Skaudrs dzimtas romāns: Četru ceļu krustojums

Somu rakstnieka Tommi Kinnunena romāns “Četru ceļu krustojums” ir blīvs, tumīgs un kaismīgs vēstījums par dzīvi. Tādu dzīvi, kas nav viegla, vienkārša un skaista, toties savaldzina un apbur lasītāju. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Četru ceļu krustojumsVienas ģimenes četri cilvēki runā pa kārtai, atklādami dzimtas ceļu gandrīz gadsimta garumā. Pašpietiekamā un apņēmīgā vecmāte Marija, viņas spītīgā un trauslā meita fotogrāfe Lahja, Lahjas vīrs, rāmais un neizdibināmais galdnieks Onni un Lahjas pacietīgā, bet spīvā vedekla Kārina. Kā jau ģimenēs gadās, attiecību zemdegās gruzd kvēlas ogles, lai gan virspusē manāma vien sīka viļņošanās. Somija, divdesmitais gadsimts – te rodamas arī interesantas paralēles ar notikumiem Latvijā, bet tas šai romānā nav galvenais. Spilgts un piesātināti krāsains, tas stāsta par vienkāršu cilvēku vienkāršo, taču nebūt ne vienmuļo dzīvi. Par ikdienas priekiem un rūpēm, par sāpēm un problēmām, lepnumu un mīlestību. Par piedošanu un apgrēkošanos, likteņa labvēlību un nenovīdību. Par vistuvākajiem un tālākajiem, spēju sadzirdēt un iedomāties un arī par nesadzirdēto un neiedomājamo. Par bailēm un nodevību, sāpēm un atvieglojumu un par to, ka ģimene, lai cik nomācoša šķistu, nav būris, kurā cilvēku iesloga uz mūžu, bet drīzāk ligzda, no kuras pacelties spārnos. Ja iedrošinies. Ja spēj laisties lidojumā.


“Ak, ja jums šajā siltajā pavasarī ir laiks izlasīt tikai vienu jaunu grāmatu, es iesaku somu autora Tommi Kinnunena darbu “Četru ceļu krustojums”! 


Tas ir lielisks, smeldzīgs līdz sirds dziļumiem, izjusti tēlains un paģēroši skarbs. Kā Somijas klimats. Kā laikmets, kurā dzīvo, izdzīvo, mīl, ienīst, cieš, raud, smej, piedod un turpina dzīvot četri grāmatas varoņi. Dzimta, kurā sievietes vēlas iet savu ceļu, mīlēt, bet vēl vairāk – saņemt pretmīlu un pieskārienu. Saime, kurā dēliem un vīriem nav ļauts raudāt, bet viņu dvēseli nodod tukšs skats pa logu un pagrabā iekasītie burti, kas veido vārdus “Es vairs nespēju,”” raksta grāmatu blogere Sintija Buhanovska.


Romāns “Četru ceļu krustojums” ir somu rakstnieka Tommi Kinnunena (dz. 1973) žilbinoši spožā un veiksmīgā debija. Kopš iznākšanas romāns ticis izdots vairāk nekā 20 valstīs, saņēmis dažādus apbalvojumus (Somijas Grāmatu tirgotāju asociācijas balva, Bonnier gada labākās grāmatas balva u.c.), pēc tā motīviem radīta opera un teātra izrādes. 

Reklāma
Reklāma


Pieejama arī e-grāmata.
No somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv