Atšķirīgais puisīša un meitenītes higiēnā

Galvenais, lai nodrošinātu higiēnu mazulim, ir tīrs ūdens, maigas ziepes un vecāku izpratne par to, ko īsti nozīmē pareiza un pietiekama higiēna mazulim. Ikdienā vienmēr rūpīgi jāseko, lai mazuļa āda būtu tīra un sausa. 

Ikdienā vienmēr rūpīgi jāseko, lai mazuļa āda būtu tīra un sausa

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ikdienā vienmēr rūpīgi jāseko, lai mazuļa āda būtu tīra un sausa

Mazo puisīšu un meitenīšu dzimumorgānu apmazgāšana un pareiza kopšana atšķiras. Kā savās praksēs novērojuši ārsti, nereti vecāki nav informēti, kā pareizi apmazgāt meitenīti un kā zēnu.

 

Kā apmazgāt meiteni

Bērnu ginekoloģe Ilona Auziņa ir novērojusi, ka pastāv divas galējības – vai nu mamma pārcenšas,  mazgā meitenes intīmo vietiņu vairākas reizes dienā, izmantojot intīmās higiēnas ziepes. Rezultātā gļotādas ir pārsausinātas un viegli iekaist. Otra galējība – mazgā pārāk reti. 

 

Nedrīkst neko berzt un rīvēt, jo zīdaiņa vecumā meitenītes organismā ir zems dzimumhormonu līmenis

 

Apmazgāšana jāveic virzienā no priekšpuses uz mugurpusi, proti, anālās atveres virzienā, lai netīrais ūdens nenokļūst dzimumorgānu atverē un neizraisa iekaisumu. 

 

Nedrīkst neko berzt un rīvēt, jo zīdaiņa vecumā meitenītes organismā ir zems dzimumhormonu līmenis, tāpēc dzimumorgānu gļotāda ir ļoti maiga, jutīga un viegli ievainojama. Mainot autiņbiksītes, dupsi un starpeni, lielās kaunuma lūpas noskalo ar tīru, tekošu ūdeni.

 

Ziepes izmanto tikai tad, ja netīrumus citādāk nomazgāt nevar. Ikdienas apmazgāšanai ziepes nav nepieciešamas un intīmo vietu ar tām pietiek apmazgāt reizi nedēļā.

 

Mazām meitenēm nedrīkst lietot pieaugušām sievietēm domātos intīmos kopšanas līdzekļus.

 

Atšķirībā no meitenēm, puišiem nav jāievēro kādas īpašas nianses -  ir jānomazgā gan dibens, gan dzimumorgāns.

 

Kā apmazgāt zēnu

Bērnu uroloģe Natālija Bozotova stāsta, ka, atšķirībā no meitenēm, puišiem nav jāievēro kādas īpašas nianses -  ir jānomazgā gan dibens, gan dzimumorgāns. Zēnu apmazgāšanai labi der bērnu ziepes, speciāli līdzekļi nav jāiegādājas. 

 

Zēniem zīdaiņa vecumā dzimumlocekļa galviņu priekšādiņa nenosedz, kā tas ir pieaugušam vīrietim. Tas ir pilnīgi normāli - priekšādiņai nav jāvelkas pāri locekļa galviņai. Lielākoties puikām ādiņa no galviņas atbīdās līdz viena gada vecumam. 

 

Katru reizi mazgājoties, priekšādiņu var mazliet pabīdīt, bet darīt to bez spēka pielietošanas. Zem priekšādiņas var redzēt biezpienveida masu, kuru nedrīkst mēģināt izspiest. Tai tur ir jābūt.

 

Ja rodas jautājumi, vispirms jākonsultējas ar ģimenes ārstu. 

 

Skaties video: kā mazulim pareizi nomainīt autiņbiksītes

 

Saistītie raksti