Toksiska draudzība: kā labākie draugi mūs patiesībā izmanto

Mēs katrs idealizējam savu draudzību un iztēlē esam radījuši dažādus priekšstatus, kādai tai vajadzētu būt.

 

FOTO: Shutterstock.com

Taču šādas attiecības ir ļoti postošas, vēstī womenshealthmag.com. Pēc psiholoģes teiktā, toksiski draugi rada stresu, skumjas, nemieru un nepalīdz tev būt tam, kas esi.
 

Kādas pazīmes nodod, ka tevi tikai izmanto?

Tu dod vairāk, nekā saņem atpakaļ
Ja taviem draugiem nemitīgi vajag palīdzību, bet atpakaļ tu nesaņem pat mazāko atbalstu, visticamāk, šīs attiecības ir toksiskas. Kā uzsver psiholoģe, disbalansam ir jābūt tiešām lielam. Piemēram, tavs draugs vai draudzene nemitīgi runā tikai par sevi, taču, kad pienāk tava kārta pastāstīt, kā klājas, viņam allaž kaut kur ir jāsteidzas. 

Protams, nav runa par to, ka tev jāpamet tuvs cilvēks, kuram vajadzīga tava palīdzība un kurš piedzīvo grūtu dzīves posmu. "Svarīgi saprast, ka draudzībai ir jābūt elastīgai," saka Boniora. Un ir jāsaprot atšķirība, jo, visu laiku dodot un nekādu atbalstu nesaņemot pretī, attiecības patiešām nav veselīgas.

Tu savam draugam vai draudzenei neuzticies
Draudzību veido uz uzticēšanās pamatiem. Tāpēc rodas jautājums - ko šī draudzība ir vērta, ja nav uzticēšanās. Kā atzīmē psiholoģe, ir svarīgi saprast, kāpēc solījumi tiek lauzti. Reizēm patiešām apstākļi sakrīt un tu neko nevari mainīt, taču, ja tas kļūst par tendenci, ir vērts aizdomāties. Īpaši, ja, jau sarunājot kaut ko, tu zini (nojaut), ka draugs sarunāto nepildīs.

Tev bail ieskatīties savā telefonā
Tehnoloģijām vajadzētu atvieglot komunikāciju, taču, kā uzsver psiholoģe Džila Skviresa, ja tu jūti satraukumu, jau ieraugot drauga īsziņu vai zvanu, vajadzētu saprast - tā tam nevajadzētu būt. Varbūt vērts viņa zvaniem un ziņām uzstādīt režīmu bez skaņas?

Tevi vairs neiepriecina kopā pavadītais laiks
Ja tu priecājies, ka jūsu pēdējā plānotā tikšanās nenotika, un jūti atvieglojumu, iespējams, ka esi noguris ieguldīt laiku un pūles draudzībā, kura nav tā vērta.

"Draudzības dēļ jūties pārguris vai tā, it būtu jāveic ģenerāltīrīšana visā dzīvoklī? Tad varbūt šīs attiecības nav tā vērtas," saka Boniora. Tāpat arī vari sajust trauksmi, galvas sāpes vai gremošanas traucējumus, kad esi kopā ar draugu (draudzeni), saka psiholoģe Elizabete Lombardo.

Tu sev nepatīc, kad esi kopā ar draugu (draudzeni)
Pēc psihologu teiktā, toskisks draugs savu toksiskumu nodod citiem cilvēkiem, kuri ir viņam līdzās. "Kad esi kopā ar šo cilvēku, viņš it kā "parauj" uz augšu tavu pašu sliktāko uzvedību," paskaidro Boniora.

Iespējams, tu par daudz dzer, pīpē, runā rupjības, esi pasīvi agresīvs - un tas notiek brīžos, kad esat kopā, jo pārējā laikā tev šād uzvedība nav raksturīga. 

Un ir sajūta, ka tev neizdodas būt tev pašam, jo tu nezini, kā tavs draugs reaģēs. Svarīgi saprast, ka šīs ir toksisku attiecību pazīmes.

Tu zini, ka tevi aprunā
Ir būtiski zināt, vai par tevi runā par labu tavām interesēm, vai arī otrādi. Piemēram, draudzene saka - viņai nepatīk vīrietis, ar kuru satiecies, viņai šķiet, ka šis cilvēks ir slikta izvēle, un viņa ir par tevi norūpējusies. Pavisam cita lieta ir, ja viņa nemitīgi citiem stāsta, ka tu satiecies ar visādiem idiotiem, kuri tevi tikai izmanto.

Reklāma
Reklāma

Jūs savstarpēji sacenšaties
Mazliet konkurences dažkārt nenāk par ļaunu, īpaši, ja esat vienādās dzīves situācijās, ir līdzīga vecuma bērni utml. Taču šīs sacensības dēļ tev ir jājūtas labi un komfortabli. Protams, arī neliela balta skaudībiņa ir pieļaujama, taču, ja šī sāncensība liek tev justies slikti un vēlies "būt pirmā atkal un atkal, vienalga, par kādu cenu", vērts aizdomāties. Jo šādas sajūtas ir toksiskas. 

Tu vairs netici viņu labajiem nodomiem
Varbūt draugi nav ideāli, taču viņi vienmēr vēl tev labu. Un viena lieta, ja draugs tevi kādreiz nejauši aizvaino, negribot neko sliktu, bet pavisam cita - ja speciāli tevi cenšas sāpināt vai "uzkāpt" uz sāpīgās vietas. 

Tu nevari paļauties uz viņu padomiem
Dzīve mēdz būt sarežģīta, taču labi draugi vienmēr zina, kā uzvest uz pareizā ceļa. Taču, ja tu lūdz padomu un jau uzreiz jūti, ka tūlīt nožēlosi to, jūsu attiecības karājas mata galā. Piemēram, draugi tevī neieklausās, nav līdzjūtīgi un empātiski. Un, ja viņiem kaut ko jautā, padomi lielākoties ir vienpusēji un it kā demonstrē, cik gudri un veiksmīgi ir tavi draugi, taču tu lieliski zini, ka tas, ko viņi iesaka, nemaz nav reāls. 

Tev viņa dēļ jāatvainojas citu priekšā
Ja draugs slikti uzvedas un ievelk tevi nepatīkamā situācijā, kad tev jāatbild par šīm sliktajām darbībām, tas ir toksiski. Tāda situācija var rasties, kad, piemēram, tiek iepazīstināti veci un jauni draugi. Vecā drauga uzvedība var šķist nepiemērota, pārspīlēta, un, kad to pamana jaunais draugs, tu saki, ka tavs vecais draugs patiesībā ir jauks, vienkārši tavs jaunais draugs viņu vēl tik labi nepazīst.

Tu jūties izmantots
Kā atzīst Lombardo, viena no toksiska drauga uzvedības īpatnībām ir manipulācijas un spiediens darīt to, ko tu nevēlies. Turklāt draugs var ar tevi manipulēt, lai tu pieņemtu viņam vēlamo lēmumu, tomēr tu zini, ka dari nepareizi.

Ko darīt, ja saproti - šī draudzība ir toksiska
Savulaik bijāt nešķirami, bet tagad šķiet, ka atrodaties uz dažādām planētām? Tas, ka jūs vieno pagātne, ne allaž nozīmē, ka jūs vieno arī nākotne. Ko darīt, ja saproti, ka draudzība ir toksiska. Psihologie iesaka parunāties un saprast, kur ved jūsu draudzība, kāda ir tās nākotne. To var palīdzēt saprast arī citi cilvēki, kuri no malas redz jūsu attiecības. Tāpat var arī noteikt robežas - piemēram, ja draugs vienmēr tikai zvana un runā par sevi, bet tu nevari iespraukties sarunā pat ar vārdiņu, vienkārši pasaki, ka nevari runāt, un beidz sarunu.

Cita iespēja - vienkārši pateikt, ka jūsu dzīves šobrīd virzās atšķirīgos virzienos, ka tu augstu vērtē draudzību, taču nedomā, ka tev būs daudz laika turpmāk satikties tik bieži.

Svarīgākais, ka pašam jāsaprot, ko vēlies, un jābūt stipram. Psihologi saka - jums ir pilnīgas tiesības izsvītrot toksiskus cilvēkus no savas dzīves.

 

No portāla Jauns.lv