Noderīgi padomi, kas palīdzēs izvēlēties velosipēdu bērnam

Tuvojoties vasarai, daudziem aktuāla kļūst velosipēda iegāde. Piedāvājums ir plašs, tādēļ izvēloties sev piemērotāko braucamo, jāņem vērā vairākas nianses. Būtiskākie kritēriji, izvēloties velosipēdu pieaugušajam un bērnam, atšķiras. Šoreiz vairāk par to, kā izvēlēties velosipēdu bērnam. 

Izvēloties piemērotāko braucamo jāņem vērā vairākas nianses

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izvēloties piemērotāko braucamo jāņem vērā vairākas nianses

Dažādi velosipēda veidi – izvēlies piemērotāko

 

Bērnu velosipēdi mēdz būt dažādi. Tas, kuram no variantiem dot priekšroku, vispirms jau atkarīgs no bērna vecuma. Piemēram, pašiem mazākajiem piemērots stumjamais ritenītis. Izvēloties to, jāpievērš uzmanība kvalitātei un izmantotajiem materiāliem. Svarīgi, lai velosipēda riteņi ir no gumijas, bet rāmis – no izturīga metāla. 

 

Jāpārliecinās, ka velosipēda sēdeklītis ir pietiekami ērts, bet pats velosipēds – stabils. Jāizvērtē arī, cik ilgu laika posmu šo velosipēdu plānots izmantot. Ja ir vēlme to izmantot pēc iespējas ilgāk, jāizvēlas kāds no transformējamiem velosipēda modeļiem ar noņemamu drošības barjeru un stumjamo rokturi. 

 

No aptuveni divu gadu vecuma bērniem var piedāvāt trīsriteni vai līdzsvara riteni bez pedāļiem. Trīsriteņi bijuši aktuāli vienmēr – tie ir stabili, droši, ar tiem ir viegli mīties. Šobrīd aktuālie līdzsvara riteņi labi attīsta līdzsvara izjūtu un koordināciju, sagatavojot bērnu braukšanai ar parasto velosipēdu. Lai arī līdzsvara velosipēdus parasti izvēlas mazu bērnu vecāki, pieejami arī tādi modeļi, kas piemēroti lielākiem bērniem – pat līdz 6 gadu vecumam. 

 

Plašā izvēlē arī parastie velosipēdi. Arī tie piemēroti dažādiem vecumiem un prasībām. 

 

Lai saprastu, kurš velosipēds būs piemērotākais, jāņem vērā bērna auguma garums un kāju iekšpuses augstums. 

 

Kam pievērst uzmanību, izvēloties velosipēdu?

Izmērs

 

Svarīgs faktors, izvēloties velosipēdu, ir tā izmērs. Lai arī daudzi vecāki vēlas iegādāties lielāku velosipēdu, lai tas bērnam kalpotu pēc iespējas ilgāk, tomēr tas nav pats labākais variants. Iemesls tam ir vienkāršs – pārāk lielu velosipēdu bērnam ir grūti vadīt, tas mēdz būt arī pārāk smags, tāpēc mazinās bērna prieks par jauno braucamo. 

Reklāma
Reklāma

 

Lai saprastu, kurš velosipēds būs piemērotākais, jāņem vērā bērna auguma garums un kāju iekšpuses augstums. Ņemot vērā šos lielumus, attiecīgi jāizvēlas piemērotākais velosipēda izmērs - 12’’, 16’’, 20’’, 24’’, 26’’.  Ja iespējams, jāveic izmēģinājuma brauciens. Jāizvērtē, vai bērns uz velosipēda jūtas pietiekami ērti. 

 

Drošība

Vēl viens faktors, kas jāvērtē, ir drošība. Svarīgi, lai bērns, nepieciešamības gadījumā, ērti un ātri no tā varētu nolēkt. Tāpat būtiski, lai bērns var ar abām rokām satvert stūri. Uzmanība jāpievērš arī bremžu sistēmai. 

Visbiežāk bērniem paredzētie velosipēdi aprīkoti ar dubulto bremzēšanas sistēmu – gan ar iespēju bremzēt ar pedāļu palīdzību, gan rokas bremzēm. Noteikti jāpārliecinās, ka bērns spēj un prot izmantot rokas bremzes. 

 

Velosipēdam jābūt pietiekami vieglam, lai bērns ar prieku to izmantotu.

 

Velosipēda svars

Izšķirošs kritērijs ir arī velosipēda svars. Velosipēdam jābūt pietiekami vieglam, lai bērns ar prieku to izmantotu. Mūsdienās gan ražotāji par to īpaši piedomā, piedāvājot mazākajiem velosipēdistiem arī šajā ziņā piemērotus braucamrīkus.

 

Interneta veikalos pieejams daudzveidīgs velosipēdu klāsts, labas cenas un noderīgi padomi, kā izvēlēties piemērotāko braucamo savai atvasei.

 

Kur  iegādāties velosipēdu?

Tik pat svarīgi, cik izvēlēties labu, bērnam piemērotu velosipēdu, ir parūpēties, lai tas tiek iegādāts uzticamā tirdzniecības vietā. Viena no opcijām ir doties uz specializēto veikalu, kur pieejamas plašas izvēles iespējas, kā arī zinošu pārdevēju konsultācijas. Tomēr tā nav vienīgā iespēja. 

 

Tiem, kuri vēlas ietaupīt laiku un līdzekļus, vērts ieskatīties interneta veikalu piedāvājumos. Arī tur pieejams daudzveidīgs velosipēdu klāsts, labas cenas un noderīgi padomi, kā izvēlēties piemērotāko braucamo savai atvasei. Papildus tam ērti var iegādāties arī papildu aprīkojumu un velosipēda aksesuārus, lai brauciens būtu ne vien prieka pilns, bet arī drošs un komfortabls.