Īsta, dabīga kosmētika - Dr. Hauschka!

Vai tiešām viss dabīgais – ir a priori efektīvs? Kāda ir atšķirība starp "bio", organic, "eko" un natural? Dabīga kosmētika – kāda tā ir? Un cik svarīgi ir saprast, ka laboratorijā un mājas virtuvē gatavotai dabīga kosmētikai kopīgā ir maz?

DR.HAUSCHKA produkti ir no 75% - 95% organiski un dabīgi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

DR.HAUSCHKA produkti ir no 75% - 95% organiski un dabīgi

 

Par šo un daudz ko citu sarunā ar diplomētu kosmetoloģi Silvu Bērziņu pēc Dr. Hauschka metodes.

 

DR.HAUSCHKA produkti ir no 75% - 95% organiski un dabīgi

 

Silva, vai pareizi saprotu, ka Dr. Hauschka filosofija nav aprobežoties ar vienu vienīgu krēmu ar uzrakstu natural, bet gan mainīt savu pasaules redzējumu, pievērsties holistikai, fitoterapijai un sākt dzīvot pēc dabiskās harmonijas principiem?

Tieši tā šāda ir Dr. Hauschka pieeja it visā. Gan ražošanā, gan kosmētikas izejvielu izvēlē. Dr. Hauschka kosmētikas sastāvā lielākoties ir ārstniecības augi, augstvērtīgas eļļas un vaski – izejvielas, kas iegūtas no bioloģiski un biodinamiski audzētiem vai arī savvaļā saudzīgi vāktiem ārstniecības augiem, kas iegūti no WALA ražotnes augu dārza vai biodinamiskajā saimniecībā Zonnenhofā Vācijā, kā arī daļēji tiek iegūtas no ekoloģiskajām saimniecībām visā pasaulē vai arī no partneriem, kas strādā tikpat godīgi un ilgtspējīgi kā mēs paši. Šādiem augiem ir lielāks dziednieciskais spēks.

 

Kas ir īpašs Dr. Hauschka kosmētikā?

Jūsu āda spēj sevi apgādāt un atjaunoties pati saviem spēkiem. Mūsu kosmētika neatņem tai šo uzdevumu, bet gan mērķtiecīgi un sabalansēti palīdz atgūt līdzsvaru. Dr. Hauschka ādas kopšanas koncepts: attīrīšana, tonizēšana, mitrināšana – ievērojot tās dabīgo dienas un nakts ritmu. Konceptā ietilpst arī ādas kopšana naktī bez eļļas. Kad cilvēks guļ, ķermenis atjaunojas. Šajā laikā ādai ir jāelpo brīvi, un zem taukainas kārtiņas tas nav iespējams. Diemžēl mēs esam vienīgie, kas to iesaka. Tādēļ varam pārdot uz pusi mazāk krēmu nekā citi.

 

Dr. Hauschka ādas kopšanas koncepta pamatā ir skaista un vesela āda, kas ir līdzsvarā ar sevi kopumā

 

Vai Dr. Hauschka ir tiešām ir organiska un dabīga?

Jā, mēs strādājam tikai ar dabīgiem līdzekļiem. Sintētiskas smaržvielas, krāsvielas un konservanti? Tādus mēs nelietojam. Silikoni, PEG un minerāleļļas? Mūsu produktos tos neatrast. Dr. Hauschka kosmētikas līdzekļu sastāvā ietilpst ārstniecības augi, labākās dabīgās vielas, mūsu zinātnisko pētījumu rezultāti un ievērojami pūliņi. 

Dr. Hauschka produkti ir NATRUE sertificēti kā 100% dabīgā kosmētika. Bet kompānijas prasības bieži vien pārsniedz šīs starptautiskās kvalitātes normas, jo uzņēmums ražo arī homeopātiskos medikamentus un Med līniju īpaši sausai ādai ar atopisko dermatītu. Dabīga kosmētika WALA uzņēmuam nav īslaicīga aizraušanās, bet gan spītīgs mantojums no abiem zīmola līdzdibinātājiem Rūdolfa Hauškas un kosmetoloģes Elizabetes Zigmundes, kas Dr. Hauschka zīmolu radīja jau 1967. gadā. Kā reiz teica Elizabete Zigmunde: “Cilvēkam ir nepieciešams būt skaistam gan iekšēji, gan ārēji.” Un mēs tam ticam vēl šodien: cilvēks, kas sevi kop jar vērtīgu dabīgo kosmētiku, pievērš uzmanību savai veselībai un atrodas līdzsvarā ar sevi, izstaro enerģiju. Dr. Hauschka sortimentā ir arī dekoratīvā kosmētikas līnija, kas tika radīta 1999. dadā, tā izceļ personību, nevis to noslēpj. Izlīdzina un piešķir krāsu, ļaojot izcelties ikviena personībai un skaistumam.  

 

Dr. Hauschka metode – kāda tā ir?

Dr. Hauschka ādas kopšanas koncepta pamatā ir skaista un vesela āda, kas ir līdzsvarā ar sevi kopumā un, lai jūs justos lieliski arī savā fiziskajā ķermenī. Mēs dzīvojam bezgalīgu stresu un satraukumu režīmā. Katastrofāls laika trūkums bloķē visus mūsu mēģinājumus sadzirdēt sevi. Dr. Hauschka pamatā ir aromaterapija un katrs produkts ir izstradāts ar konkrētu mērķi un iedarbību, kas vērsts uz līdzsvara atgūšanu ādai un fiziskajā ķermenī kopumā, tā ir holistiska pieeja. Mūsu uzdevums ir panākt cilvēka vispārējo veselības un ādas stāvokļa harmoniju.

 

Dabīga kosmētika, organiska kosmētika, biokosmētika - vai tas ir viens un tas pats?

Dabīga kosmētika ir kosmētika, kas sastāv no augu izcelsmes izejvielām. Augu eļļas, ēteriskās eļļas, augu ekstrakti un tinktūras. Savukārt organic (bioloģiskā) un biokosmētika - ir viens un tas pats. Nosaukumi variējas tikai valodniecības iemeslu dēļ. Termins “organic” nonāca līdz mums no angļu valodas. Savukārt “bio” no vācu valodas. Organiska kosmētika un biokosmētika ir tāda kosmētika, kas satur augu izcelsmes sastāvdaļas un minimāli sintētikas (atļauts pēc konservantu ekoloģiskajiem standartiem), turklāt daļa no šīm sastāvdaļām audzē saskaņā ar bioloģiskās lauksaimniecības likumiem. Bez pesticīdiem, herbicīdiem, gēnu inženierijas utt. Lūk arī piemērs: krēms no Dr. Hauschka krēms ir organisks, jo tam ir NATRUE ekomarķējums, un tajā ir vismaz 95% augu izcelsmes sastāvdaļu, kas audzētas saskaņā ar organiskās lauksaimniecības noteikumiem.

 

Mēs strādājam tikai ar dabīgiem līdzekļiem. Sintētiskas smaržvielas, krāsvielas un konservanti? Tādus mēs nelietojam

 

NATRUE sertifikāts nosaka un novērtē ikvienu kosmētikas līdzekli pamatojoties uz izmantotajām izejvielām un ražošanas procesu. Atšķirība starp dabīgu un organisku kosmētikas līdzekli ir procentuālais dabīgais izejvielu daudzums, kas tiek izmantots kosmētikas līdzekļa ražošanā. Lai kosmētikas līdzeklis būtu dabīgs, tajā ir jābūt līdz pat 70% dabīgām izejvielām, savukārt, lai tas būtu organisks sastāvā ir jābūt 95% dabīgo izejvielu. Ūdens netiek uzskatīts par dabīgu izejvielu, pretējā gadījumā dabīgo komponentu īpatsvars pieaugs tikai uz ūdens rēķina.

 

Un kā ar kosmētiku bez ekomarķējuma? Vai šādu kosmētiku var saukt par dabīgu?

Tirdzniecības vietās ir pieejami tik daudz zīmoli, kas norāda, ka ir dabīgs kosmētikas zīmols. Visvienkāršākais veids kā to noteikt ir pajautāt uzrādīt dabīgās kosmētikas sertifikātu. Sertifikāts norāda produkta sastāvdaļu kvalitāti, bet nenorāda kvalitātes atšķirības: piemēram, produkta efektivitāti un iedarbību uz ādas, zīmola filozofiju un vēsturi, ilgstspējību, ražošanas metodes un ētiskās normas uzņēmumā. Pazīstamakie no dabīgās kosmētikas sertifikātiem ir NATRUE, ECOCERT, SOIL ASSOCIATION, NSF u.c.

 

Un kā ar dabīgās, organiskās kosmētikas efektivitāti?

Mūsu sortimentā nav kosmētikas līnijas, piemēram, taukainas vai sausas ādas kopšanai, bet ir noteikti kosmētikas līdzekļi šī brīža ādas stāvoklim un vajadzībām. Pirmos rezultātus ādas līdzsvara atgūšanai jūs pamanīsiet jau pēc 28 dienām, tas ir saistīts ar ādas atjaunošanās dabisko ciklu, jo āda atjaunojas 28 dienu laikā. Iesaku lietot Dr. Hauschka produktus pēc sejas ādas kopšanas plāna. No rīta pēc ādas attīrīšanas un tonizēšanas seko krēms ādas aizsardzībai, kas pasargās ādu no apkārtējās vides iedarbības, vēja un lietus. Savukārt, naktī, pēc ādas attīrīšanas, par ādu rūpējas līdzekļi, kas nesatur eļļu un ļauj ādai elpot. Tie tonizēs, atjaunos un piešķirs ādai vitalitāti. Individuālus ieteikumus ādas kopšanai varat saņemt Dr. Hauschka tirdzniecības vietās, kā arī pie Dr. Hauschka sertificētajiem kosmetologiem.

Noteikti iesaku lietot kosmētikas līdzekļus no viena zīmola, jo kosmētikas līdzekļu sastāva saderība būs labāka, iedarbība un efekts būs ātrāks un jūs ātrāk sasniegsiet vēlamo rezultātu. 

 

Kādas ir atšķirības starp dabīgo un parasto, sintētisko ādas kopšanas kosmētiku?

Atšķirības ir ievērojamas. Lai ražotu dabīgās kosmētikas emulsiju, tās sastāvā izmanto augstas kvalitātes augu eļļas, to ekstraktus un augu taukus. Tie ātri iesūcas ādā un iedarbojas uz ādu uzreiz, mitrina un kopj to. Piemēram, – jojobas, mandeļu vai kliņģerīšu eļļa, kakao un šī sviests. Lai ražotu želejas, to sastāvā izmanto augu, dzīvnieku vai minerālu izcelsmes vielas: piemēram, – ksantāna sveķus, guāras sveķus, arābu sveķus, alginātu, bentonītu, hektorītu. Savukārt, lai ražotu līdzekļus dušai un vannai nepieciešams pievienot ādu attīrošās vielas – tenzīdus, piemēram, – no kokosriekstu eļļas vai cukura (piemēram, – Coco Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate, Decyl Glucoside). Šādi kosmētikas līdzekļi puto daudz mazāk nekā parastā kosmētika, bet ir ādai draudzīgāki un labi attīra ādu.

 

Iesaku lietot kosmētikas līdzekļus no viena zīmola, jo kosmētikas līdzekļu sastāva saderība būs labāka, iedarbība un efekts būs ātrāks


Ja salīdzinām dabīgo kosmētiku ar parasto kosmētiku, tad lai ražotu parastās kosmētikas emulsiju vai želeju, to sastāvā izmanto minerāleļļas (piemēram, – Paraffinum liquidum, petrolatum, cera microcristallina, ozokerite, ceresin, paraffin), silikona eļļas un taukus (piemēram, – Dimethicone, Cyclomethicone), esteru eļļas (piem. Caprilic/Capric Triglyseride, Dicaprylyl Ether), akrilātus vai polimērus. Salīdzinot ar augu eļļām, tās ir lētas, nesatur smaržvielas un tās ir viegli saražot. Tās mīkstina ādu, vienlaikus atstājot plānu kārtiņu tā, kas neļauj ādai brīvi elpot un funkcionēt. Minerāleļļām ir tendence uzkrāties organismā, piemēram, – no lūpu krāsas. Silīcija eļļas nesadalās dabā dabiskā veidā un nav zināms kā tās iedarbojas uz dzīvu organismu. Lai ražotu līdzekļus dušai un vannai, to sastāvā izmanto sintētiskos tenzīdus, no kuriem pazīstamākie ir Sodium lauryl sulfate (citi: Sodium laureth sulfate, Ammonium lauryl sulfate u.c.). Var kairināt ādu un acis, un dažos gadījumos arī elpošanas un gremošanas sistēmu.

 

Kas ir emulgatori un kāda ir to atšķirība, ja salīdzinām dabīgo un parasto kosmētiku?

Emulgatori saista eļļu ar ūdeni visos krēmos un emulsijās. Dabīgajai kosmētikai krēmu un emulsiju sastāvā ir ūdens un eļļa, kas savstarpēji īpaši labi nesajaucas, – ir nepieciešami emulgatori. Dabīgajai kosmētikai tiek izmantots, piemēram, augu lecitīns, bišu vasks, vielas no kokosriekstu eļļas vai cukura (piemēram, – Glyceryl stearate u.c., Sodium Beeswax, Polyglyceryl, Coco Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate). 

Savukārt, parastai kosmētikai lai sajauktu eļļu ar ūdeni, to veic vielas, kas ir apzīmētas ar PEG + (Polyethylene glycol). Šie emulgatori ir veidoti uz minerāleļļas bāzes, kas ir lēta un viegli saražojama, bet tā var radīt kairinājumu uz ādas un ir kaitīga (tās ražošana ir toksiska un var izdalīt indīgas atliekas).
 

Kas ir kosmētikas aktīvās vielas? Kādam mērķim tās tiek pievienotas kosmētikas produktos?

Aktīvās vielas pievieno īpašības produktiem. Piemēram, dabīgai kosmētikai tās ir mitrinošas vielas un vitamīni – galvenokārt augu eļļas, augu vaski un augu ekstrakti, kas veidoti uz ūdens, spirta vai eļļas bāzes. Parastā kosmētika lieto tieši šīs pašas vielas, bet ļoti mazā daudzumā. 
 

UV filtri aizsardzība pret saules stariem no dabīgajiem minerālajiem pigmentiem, kas paliek uz ādas virsmas un atstaro saules starus (piemēram, – Titanium Dioxide, Zinc Oxide). 
 

Dabīgās kosmētikas dezodoranti novērš sviedru aromātu, ko izraisa baktērijas. To ir iespējams panākt ar vairākām dabīgām sastāvdaļām, piemēram, – dabīgajiem sāls kristāliem, augu ekstraktiem vai ēteriskajām eļļām. Tās neierobežo dabīgo svīšanu un nesatur alumīnija sāļus.
 

Ja salīdzinām ar parasto kosmētiku, tad mitrinošas vielas un vitamīni, galvenokārt ir minerāleļļas un silikoni. Tiek pievienoti vitamīni un dažādi sintētiskie savienojumi, lai samazinātu grumbas, izlīdzinātu ādu vai veiktu daudzus citus specifiskus uzdevumus.
 

UV filtri aizsardzība pret saules stariem no sintētiskajām vielām, kas iesūcas ādā un reaģē savienojoties ar ādas virsmu. Tās, – var izraisīt blakus efektu un ir, – toksiskas arī vidē (piemēram, koraļļu rifiem), var ietekmēt hormonālo sistēmu (piemēram, – Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone-3,-4, 4-MBC).

Dezodoranti ir efektīvi, lai novērstu svīšanu, sintētiskie alumīnija sāļi savelk poras, piemēram, Aluminum Chloride, Aluminium Chlorohydrate u.c. Var saturēt arī pretmikrobu vielas, piemēram, – triklozānu, kas spēj kairināt ādu. 

 

Dabīgās kosmētikas sertifikācijas iestādes atļauj izmantot kosmētikas sastāvā dažus dabīgas izcelsmes konservantus, piemēram, – Benzoic acid, Salicylic acid, Sorbic acid vai Benzyl alcohol, un tās ir jāatzīmē sastāvā kā konservanti. Daži dabīgās kosmētikas ražotāji izmanto šo iespēju un iekļauj konservantus kosmētikas sastāvā, bet daudzi no tā atsakās konservantus aizstājot ar, piemēram, – vaskiem, ēteriskajām eļļām vai spirtu.