Cik bieži ir jāmaina gultasveļa?

Gultā cilvēks pavada lielu daļu sava mūža, tāpēc gan par gultasveļas, gan naktsveļas kvalitāti un tīrību ir jāpiedomā jo īpaši.
Gulta ir īsts baktēriju perēklis

FOTO: Shutterstock.com

Gulta ir īsts baktēriju perēklis

Ne tikai uz matrača un uz spilvena, segās un mīkstajos pledos krājas sviedri un ādas plēksnītes – naktskrekli un pidžamas piesvīst vēl vairāk un kļūst par ideālu barotni ērcītēm, no kuru izdalījumiem savukārt barojas baktērijas un sēnītes.

 

Ja gultasveļu un naktsveļu nemaina pietiekami regulāri, jutīgākiem cilvēkiem var sākties alerģijas un ādas kaites, par sliktu miegu nemaz nerunājot.

Matraču un gultasveļas ražotāju veiktās aptaujas gan Lielbritānijā, gan Vācijā (par Latviju diemžēl ziņu nav) uzrāda līdzīgas tendences – 

 

vīrieši pidžamu maina vidēji reizi 13 dienās, sievietes savu naktsveļu valkā vēl ilgāk un maina reizi 17 dienās.
 

Kāda būtu pareiza rīcība? 

Speciālisti iesaka naktsveļu nevalkāt ilgāk par četrām dienām un pēc tam mazgāt to veļasmašīnā vismaz 60 grādu režīmā (ja vien veļa nav no īpaši smalka materiāla). Ja gulētājs naktī stipri svīst, naktsveļu vajadzētu mainīt ik pēc divām dienām vai pat biežāk.

Reklāma
Reklāma

 

Savukārt cilvēkiem, kuriem patīk gulēt kailiem, biežāk jāmaina gultasveļa – pat divas reizes nedēļā. Spilvenus un segas pēc iespējas biežāk vajadzētu izlikt vēdināties vaļējā logā vai – vēl labāk – laukā un saules gaismā.

 

No žurnāla "100 Labi Padomi"

Saistītie raksti