Zviedrija atzīta par labāko dzīvesvietu ģimenēm. Ko varam mācīties?

Jau gadu desmitiem Zviedriju uzskata par bērniem un jaunajām ģimenēm draudzīgāko valsti. Palūkosim, kā tas izpaužas praktiski. 

Mammas un tēti Zviedrijā ir vienlīdzīgi iesaistīti bērnu aprūpē.

FOTO: Shutterstock.com

Mammas un tēti Zviedrijā ir vienlīdzīgi iesaistīti bērnu aprūpē.

Pasaules ekonomikas foruma mājas lapā Weforum.org apkopoti labumi, kas paredzēti jaunajām ģimenēm. 


Vecāku alga
Vecākiem tiek piešķirts 480n dienas garš bērna kopšanas atvaļinājums. Zviedrijā ir ilgākais apmaksātais bērna kopšanas atvaļinājums pasaulē. Vecāku alga 80% apmērā no darba laikā saņemtās algas tiek maksāta 390 dienas, pārējās 90 dienās bērna kopšanas pabalsts ir mazāks. 
 

Atvaļinājums tētim
Bērna kopšanas atvaļinājumu mamma un tētis var dalīt uz pusēm. Šis noteikums ir spēkā jau kopš 1974. gada. Noteikts, ka tētim ir jāizmanto vismaz 3 mēneši no paredzētā atvaļinājuma, tādējādi stiprinot tēva un bērna attiecības un rūpējoties par vienlīdzīgām sieviešu un vīriešu iespējām atgriezties darba tirgū. Pašlaik tiek izskatīta iespēja, ka tētis ar bērnu mājās varēs pavadīt 5 mēnešus. Turklāt noteikumi paredz, ka jaunā tēva neizmantotais atvaļinājums netiek apmaksāts finansiāli, ja vīrietis mājās ar bērnu izlemj nepalikt. Tāpēc vīrieši ir motivētāki pievērsties bērnu audzināšanai. Garāki atvaļinājumi tēviem ir Dienvidkorejā un Japānā. No Eiropas valstīm pirmajā vietā ir Francija. 
 

Atgriežoties darbā
Līdz bērna 8 gadu vecumam strādājošajiem vecākiem pienākas saīsināta darba diena. 

Bērna slimošanas laikā vecāks, kas kopj slimo bērnu, saņem 80% no algas. Šīs izmaksas sedz valsts, nevis darba devējs. 

Līdz bērna 12 gadu vecumam vecāki drīkst gadā izmantot 120 dienas bērna slimošanas gadījumiem. Vecāki var saņemt 60 apmaksātas darba dienas gadā, ja ir nepieciešams pie ārsta aizvest nepilngadīgu bērnu. 

Valsts  apmaksā 3 stundas dienā, ja bērns sākot no viena gada vecuma apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi. No gada vecuma bērniem ir iespēja apmeklēt pieskatīšanas iestādi pēc brīvprātīga vecāku lēmuma. No 3 līdz 6 gadiem tas ir obligāti. 

Pirmsskolas iestādēs lielāks uzsvars ir uz spēlēšanos nevis mācību vielas apguvi.

Reklāma
Reklāma

Uzsākot skolas gaitas, vecāki, kuriem ir pirmklasnieks, var par 25% saīsināt savu darba dienu. Proti, atrasties darba vietā nevis 8, bet 6 stundas. Tas ļauj vecākiem vairāk laika pavadīt ar bērnu.  

Zviedrija dažādos ģimeņu labklājības reitingos ieņem pirmo vietu rādītājos, kas skar bērnu aprūpi. 

... un otro vietu aiz Nīderlandes ģimeņu atbalsta jomā. 


Ko mūsu valsts varētu mācīties no Zviedrijas? 

 

Saistītie raksti