Kinoteātra "Splendid Palace" īpašais piedāvājums 4. maijā - kino bez maksas

Ieskaties kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā līdz 9. maijam. 

Filmas Klusa upe publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Filmas "Klusa upe" publicitātes foto.

MĀKSLA UN ZEMAPZIŅA

Kinoteātris “Splendid Palace” uz lielā ekrāna piedāvā unikālu mākslas projektu - “Māksla un zemapziņa” (Art & Mind).

“Art & Mind” pievēršas attiecībām starp mākslu un neprātu. No vienas puses, neprāta motīvs ir iedvesmojis vairāku apbrīnojamu mākslinieku darbus, bet no otras – garīgi neveseli cilvēki bieži vien izjūt neapturamu vēlmi radīt mākslas darbus. “Art & Mind” izzina arī to, kā izcili, drosmīgi un avangarda mākslinieki pētījuši savu bezapziņu kā iedvesmu radošajam procesam.

Dažkārt robeža starp ģeniālu radošumu un neprātu ir pavisam niecīga, un daudzi mākslinieki ir piedzīvojuši neprāta lēkmes. Van Gogs psihiatriskajā klīnikā nogrieza sev ausi, Viljams Bleiks sarunājās ar mirušiem dzejniekiem, Goja dzirdēja balsis, bet Munks bija pārliecināts, ka jau kopš dzimšanas viņam lemts sajukt prātā. Sirreālisti Leonora Karingtone, Unika Zūrna un Antonēns Arto katrs pavadīja daļu no savas dzīves ieslodzīti psihiatriskajās klīnikās un savu pieredzi atspoguļoja mākslas darbos.

Filmā aplūkoti dažādi mākslinieki, tostarp Hieronīms Boss, Fransisko Goja, Vinsents van Gogs, Viljams Bleiks, Edvards Munks, Salvadors Dalī, Oto Dikss, Pīters Brēgels, Henrijs Fisli, Unika Zūrna, Ādolfs Velfli, Andrē Bretons, Karls Jungs, Ričards Dads, Makss Ernsts, Henrijs Dargers, Ežēns Delakruā, Džodžs Vaideners, Viljams Hogarts, Albrehts Dīrers, Ogistēns Lesāžs, Teodors Žeriko, Odilons Redons, Matiass Grīnevalds, Lukass Krānahs, Leonora Karingtone, Viljams Kureleks, Antonēns Arto, Pols Rumsijs, Lorija Liptone un citi.

“Art & Mind” skatītāju iepazīstina ar mākslas vēsturniekiem, muzeju kuratoriem, psihiatriem un neiro-zinātniekiem. Filmas veidotāji viesojas dažādos prestižos muzejos un mākslas kolekcijās, tostarp Tate Britain, Musée d’Art Moderne de la ville de Paris, Prinzhorn Collection, La Halle Saint Pierre, ABCD Collection, Outsider Art Fair, Bethlem Museum of the Mind un citos.

Filma angļu, franču valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Lielajā zālē: 8.05.seanss 19:00 

 

SESTĀ DIENA. Sestā diena. Latvija, 2019

Dokumentālā filma

Garums: 52 min.

Režisore: Brigita Eglīte

Sestdienas tirgus Skultē jau daudzus gadus ir viens no nozīmīgākajiem iknedēļas notikumiem ļaudīm gan no tuvienes, gan tālienes. Lomas tirgū ir rūpīgi sadalītas – sava tikusi vietējās draudzes mācītājam un baznīcas zvaniķim, sava – aptieķniecei un netālu dzīvojošajai aitkopei, un tās jau sen vairs nav tikai pārdevēju un pircēju attiecības. Negaidot par sevi ir atgādinājis arī režisors jeb tirgus īpašnieks. Viņš visu padarīšanu nolēmis pārcelt uz jaunu vietu, kas līdz šim ievērību izpelnījusies vienīgi kā ceļu satiksmes negadījumu melnais punkts. Līdzās ikdienas rūpēm un raizēm tirdziniekiem nākušas klāt jaunas – kāda nākotne viņus sagaida jaunajā vietā?

Vecuma ierobežojums: 12+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 6. maija!

Mazajā zālē: 06.05. seanss 18:00 ĪPAŠAIS SEANSS ar radošo komandu; 08.05. seanss 20:15 ĪPAŠAIS SEASS ar radošo komandu.

 

PARĪZES IMPERATORS. L'Empereur de Paris

Garums: 1 st. 50 min.

Francija,  2018

Piedzīvojumu filma, vēsturiska

Režisors: Jean-François Richet

Lomās: Vincent Cassel, Olga Kurylenko, Freya Mavor, August Diehl, Denis Ménochet, James Thierrée, Fabrice Luchini

Napoleona Bonaparta laiks. Nežēlīgais, bezbailīgais, viltīgais un ārkārtīgi talantīgais noziedznieks Vidoks zog Parīzes tumšajās ielās.Pat visstingrāk apsargāto cietumu biezie mūri viņam nav šķērslis. Smalki izdomājis bēgšanas plānu, viņš izmūk no drošākā Francijas cietuma. Pēc pēdējās bēgšanas no ieslodzījuma .Vidoks sadarbojas ar policiju un, lai paliktu brīvībā, palīdz iztīrīt ielas no dažādiem krāpniekiem zagļiem un slepkavām un pamazām izveido veselu noziedzības apkarošanas impēriju.

Filma franču valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 12+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 3. maija.

Lielajā zālē: 03.05. seanss 18:15; 05.05. seanss 19:30; 07.05. seanss 20:45; 09.05. seanss 17:45.

 

ILMĀRS BLUMBERGS. Latvija, 2019

Dokumentāla filma

Režisore: Dzintra Geka

Stāsts par pašradīšanas noslēpumu, personības vientulības aspektiem, apziņas meridiāniem un cilvēka mērogu.

Ilmārs Blumbergs (1943-2016) Latvijas mākslā ir hrestomātiski pierādāms jēdziens, ja analizē viņa radīto scenogrāfijā, plakātu mākslā, glezniecībā, multimedijos. Taču personība – Blumbergs – ir mainīga un netverama matērija, kas visam viņa radītajam piešķir virsvērtību, brīnumainību, intimitāti, ko viņa mākslas un pasaules uztveres izzinātājs pazīst itin kā no aizlaikiem, taču nespēj kataloģizēt, iegrāmatot un, par laimi, arī patērēt.

Filmēšanas procesā filmējām Latvijā, Krievijā, Spānijā un Itālijā.

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 5.maija.

Mazajā zālē: 05.05. seanss 18:00.

 

NURIJEVS. BALTAIS KRAUKLIS. The White Crow, 2019. Lielbritānija, Francija

Garums: 2 st. 7 min.

Drāma, biogrāfija

Režisors: Ralph Fiennes

Lomās: Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Louis Hofmann, Adèle Exarchopoulos, Sergei Polunin, Chulpan Khamatova

Filma stāsta par izcilā baletdejotāja Rūdolfa Nurijeva biogrāfiju - sākot no viņa bērnības gadiem līdz pat brīdim, kad viesizrāžu laikā Francijā viņš nolemj lūgt politisko patvērumu.

Filma angļu, krievu valodās ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 27.aprīļa.

Vecuma ierobežojums: 16+

Lielajā zālē: 03.05. seanss 20:30; 05.05. seanss 15:15.

Mazajā zālē: 07.05. seanss 20:30.

 

KLUSA UPE. Still River. Grieķija un Latvija, 2017

Garums: 1 st. 29 min.

Drāma

Režisors: Angelos Frantzis

Lomās: Grieķu: Katia Goulioni, Andreas Konstantinou Latviešu: Indra Burkovska, Juris Bartkevičs, Guna Zariņa, Katrīne Pasternaka, Kaspars Znotiņš, Leonīds Lencs, Ivars Puga

Grieķu pāris, Anna un Petrs, kas dzīvo tālu no mājām - industriālā un aukstā pilsētā Ziemeļos, saskaras ar noslēpumainu atgadījumu, kad Anna paliek stāvoklī, nestājusies dzimumsakaros. Jautājumi, kas rodas, ir nežēlīgi. Vai Anna ir krāpusi vīru? Vai viņa ir kādas sazvērestības upuris? Varbūt svētā? Kad esi ieniris neiespējamā dzīlēs, vai atradīsies atbilde, kas nesīs mieru?

Filma grieķu, krievu, angļu valodās ar subtitriem latviešu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Tikai daži īpašie seansi ar radošo komandu - 29.aprīlī un 3., 7. un 8.maijā!

Mazajā zālē: 03.05. seanss 18:00 ĪPAŠAIS SEANSS ar radošo komandu.

07.05. seanss 18:00 ĪPAŠAIS SEANSS ar radošo komandu.

08.05. seanss 18:00 ĪPAŠAIS SEANSS ar radošo komandu.

 

STOKHOLMA. Stockholm. Kanāda, ASV, 2019

Garums: 1 st. 32 min.

Režisors: Robert Budreau

Lomās: Ethan Hawke, Noomi Rapace, Mark Strong

Kriminālkomēdijā "Stokholma" atainota bēdīgi slavenā ķīlnieku krīze 1973. gadā, kad laupītāji vairākas dienas turēja gūstā Stokholmas centrālās bankas darbiniekus. Tieši pēc šī gadījuma arī radās termins "Stokholmas sindroms", kas apzīmē situāciju, kad ķīlnieks izjūt simpātijas pret sagūstītāju un sāk to aizstāvēt.

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 12+

Lielajā zālē: 06.05. seanss 18:15; 08.05. seanss 21:00.

 

KAZA KĀPA DEBESĪS. Latvija, 2019

Dokumentāla filma

Garums:  1 st. 52 min.

Režisore: Laima Žurgina

Dokumentālās filmas Kaza kāpa debesīs varoņus vieno jaunības bohēmiskā pulcēšanās vieta, neliela kafejnīca Rīgas vecpilsētā, starp savējiem saukta par Kazu. Šī vieta apvīta leģendām, mītiem un humoristiskiem nostāstiem; tā bija vieta, kur padomju laika Rīgas jauniešiem garīgos orientierus sniedza Džoanas Baezas un Boba Dilana, Vladimira Visocka un Bulata Okudžavas mūzika, informācija no Rietumu pasaules nonāca  caur relatīvi brīvāko kaimiņvalstu presi – poļu, čehu, bulgāru žurnāliem -; Kazā no rokas rokā ceļoja nelegālā krievu samizdata literatūra – Solžeņicins, Brodskis, Dovlatovs –, te diskutēja par Džoisu, Kafku un Sartru,  Fellīni, Antonioni un Bergmanu, Pikaso un Polloku, Garodī un Dubčeku…

No 60. gadu “nepareizajiem jauniešiem”, kas pulcējās Kazā – nonkonformistiem, hipijiem un bitņikiem  – izauguši sabiedrībā pazīstami rakstnieki, dzejnieki, mūziķi, režisori, arī jaunās, brīvās Latvijas politiķi. 60. gados viņiem bija 18, 20, 25, šodien – par pusgadsimtu vairāk. Filma ir stāsts par leģendārām Latvijas kultūras un mākslas dzīves personībām – Imantu Kalniņu un Imantu Lancmani, Maiju Tabaku un Māru Ķimeli, Laimu Eglīti un Birutu Delli, Eiženu Valpēteri un Modri Tenisonu, Uldi Bērziņu un Jāni Rokpelni, Juri Zvirgzdiņu un Māri Bišofu, Māru Brašmani un Andri Grīnbergu, kurus vieno pagājušā gadsimta 60. gados slavenā kafejnīca Kaza. Filmas varoņu paaudze pieredzējusi divas sabiedriskās sistēmas – sociālistisko un kapitālistisko –, var atskatīties uz procesiem sabiedrībā vēsturiskā un starptautiskā kontekstā. Ir savākts milzīgs, unikāls materiāls, tai skaitā neskaitāmas  sarunas ar kādreizējiem kazistiem, kas dalās atmiņās, atziņās un vērtējumos.

Filmas autore un režisore ir Latvijas dokumentālā kino klasiķe un arī kādreizējā kaziste Laima Žurgina, operatori – Edgars Bite, Kaspars Braķis, Uģis Egle, Uldis Jancis, Miks Meirāns. Filmā skan komponista Imanta Kalniņa mūzika, skaņu režisors Andris Barons, skaņu operators – Ilvars Veģis, montāžas režisors – Andris Zemītis. Filmas atbalstītāji – Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, ALFOR, filmu pabeigt palīdzēja studija Ego Media. Producenti – Laima Žurgina, Guntis Trekteris.

Lielajā zālē: 03.05. seanss 16:00; 05.05. seanss 13:00; 07.05. seanss 18:15.

 

PALDIES DIEVAM. Grâce à Dieu. Francija, Beļģija, 2018

Garums: 2 st. 17 min.

Drāma

Režisors: Fransuā Ozons

Lomās: Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud

Aleksandrs ar ģimeni dzīvo Lionā. Reiz viņš nejauši uzzina, ka priesteris, kurš viņu bērnībā pavedis netiklībā, vēl joprojām ir saskarē ar bērniem. Viņš ir pilns apņēmības panākt taisnīgumu un kopā ar diviem citiem upuriem Fransuā un Emanuelu sāk cīņu pret priesteru noziegumiem. Režisors Fransuā Ozons nevaino ticību, viņš apsūdz sistēmu, kura nevēlas uzņemties atbildību. Autoru iedvesmojis patiess pedofilijas skandāls, kurš pašlaik satriec visu Franciju. 

Šā gada Berlīnes kinofestivālā filma saņēmusi žūrijas “Grand Prix”. 

Reklāma
Reklāma

Filma franču valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Mazajā zālē: 03.05. seanss 20:15; 05.05. seanss 15:00; 06.05. seanss 20:00.

 

UZTICĪGAIS. L'homme fidèle. Francija, 2018

Garums: 1 st. 15 min.

Komēdija, drāma, romantika

Režisors: Luī Garels

Lomās: Louis Garrel, Laetitia Casta, Lily-Rose Depp

Luī Garels, Letisija Kastā un Lilī Roza Depa “Parīzes” komēdijā par mīlestību, nāvi, draudzību un nodevību. Luī Garela otrais režijas darbs – ačgārns mīlas trīsstūris, kurā katrs varonis visstiprāk mīl... sevi.  

Filmas pasaules pirmizrāde notika Toronto kinofestivālā – publika to vērtēja ļoti atzinīgi, kritiķi uzteica ”netradicionālo scenāriju”. 

Filma franču valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Lielajā zālē: 05.05. seanss 17:45; 06.05. seanss 20:15.

 

BLAKUS. Latvija, 2019

Garums: 1 st. 20 min.

Komēdija, drāma

Režisore: Alise Zariņa

Lomās: Anta Aizupe, Āris Matesovičs, Ģirts Jakovļevs, Jānis Sniķers, Uldis Sniķers, Marta Grigale  

Luīze un Kaspars nejauši satiekas braucienā uz Jāņiem. Viņa bēg no kaitinošiem kaimiņiem un vispārējas bezjēdzības sajūtas, viņš — no brūkošas laulības. Abi ir jauni, talantīgi un apjukuši, abi sapņo kļūt par māksliniekiem, un abi nezina, ko iesākt ar savu dzīvi. Varbūt tāpēc viņu kopīgais izbrauciens pārvēršas par savādu, brīžiem komisku un brīžiem sarežģītu ceļojumu cauri attiecībām trīs gadu garumā. Filma latviešu valodā ar subtitriem krievu un angļu valodās.

Vecuma ierobežojums: 16+

Mazajā zālē: 03.05. seanss 16:15; 05.05. seanss 20:00; 09.05. seanss 17:00.

 

4. MAIJS 2019 – Nacionālā Kino centra LATVIJAS FILMU MARATONS

Valsts svētkos, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, Nacionālais Kino centrs jau tradicionāli rīko 4. maija Latvijas filmu maratonu kinoteātrī “Splendid Palace” – bezmaksas seansus abās kinozālēs visas dienas garumā un brīvdabas seansu kinoteātra priekšpagalmā vakara noslēgumā. Šāgada akcenti – jaunākās Simtgades filmas un sešas pirmizrādes, tai skaitā Lietuvas Simtgades filma; arī brīvdabas seanss iecerēts Simtgades programmas noskaņās – ar Juri Kaukuli, Jauno Jāņu orķestri un Rozes Stiebras filmu “Saule brauca debesīs”.

 

IEEJA BEZ MAKSAS VISU DIENU!

S – spēlfilma, D – dokumentālā filma, A – animācijas filma

ENG, RU – subtitru valoda, B/T – bez teksta

 

LIELĀ ZĀLE

10:30 – ANIMĀCIJA BĒRNIEM

PIRMIZRĀDE Puteklis (2018, Dace Rīdūze, Animācijas Brigāde, 13’)

Grāmatplaukta putekļu pasaulē dzīvo arī izglītotais Puteklis, un lielās tīrīšanas dienā viņš iepazīstas ar istabas saimnieku – zēnu, kam līdz šim dzīve likās pārāk garlaicīga.

PIRMIZRĀDE Parīzes noslēpumi (2018, Jānis Cimmermanis, Animācijas Brigāde, B/T, 9’)

Eifeļa torņa sarga būdiņā nodziest lampa un Avārijas brigādes vīri steidzas palīgā, taču nejauši atslēdz elektrību visai Parīzei, Luvru ieskaitot.

15 GADI EIROPĀ Korrida (2012, Jānis Cimmermanis, Animācijas Brigāde, B/T, 7’)

Pirmā filma par Avārijas brigādes darbiem Eiropā – palīdzība vajadzīga toreadoram Spānijā.

15 GADI EIROPĀ Vāsa (2013, Jānis Cimmermanis, Animācijas Brigāde, B/T, 8’)

Zviedrijas muzeja eksponātu – leģendāro norvēģu burinieku Vāsa – apsēdušas žurkas.

15 GADI EIROPĀ Tornis (2014, Jānis Cimmermanis, Animācijas Brigāde, B/T, 7’)

Slavenais Pizas tornis Itālijā sāk bīstami krakšķēt, un to metas glābt gan tūristi, gan Avārijas brigāde no Latvijas.

JAUNA FILMA Trakā Lapsa (2019, Agnese Aizpuriete, Filmu studija Rija, B/T, 7’)

Trakā lapsa saēdas bumbierus, palēkā uz batuta, izglābj lēno Gliemezi un tad Jūrnieka mājas pagalmā satiek skaistu Nāru akvārijā.

 

12:00

SIMTGADES FILMA Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (A, 2019, Edmunds Jansons, Atom Art, ENG, 70’)

Centra puika Jēkabs spiests nedēļu pavadīt Maskačkā pie māsīcas Mimmī, un viņiem jāsadraudzējas, lai kopā ar runājošajiem suņiem paglābtu skaisto priekšpilsētu no debesskrāpjiem un lielveikaliem.

 

13:30

SIMTGADES FILMA Homo novus (S, 2018, Anna Viduleja, Film Angels Production, ENG/RU, 122’)  

Jau vairāk nekā 92 000 skatītāju pulcinājusi šī Anšlava Eglīša romāna ekranizācija, džeziskā vieglumā tēlojot 20. gadsimta 30. gadu Rīgu.

 

16:00

PIRMIZRĀDE Sestā diena (D, 2019, Brigita Eglīte, Mistrus Media, 52’)

Ikdienā Skultes pagasta centrs ir tukšs un kluss, bet sestdienās tas pārvēršas par raibu ļaužu un preču festivālu – lauku tirdziņu. Sestajā dienā Dievs radīja cilvēku, bet neatbildēja uz visiem jautājumiem.

 

18:00

PIRMIZRĀDE Ilmārs Blumbergs (D, 2019, Dzintra Geka, Studija SB, ENG, 56’)

2013. gadā, kad izcilais mākslinieks Ilmārs Blumbergs (1943-2016) veidoja izstādi Es nemiršu, sākās šīs filmas uzņemšana. Tagad viņš turpina dzīvot filmā – kā hrestomātiska parādība un netverama matērija.

 

20:00

PIRMIZRĀDE 2018 (D, 2019, Dainis Kļava, VFS Films, B/T, 70’)

Latvijas valsts simtgadē 15 režisori un filmēšanas komandas radīja katrs savu stāstu – Latvijas cilvēka portretu uz simtgades notikumu fona. Dokumentālā filma 2018 apvieno šos stāstus citā redzējumā – kā analoģiju ar Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas paraugu, leģendāro filmu 235 000 000.

 

 

MAZĀ ZĀLE

11:00  

SIMTGADES FILMA Saule brauca debesīs (A, 2018, Roze Stiebra, Studija Lokomotīve, ENG/RU, 75’)

Lai atrastu Tumsas valdnieces Selēnas nozagto Saules un Mēness meitu, lai pasaulē atjaunotos visu lietu kārtība, ir vajadzīgs Cilvēks!

 

13:00

JAUNA FILMA Kondoru kalve (D, 2018, Mārtiņš Grauds, Tanka, 70’)

Miķelis Fišers, viens no spilgtākajiem savas paaudzes māksliniekiem, pamet visu, lai dotos uz Latīņameriku smelties iedvesmu un spēku. Viņam pa pēdām seko draugs un režisors Mārtiņš Grauds, meklējot Miķeli Meksikā, Peru, Bolīvijā, Somijā, Itālijā un Latvijā.

 

15:00

PIRMIZRĀDE / LIETUVAS SIMTGADES FILMA

Zoodārzs Delta / Delta Zoo (D, 2018, Andrius Lekavičius, Lietuva / Latvija, LV, 92’)

90. gados jaunieši visā pasaulē VHS kasetēs skatījās asa sižeta karatē filmas un gribēja būt supervaroņi – kā Brūss Lī, Džekijs Čans, Stallone un Švarcenēgers. Lietuvā tādi puiši sastājās pirmajā nacionālajā militārvienībā, ko izveidoja neatkarību atguvušās valsts armija; slepenās vienības neoficiālais nosaukums bija Zoodārzs Delta.

 

17:30

SIMTGADES FILMA Tēvs Nakts (S, 2018, Dāvis Sīmanis, Mistrus Media, LV/RU, 86’)  

Žaņa Lipkes rīcība, vācu armijas okupētajā Rīgā glābjot no nāves pilnīgi svešus ebrejus, bija pilnīgs pārsteigums un brīnums visiem. Kas tas bija pašam Žanim? – Azarts, pārgalvība, spīts vai vienkārši cilvēcība?

 

19:30

SIMTGADES FILMA 1906 (S, 2018, Gatis Šmits, Tanka, ENG/RU, 90’)

Revolūcijas un terora laikmets Latvijā. Segvārdi, konspiratīvie dzīvokļi, pārdrošas bruņotas operācijas, revolūcijas romantika un mīlestība… un turpat blakus – pārgalvība, nejaušība, nodevība un nāve.

 

KINOTEĀTRA PRIEKŠPAGALMĀ BRĪVDABAS SEANSS TUMSĀ

No 21:00 muzicē JURIS KAUKULIS un JAUNO JĀŅU ORĶESTRIS

No 21:45 – Simtgades animācijas filma SAULE BRAUCA DEBESĪS (2018, Roze Stiebra, Studija Lokomotīve, 75’)

 

4. maija Latvijas filmu maratonu organizē Nacionālais Kino centrs, sadarbības partneri – Rīgas Dome, pašvaldības SIA Rīgas nami, kinoteātris Splendid Palace un Latvijas filmu studijas.

Informācija par Latvijas filmu maratona programmu un atsevišķām filmām – www.nkc.gov.lv

 

 

Kases darba laiks: Darbadienās no plkst. 15:00 līdz pēdējā seansa sākumam, brīvdienās no plkst. 12:00 līdz pēdējā seansa sākumam.


Ieskaties: www.splendidpalace.lv