Latvijas Leļļu teātrī top jauns hits bērniem - izrāde "Salātlapiņa"

Latvijas Leļļu teātris savu 75. sezonu noslēgs ar režisora Viestura Roziņa debiju leļļu teātra žanrā – izrādi “Salātlapiņa”, ko pēc Brāļu Grimmu pasakas motīviem dramatizējusi Ludmila Roziņa. Iestudējums pirmizrādi piedzīvos Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā – 1. jūnijā.

Izrādes apakšvirsraksts ir “dragreiss pa matiem”, kam ir savs pamatojums, bet tas būs pārsteigums izrādes skatītājiem. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izrādes apakšvirsraksts ir “dragreiss pa matiem”, kam ir savs pamatojums, bet tas būs pārsteigums izrādes skatītājiem. Publicitātes foto.

Salātlapiņa ir salātu princese, kura ēd salātu salātus salātu mērcītē, lai viņai izaugtu visgarākie mati pasaulē un viņa iekļūtu Pasaules rekordu grāmatā. Viņa dzīvo tornī un vienīgais veids, kā pie viņas nokļūt, ir viņas neparasti izturīgie mati. Salātlapiņas mati ir maģiski – pa tiem var uzjāt ar zirgu un pat uzbraukt ar mocīti. Taču… kādu dienu pie Salātlapiņas ielavās sēņu princis Kaspars un viņas mazā sirsniņa sāk pukstēt straujāk. Tornis, kas bijis visa Salātlapiņas dzīve, sāk kļūt par šauru. 

 

Viestura Roziņa interpretācijā par Brāļu Grimmu pasaku ļoti simboliski saduras tehnoloģiskās burvestības spēks ar Mātes Dabas spēku. Izrādes mākslinieks Valters Kristbergs iestudējumu veido “black light” teātra estētikā, kurā vizuāli integrēta un ironiski saspēlējas moderno tehnoloģiju estētika scenogrāfijā ar Mātes Dabas estētikas izpausmi lellēs. Izrādes apakšvirsraksts ir “dragreiss pa matiem”, kam ir savs pamatojums, bet tas būs pārsteigums izrādes skatītājiem. 

 

Iestudējuma radošajā grupā darbojas arī dramaturģe Ludmila Roziņa un ritma grupa “Perpetuum Ritmico”, kas izrādes skaņu partitūru un dziesmu pavadījumu veido, izmantojot sitaminstrumentu daudzveidīgo skaņu iespējas un iespaidojoties no dažādām stihijām un norisēm dabā. Izrādē lomās redzēsim latviešu trupas aktierus Daci Vītolu, Arnitu Jaunzemi un Artūru Putniņu.

 

Vācu folklorā sakņotā pasaka par Burves tornī ieslēgto meiteni ar brīnumskaistajiem garajiem matiem, tāpat kā daudzas citas Brāļu Grimmu pasakas tiek mīlētas savas atbruņojošās vienkāršības, pārsteidzošās atklātības un neiegrožotās fantāzijas lidojuma dēļ. Tās tulkotas 160 valodās un arī katras atsevišķās kultūras ietvaros atklātas neskaitāmās variācijas. 2010. gadā Volta Disneja Animācijas studija laida klajā multfilmu “Sapinušies” (“Tangled”), kas ieguva milzīgu popularitāti un tika dublēta arī latviešu valodā.

Reklāma
Reklāma

 

Iestudējuma “Salātlapiņa” pirmizrāde notiks Latvijas Leļļu teātra mazajā zālē 1. jūnijā plkst. 11.00, vēl šajā sezonā izrāde būs skatāma vien 13. jūnijā.  

 

Biļetes uz šo un citām Latvijjas Leļļu teātra izrādēm iegādājamas visās “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv

 

Sekot Latvijas Leļļu teātra jaunumiem var https://www.facebook.com/lelluteatris/ esam arī Instagram! https://www.instagram.com/lelluteatris/ un teātra mājas lapā - http://www.lelluteatris.lv/ru/.

 

Izrāde tapusi ar uzņēmuma “Silvanols” finansiālu atbalstu.