Uztura speciāliste Liene Sondore: sviestmaize gluži kā apģērba komplekts jāveido atbilstoši savām aktivitātēm

Uztura speciāliste Liene Sondore uzskata, ka sviestmaizes potenciālu ir beidzot laiks izcelt citu maltīšu vidū. “Sviestmaizē mājo visa veselīga uztura piramīda, un, neraugoties uz mītiem, tā ir ideāls ogļhidrātu, labo tauku, šķiedrvielu un olbaltumvielu avots, kas baudāms ne tikai brokastīs, bet arī pusdienās vai vakariņās. 

Sviestmaizē mājo visa veselīga uztura piramīda!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sviestmaizē mājo visa veselīga uztura piramīda!

Sviestmaize ir kārtīga ēdienreize – tikai pašam ēdājam ir jāzina, kas viņa organismam ir visvairāk nepieciešams," saka Liene Sondore un dalās padomos par to, kādas sviestmaizes gatavot, lai tās būtu uzturvielām bagātas un vērtīgas. 

Daži Lienes Sondores ieteikumi, ko iesakām atcerēties: 
 

    • Mūsdienu sabiedrībā popularitāti gūst zema ogļhidrātu satura diētas, kā arī tendence izvairīties no glutēna. Visticamāk, ka tāpēc sviestmaizes guvušas nepelnīti sliktu slavu, taču – nepelnīti! Sviestmaize satur pilnu veselīga uztura piramīdu: no graudaugiem maizē, līdz pat dārzeņiem, olbaltumvielām, kā arī veselīgajiem taukiem. Tāpēc sviestmaize var remdēt izsalkumu jebkurā ēdienreizē. 

    • Galvenā sviestmaizes sastāvdaļa ir maize – sviestmaižu uzturvērtība arī lielā mērā ir atkarīga no tās izvēles. Maize kā viens no graudu produktiem kopā ar dārzeņiem un augļiem, veido pārtikas piramīdas pamatu. Graudaugus ieteicams ēst 5 līdz 6 reizes dienā – sviestmaize ir viens no vienkāršākajiem un garšīgākajiem veidiem, kā iekļaut graudaugus ikdienas uzturā. 

Reklāma
Reklāma

 

Graudaugus ieteicams ēst 5 līdz 6 reizes dienā – sviestmaize ir viens no vienkāršākajiem un garšīgākajiem veidiem, kā iekļaut graudaugus ikdienas uzturā. 



    • Katrā maizītē ir mainīgs uzturvielu daudzums, kā arī dažādi vitamīni un minerālvielas. Uzturvielām bagātāka ir pilngraudu vai maize ar receptūrā pievienotiem graudiem, sēklām dārzeņiem. Pilngraudi spēlē galveno lomu vielmaiņas procesos, palīdzot ķermenim absorbēt enerģiju no olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem. Tie ir svarīgi centrālajai nervu sistēmai, produktivitātei, attīstībai.

    • Lai izveidotu sev vispiemērotāko sviestmaizi – tādu, kas ne tikai remdē izsalkumu, bet arī dod enerģiju, ir būtiski ņemt vērā vismaz dažus no sekojošiem faktoriem: cik liela ir attiecība starp garīgo un fizisko slodzi manā ikdienā, kādi ir mani ēšanas ieradumi, kas man garšo, kad es ēdīšu sviestmaizi.

    • Pievērsiet uzmanību tam, kas tiek smērēts uz maizītēm. Mūsu iecienītā izvēle – sviests – jāklāj ļoti plānā kārtiņa. Tikai tik daudz, lai tas palīdzētu noturēt to, ko liekat uz maizes virsū! Gatavojot sviestmaizes, atcerieties par dažādību – uz maizītēm var smērēt kaņepju sviestu, labas kvalitātes olīveļļu, riekstu/sēklu eļļas, zaļumu mērces, krēmsieru, guakamoli vai ļoti populāro humusu. Humuss maizītei piešķirs vēl augstāku olbaltumvielu saturu, kas ir ļoti svarīgi vakariņās. 
  

Saistītie raksti