstamas situācijas saviem spēkiem. Iemācīties peldēt var jebkurā vecumā, savukārt papildināt zināšanas un izpratni var nekavējoties. Ceļš uz zinošu un atbildīgu sabiedrību ir jāsāk ar bērnu izglītošanu, jo lielu daļu informācijas vecāki iegūst no bērniem,” stāsta Elektrum Olimpiskā centra vadītāja Zane Grundiņa-Arāja.

 

Kampaņas rīkotāji arī šogad aicina skolās vienu mācību stundu veltīt jautājumiem par drošību, jo īpaši pie ūdens. Latvija ir ūdeņiem bagāta valsts, teju katrs otrais Latvijas iedzīvotājs dzīvo ūdens tuvumā. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra provizoriskajiem datiem par Latvijas iedzīvotāju mirstību no noslīkšanas un slīkšanas 2018. gadā dzīvību zaudējuši 124 cilvēki, to skaitā bērni. Salīdzinājumam – 103 personām nāves cēlonis saistīts ar ugunsnelaimi. 

 

“Noslīkst vairāk, nekā iet bojā ugunsgrēkos, taču publiskajā telpā par to nerunā. Preventīva, mērķtiecīga sabiedrības izglītošana ļauj būtiski samazināt negatīvo statistiku, to pierāda CSDD apkopotā informācija – desmit gadu laikā ir izdevies samazināt bojāgājušo skaitu gandrīz uz pusi – 2009 gadā 254, savukārt 2018 gadā 150 mirušie,” situāciju skaidro Z. Grundiņa-Arāja.

 

Atgādinām!

Reklāma
Reklāma

Lai izbaudītu dabas sniegtos ūdens priekus, ir svarīgi zināt dažas pamatlietas drošai atpūtai pie ūdens:
1. svarīgākā – mācēt peldēt;
2. izvēlēties drošu peldvietu, kas nav aizaugusi, kur krasts ir lēzens, ar cietu pamatu un ūdens ir stāvošs;
3. nepeldēties stiprā vējā, naktī vai negaisa laikā;
4. peldēties vismaz +18 grādu siltā ūdenī;
5. ūdenī iet lēnām, nelēkt;
6. nepeldēties vienam un brīdināt citus, ko darīsi ūdenī;
7. pie pirmām noguruma pazīmēm atpūsties krastā;
8. lietot glābšanas vesti, ja ir nepietiekama peldētprasme.

 

Kampaņas rīkotāji aicina iepazīties ar informāciju un praktiskiem padomiem ikkatru interesentu. Video brīvi pieejams Elektrum Olimpiskā centra mājaslapā www.olimpiskais.lv

“Pērn informatīvās kampaņas ietvaros vairāk nekā 80 tūkstoši skolnieki visā Latvijā ieguva jaunas zināšanas un, jācer, tās pielietoja praksē. Arī šogad vairāk nekā 300 skolas saņems jauno video, kur skaidrots, kas ir droša peldvieta un kā rīkoties situācijās, kad cilvēks nonācis nelaimē ūdenī. Video materiālā iekļautā informācija ir noderīga visām vecuma grupām, ne tikai bērniem, piemēram, tiek atgādināts, ka vecākiem jāvēro bērni, nevis mobilā tālruņa ekrāns,” uzsver Latvijas Peldēšanas federācijas vadītājs Aivars Platonovs. 

Jau otro gadu finansiālu atbalstu sniedz veikalu tīkls “Sportland”, kā arī video filmēšana īstenota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Paldies par sadarbību Rīgas pašvaldības policijas Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldei, kā arī visiem brīvprātīgajiem aktieriem.