Nederīgie medikamenti ir bīstami! Lielās Talkas laikā aicina tos nodot drošai iznīcināšanai

Lielās Talkas laikā aicina ne tikai sakārtot apkārtni, bet  arī pārskatīt mājas zāļu skapīti un atbrīvoties no nederīgiem medikamentiem. Ja zāles ir bojātas vai to  termiņš beidzies, tās ne tikai neiedarbosies, bet var radīt nopietnu kaitējumu videi un veselībai. 

Drīkst lietot tikai derīgas zāles, bet nederīgās nodot drošai iznīcināšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Drīkst lietot tikai derīgas zāles, bet nederīgās nodot drošai iznīcināšanai.

“Nevajadzīgos medikamentus nekādā gadījumā nedrīkst izmest sadzīves atkritumos vai kanalizācijā, jo tos var atrast bērni, turklāt ar notekūdeņiem tie var nonākt atpakaļ vidē, vēl jo vairāk – dzeramajā ūdenī. Zāļu sastāvā ir aktīvas bioloģiskās vielas, kuras, nepareizi iznīcinot, var radīt tādas sekas kā ķīmisko piesārņojumu, antibiotiku rezistenci un hormonālās izmaiņas. Lai gan prakse rāda, ka kopumā cilvēki joprojām mēdz pārāk nenopietni attiekties pret nederīgo medikamentu iznīcināšanu, pēdējo gadu laikā esam novērojuši pozitīvu tendenci – sabiedrība kļūst arvien zinošāka un atbrīvojas no nederīgajiem medikamentiem pareizi,” skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite un valdes locekle Nora Krauja.
 

Kādos gadījumos laiks atbrīvoties no medikamentiem zāļu skapītī?
Zāļu skapīša saturu ikvienam ieteicams pārskatīt vismaz reizi gadā. Pirmkārt, noteikti jāpārliecinās  par medikamentu derīguma termiņu. Tie dažādiem medikamentiem var ievērojami atšķirties, un zāles var būt derīgas no dažiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. 

“Biežs klupšanas akmens ir derīguma termiņš tādiem medikamentiem kā sīrupi, suspensijas, pilieni. Pirms šo medikamentu lietošanas noteikti jāpārliecinās par derīguma termiņu pēc iepakojuma atvēršanas, jo var būt situācijas, ka neatvērts medikaments ir derīgs vairākus gadus, bet pēc tā atvēršanas vien dažus mēnešus. Piemēram, sīrupā pēc noteikta laika, var sākties rūgšanas procesi,” stāsta N.Krauja.

 

Ir būtiski medikamentu novērtēt vizuāli. Ja derīguma termiņš ir aktuāls, bet redzamas izmaiņas, piemēram, nogulsnes sīrupā, mainījusies tabletes struktūra vai krāsa – tādu medikamentu lietot nedrīkst

Tāpat ir būtiski medikamentu novērtēt vizuāli. Ja derīguma termiņš ir aktuāls, bet redzamas izmaiņas, piemēram, nogulsnes sīrupā, mainījusies tabletes struktūra vai krāsa – tādu medikamentu lietot nedrīkst. Iemesli izmaiņām var būt dažādi, piemēram, bojāts iepakojums vai nekorekti uzglabāšanas apstākļi.
 

Noteikti nedrīkst lietot medikamentus, kuriem ir šādas pazīmes:
    • beidzies vai nav zināms derīguma termiņš;
    • nav salasāms nosaukums;
    • nav zināms, kādam nolūkam tie paredzēti;
    • ir mainījies izskats, smarža vai garša;
    • tie ir nepareizi uzglabāti vai atrodas bojātā iepakojumā.

Reklāma
Reklāma


Medikamentu sagatavošana nodošanai
Apotheka aptiekās iznīcināšanai var nodot visa veida zāles – tabletes, ampulas, šķidrumus u.c. Pieņemti tiek arī dzīvsudraba termometri. Pirms zāļu nodošanas tās jāizņem no ārējā iepakojuma – kartona kastītēm (tabletes nav jāizņem no zāļu plāksnītēm jeb blisteriem). Kad tas izdarīts, visi medikamenti vienkopus jāsaliek maisiņā, bet dzīvsudraba termometri jānodod atsevišķi – tie jāievieto atbilstoša izmēra plastmasas pudelē vai traukā. Sagatavoto maisiņu aptiekā jāatdod aptiekas darbiniekam.


Ieteikumi medikamentu uzglabāšanai
Mājas apstākļos medikamentus ieteicams uzglabāt tā, kā norādīts uz konkrēto zāļu iepakojuma vai lietošanas instrukcijā. Zāļu uzglabāšana neatbilstošos apstākļos var izraisīt to bojāšanos.  Apotheka farmaceite Nora Krauja stāsta, ka bieži cilvēki kļūdās, iekārtojot zāļu skapīti vannasistabā, jo tajās visbiežāk ir paaugstināts mitruma līmenis un temperatūra. Līdzīgi ir ar zāļu uzglabāšanu uz virtuves palodzes – pat tad, ja iepakojums ir aizsargāts un gaisma to neietekmē, saules staru ietekmē krasi var mainīties temperatūra, kas savukārt var radīt izmaiņas zāļu sastāvā. 

Tāpat jāatceras, ka zāles jāuzglabā bērniem nepieejamā vietā un drošības nolūkos mājas aptieciņā pie medikamentiem ieteicams saglabāt arī to lietošanas instrukcijas.

 

Aptieku tīklā Apotheka bez maksas nodot nederīgos medikamentus var jau vairākus gadus –  visās tīkla aptiekās to darba laikā. Šī gada pirmajos četros mēnešos pieņemti jau 1300 kilogrami nederīgu zāļu, kas tālāk nodoti atbilstošai iznīcināšanai bīstamo atkritumu pārstrādes uzņēmumam. Visvairāk zāļu šogad nodots aptiekās Rīgā, Mārupē, Ķekavā, Jūrmalā un Jelgavā.

Nevajadzīgos medikamentus var nodot 115 Apotheka aptiekās visā Latvijā (aptieku saraksts un darba laiks pieejams https://www.apotheka.lv/aptiekas/).