Kā iepriecināt sevi ar nodokļu atgriešanu, atgriežoties pēc darba ārzemēs?

Darbs un karjeras iespējas ārzemēs vilina cilvēkus, kas meklē jaunus izaicinājumus. Tomēr atgriežoties mājās, bieži tiek aizmirsts par lielisku iespēju saņemt to, kas pienākas. No nodokļu atmaksas nav jābaidās.

Atgriežamā summa ir atkarīga no tā, cik ilgi strādājāt ārzemēs, cik nopelnījāt, kurā valstī strādājāt

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atgriežamā summa ir atkarīga no tā, cik ilgi strādājāt ārzemēs, cik nopelnījāt, kurā valstī strādājāt

Tā ir procedūra, kura prasa nedaudz zināšanu un vērības, tāpēc šajā rakstā aplūkosim galvenos soļus, kuri ir jāveic, lai nodokļu atgriešana būtu vienmērīgs un patīkams process.

 

Ienākumu un nodokļu deklarācija

Strādājot gan Latvijā, gan ārzemēs, no iegūtajiem ienākumiem maksājams ienākumu nodoklis. Nodokļu apjoms katrā valstī ir atšķirīgs. Beidzoties finanšu gadam vai pabeidzot darbu un dodoties prom no valsts, obligāti jāiesniedz ienākumu un nodokļu deklarācija tās valsts, kurā strādājāt nodokļu institūcijām. Jūsu iesniegto deklarāciju pārskatīs, novērtēs iesniegto dokumentu atbilstību un galu galā aprēķinās kāda summa tiks atgriezta. 

 

Noderēs zināt, ka Latvijā nodokļus maksāt nevajadzēs, ja tie jau samaksāti ārzemēs. Tikai neaizmirstiet iesniegt ienākumu un nodokļu deklarācijas.

 

Atgriežamā summa ir atkarīga no tā, cik ilgi strādājāt ārzemēs, cik nopelnījāt, kurā valstī strādājāt utt. Pavisam vienkārši varat pārbaudīt, kādu summu iespējams atgriezt - vienkārši izmantojiet bezmaksas interneta kalkulatoru. Noderēs zināt, ka Latvijā nodokļus maksāt nevajadzēs, ja tie jau samaksāti ārzemēs. Tikai neaizmirstiet iesniegt ienākumu un nodokļu deklarācijas. Savukārt, lai veiksmīgi iesniegtu deklarāciju un nodokļu atgriešana būtu vienkārša, sagatavojiet visus nepieciešamos dokumentus. 

 

Nepieciešamie dokumenti

Visbiežāk nodokļu institūcijas pieprasa šos dokumentus un informāciju:

    • pases vai personu apliecinošs ID kartes kopija;

    • dokuments par nopelnītajiem ienākumiem un samaksātajiem nodokļiem, savukārt, ja strādājāt vairākās darba vietās, tad būs nepieciešams atsevišķs izraksts no katras darba vietas - tās var būt pēdējā mēneša algas lapas vai darba devēja izdots speciāls dokuments vai forma (atkarībā no valsts), kura apstiprina nopelnītos ienākumus un visa nostrādātā laika samaksātos nodokļus;

Reklāma
Reklāma

    • ārzemju valsts, kurā strādājāt, sociālās apdrošināšanas numurs;

    • darba vietas (-u) nosaukums un atrašanās vieta.

 

Nodokļu atgriešana ir katras valsts institūciju strikti noteikts darbību process, kura laikā var nākties komunicēt ar ārzemju valsts nodokļu inspekciju vai citu institūciju darbiniekiem

 

Iesniedzot dokumentus un aizpildot deklarāciju, nāksies nedaudz uzgaidīt. Process parasti aizņem ap 2-3 mēnešiem, tomēr var aizņemt arī vairāk laika, piemēram: ja neesat iesnieguši visus nepieciešamos dokumentus, ja iesniegtajos dokumentos vai deklarācijā ir kļūdas vai neatbilstības, ja konkrētajā valstī nodokļu atgriešana parasti aizņem ilgāku laiku utt. 

 

Nodokļu atgriešana ir katras valsts institūciju strikti noteikts darbību process, kura laikā var nākties komunicēt ar ārzemju valsts nodokļu inspekciju vai citu institūciju darbiniekiem, tāpēc dažas nianses var palikt neaprakstītas vai neprognozējamas. Ja domājat, ka dažādi birokrātiskie pārsteigumi var tikai padarīt jūsu dzīvi interesantāku, tad nodokļu atgriešana saviem spēkiem nesagādās īpašas problēmas. 

 

Tomēr, ja šādas procedūras jums neliekas pievilcīgas, vai šaubāties, ka visus soļus pašrocīgi ieveiksiet, vai varat par kaut ko aizmirst, nepareizi aizpildīt deklarāciju, vai neesat sajūsmā par komunicēšanu ar ārzemju nodokļu institūcijām, vai vienkārši ir citi iemesli, kuru dēļ nevēlaties ar to nodarboties, vienmēr varat vērsties pie uzņēmuma, kuriem nodokļu atmaksa ir galvenā specializācija. Tas ļaus neraizēties par uzdevuma izpildi un nodokļu atgriešanas operativitāti pat nepiedaloties šajā procesā, jo par visiem nepieciešamajiem dokumentiem un formu pildīšanu parūpēsies speciālisti.

 

Nodokļu atgriešana vēl joprojām ir mistificēts pasākums pateicoties tā komplicētajai dabai, tomēr tam tā nav jābūt. Ja vēlaties, lai viss notiktu raiti un ātri, ieteicams palīgā saukt speciālistus. Tie šo darbu padarīs jūsu vietā, savukārt jūs varēsiet justies mierīgi un pārliecināti par rezultātu.