Kad mazulis gāž no troņa ģimenes galvu jeb Vīrietis un grūtniecība

Kad runa ir par pieaugušu vīrieti, kurš ir uzzinājis, ka kļūs par tēti, vai tikai gatavojas šim atbildīgajam lēmumam, arī ginekologiem ir savs viedoklis. 

Tēva statuss ir neatgriezenisks. Ne tēvs, ne māte nevar būt tikai pa pusei

FOTO: Shutterstock.com

Tēva statuss ir neatgriezenisks. Ne tēvs, ne māte nevar būt tikai pa pusei

Tā ir atsevišķas sarunas tēma – vīrietis un grūtniecība. “Noteikti jāpiemin tās milzīgās kultūras pārmaiņas, kas skārušas šo jomu, viss, kas ir saistīts ar sievieti, grūtniecību, dzemdībām un, protams, arī vīrieti. Tie ārsti, kas savā amatā strādā vairāk nekā 25 gadus, vēl atceras laikus, kad, lai iekļūtu dzemdību nodaļā, pat medicīnas studentiem bija jābūt maiņas apaviem, maskai uz sejas, gludinātā halātā un ar cepuri galvā, un tēviem ieeja bija liegta. Bet tagad, ja kāda mums tuva sieviete dzemdē, nodaļā ierodas visi radi ar puķēm un nav pat iedomājams, ka kādu tur varētu neielaist,” situāciju raksturo ginekoloģe, dzemdību speciāliste Dace Matule.

 

“Priekšstats par to, kas saistīts ar dzemdībām, arī ir ļoti mainījies, jo dzemdību zālē ir ienācis vīrietis. Un tas ir lieliski, jo ļoti daudzām sievietēm, kas kļūst par māmiņām, sarežģītajā dzemdību procesā partneris ir neatsverams atbalsts. Tomēr dzemdības ir tikai viena no tām sadaļām, kad tiek runāts par sievieti un grūtniecību. Pēdējos gadu desmitos sabiedrības uztvere patiešām ir ļoti mainījusies. Ne tikai grūtniecība un dzemdības ir saskarsmes punkts divu cilvēku attiecībās, patiesībā viss sākas jau ar grūtniecības plānošanu. Tas nav mazsvarīgi, ne tikai runājot par precētu pāri, kas ir pieņēmis lēmumu kļūt par vecākiem, bet arī par jaunieti, kas uzzinājis, ka meitenei, ar kuru viņam ir bijis sekss, ir iestājusies grūtniecība. Izpratni par to, reakciju, kā arī attieksmi veido tas, kādā ģimenē konkrētais vīrietis ir audzis. Tiem dēliem, kas izauguši ģimenē bez tēva, visdrīzāk veidosies pavisam cits, pašiem savs ģimenes modelis, nekā tiem, kuri auguši ģimenē, kur viņu audzinājuši abi vecāki – tētis un mamma. Jaunā vīrieša izpratni par ģimeni, par attiecību veidošanu nosaka arī viņa izglītības, intelektuālais līmenis, kā arī to ietekmē draugi un cilvēki, ar kuriem viņš kontaktējas.”

 

Izpratni par to, reakciju, kā arī attieksmi veido tas, kādā ģimenē konkrētais vīrietis ir audzis. Tiem dēliem, kas izauguši ģimenē bez tēva, visdrīzāk veidosies pavisam cits, pašiem savs ģimenes modelis, nekā tiem, kuri auguši ģimenē, kur viņu audzinājuši abi vecāki – tētis un mamma. 


Nevar būt pa pusei tētis

Jāatceras, ka tēva statuss ir neatgriezenisks. Ne tēvs, ne māte nevar būt tikai pa pusei. Vecāku loma ir 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā un visa mūža garumā. “Tomēr vairākumā gadījumu sievietei pat negaidīta grūtniecība dod laiku tai sagatavoties, jo auglis aug viņas pašas ķermenī un šajā laikā ar viņu notiek dažādas pārmaiņas. Kamēr ar vīrieti tā nenotiek – viņam nav dots sagatavošanās laiks. Bērniņa ienākšana vīrieša dzīvē ir pavisam citāda – bērns piedzimst, un te viņš ir. Nav ne laika, ne iespēju tam būt gatavam pirms mirkļa, kad zīdainītis ir ieradies šajā plašajā pasaulē. Būt tēvam nozīmē piedzīvot izaugsmi. Jāatceras, ka, kļūstot par tēti, iespējamas lielas izmaiņas arī kopdzīves kvalitātē – gan pozitīvas, gan negatīvas. Galvenās pārmaiņas ar mīnuszīmi, kas ir sevišķi jūtamas pēc pirmā mazuļa dzimšanas, ir tādas, ka sieviete, kas līdz šim bija piederējusi tikai vīrietim, tagad ir aizņemta. Mazais brēkulis no troņa ir gāzis ģimenes galvu – tēvu,” saka ginekoloģe.

 

Būt tēvam nozīmē piedzīvot izaugsmi. Jāatceras, ka, kļūstot par tēti, iespējamas lielas izmaiņas arī kopdzīves kvalitātē – gan pozitīvas, gan negatīvas.

 

“Ļoti būtiski ir arī tas, kāds ir bijis pāra savstarpējais sapratnes modelis pirms mazuļa piedzimšanas. Dažkārt pašas sievietes grūtniecības laikā attiecības padara par īstu labirintu, jo nezin kāpēc iedomājas, ka vīrietim jāuzmin visas grūtnieces vainas, iegribas un diskomforta cēloņi. Mīļās sievietes, mūsu vidējais standarta Latvijas vīrietis nav apveltīts ar ekstrasensa spējām! Ticiet vai ne, bet jūsu partneris nevar zināt, ka šobrīd jums slāpst vai ir sapampušas kājas, vai hormonālo izmaiņu dēļ ir slikts garastāvoklis. Tam ir pavisam vienkāršs risinājums – to jāiemācās pateikt! Un nevajag aizmirst, ka vīrietim arī ir bailes no tā, kas viņu gaida. Ja viņš par to nerunā, tas nenozīmē, ka viņš nav norūpējies. Katrs topošais tētis domā par vienu un to pašu – par grūtniecību, tās norisi, dzemdībām, kā pēc mazuļa piedzimšanas mainīsies attiecības ar mīļoto, kāda būs viņa ekonomiskā situācija, kāds viņš būs kā tēvs. Pēdējais ir ļoti būtisks faktors, īpaši tajos gadījumos, kad viņam pašam ir bijusi slikta pieredze ar savu tēvu, un tā iemesla dēļ viņš var nejusties droši un pārliecināti pats par sevi,” skaidro Dace Matule.

 

Ginekoloģe arī uzsver, ka ir ļoti apsveicami, ka vīriešiem ir iespēja kopā ar topošo māmiņu doties uz ikmēneša ginekoloģiskajām vizītēm, kuru laikā viņš dzird, ko stāsta ārsts, ieklausās arī ieteikumos, viņam ir iespēja uzdot arī sev interesējošos jautājumus. “Šī iespēja vīrietim ļauj vairāk saprast un iztēloties, kas notiek vienā vai otrā grūtniecības posmā. Interesanti, ka bieži šajās vizītēs tieši topošajiem tētim ir racionālāka domāšana un precīzāki jautājumi nekā sievietei,” saka ginekoloģe.

 

Bieži vizītēs pie ginekolga kopā ar grūtnieci tieši topošajiem tētim ir racionālāka domāšana un precīzāki jautājumi nekā sievietei

 

Reklāma
Reklāma

Var gadīties, ka kļūt patstāvīgākam vīrietim nākas jau mīļotās grūtniecības laikā, ne tikai pēc bērniņa piedzimšanas. Varbūt viņa partnerei pirmajos mēnešos ir tik ļoti slikta dūša, ka viņa nespēj ieiet virtuvē, kur nu vēl pagatavot maltīti. Varbūt viņai ir krampji kājās vai sāpoša mugura, tad vīrieša pienākums būs izmazgāt grīdu vai izkarināt izmazgāto veļu. Vīrietis kļūst patstāvīgs un arī tādā veidā gatavojas kļūst par tēvu. Dace Matule uzsver: “Būt par tēti, ir viens no vissmagākajiem darbiem un lielākajiem izaicinājumiem vīrieša dzīvē. Kad piedzimst bērns, viss radikāli mainās. Un jaunajam tētim ir jābūt gatavam smagam darbam, tieši tāpat kā sievietei. Jābūt gatavam dažādiem pārsteigumiem, jo realitātē var nebūt tā, kā viņš to ir izplānojis. Tomēr kļūšana par tēvu, šīs lomas pildīšana, ir viena no lielākajām izaugsmēm vīrieša dzīvē.”

 

Līdzperēšanas sindroms

Līdzperēšanas sindroms (jēdziens radies no franču valodas vārda ‘couver’) kopš 2000. gada nav oficiālo diagnožu sarakstā, tomēr ir ievērības cienīga izpausme, par kuru runā gan ginekologi, gan psihoterapeiti, gan psihologi. Visbiežāk tas sastopams pirmajā un trešajā sievietes grūtniecības trimestrī, kuru laikā vīrietis var piedzīvot gan dažādus fizioloģiskus simptomus, kas tipiski grūtniecēm (slikta dūša, dedzināšana, vēdera uzpūšanās, apetītes pārmaiņas, elpošanas problēmas, zobu sāpes, krampji kājās, kairināts urīnpūslis, sāpes mugurā), gan psiholoģiskos (miega režīma izmaiņas, depresija, trauksme, samazināts libido).

 

Eiropas mediķi uzskata, ka tie ir psihiski traucējumi. Pastāv arī viedoklis, ka šis sindroms ir saistīts ar greizsirdību pret sievieti, kura spēj iznēsāt un dzemdēt bērnu, bet pastāv arī citas hipotēzes: tā esot vīrieša vainas sajūta par grūtniecības iestāšanos, iespējams arī – vīrietis sievieti uzskata par konkurentu, kas jāpārspēj.

“Patiesībā šis sindroms veidojas fizioloģisku pārmaiņu dēļ vīrieša organismā. Topošajiem tēviem ir augstāks hormona estradiola līmenis, bet zemāks testosterona līmenis, salīdzinot ar tiem vīriešiem, kuru partneres nav grūtnieces. Dažiem vīriešiem sindroma izpausme ir saistīta ar emocionālu grūtniecības uztveri, jaunu atbildības slogu procesā kļūt par tēvu. Tas ir mazliet saistīts arī ar mīlestības ķīmiju. Vīrieša uzvedību ietekmē dzimumhormoni. Salīdzinoši vīrietim, kuram ir partnere, ir salīdzinoši zemāks testosterona līmenis, iespējams, ka stabilas attiecības kopumā biežāk izveidojas vīriešiem ar zemāku testosterona līmeni. Tā rezultātā viņiem ir samazināta agresivitāte, kā arī seksualitāte. Mīlestības ķīmija ir saistīta ar estrogēna paaugstināšanos, kā ietekmē vīrietis kļūst racionālāks. Savukārt hormona prolaktīna līmenis vīrieša organismā ir visaugstākais īsu brīdi pirms partneres dzemdībām, taču tūlīt pēc tam viņam strauji pazeminās testosterona līmenis. Pasaulē ir veikti arī neskaitāmi pētījumi, kuros ir pierādīts, ka vīrietim partneres grūtniecības laikā viņa paša organismā tiešām notiek hormonālas pārmaiņas,” stāsta ginekoloģe.

 

Topošajiem tēviem ir augstāks hormona estradiola līmenis, bet zemāks testosterona līmenis, salīdzinot ar tiem vīriešiem, kuru partneres nav grūtnieces

 

Ne mazāk interesants ir fakts, ka bērna piedzimšana maina vīrieša prefrontālās smadzeņu garozas vazopresīna receptoru skaitu – veicina tās smadzeņu daļas funkcijas uzlabošanos, kas atbild par atmiņu un plānošanu. Tātad vīrietim, kas ir kļuvis par tēvu, ir labāka atmiņa un labākas plānošanas prasmes.

Un tomēr – pētījumi nav devuši pilnīgi skaidru atbildi, vai līdzperēšanas sindroms ir psiholoģisks vai patiešām neiroendokrīnas izcelsmes – ar hormonu līmeni saistīts – sindroms.

 

Kontracepcija un vīrieša atbildība

Diemžēl ginekologi savā praksē sastopas arī ar tādu jēdzienu kā partnera kontroles veids, kas vairākumā gadījumu skar sievietes, tomēr reizēm arī vīriešus. Tas nozīmē, ka viens no partneriem nevēlas lietot kontracepciju vai aizliedz to darīt arī otram, uzspiež grūtniecību, rezultātā rodas arī neplānotas grūtniecības, kas rada dziļas psiholoģiskas traumas un pat izvēli izšķirties par abortu.

 

“Apmēram 15–25% sieviešu ir atzinušas, ka piedzīvojušas reproduktīvo kontroli. Vairāku pētījumu rezultāti devuši apjausmu, ka agresīvu vīriešu partneres biežāk izšķiras par grūtniecības pārtraukšanu. Šīs sievietes stāsta, ka partneris ir kontrolējis kontracepcijas veidu, pats nav lietojis kontracepciju. Vīriešu atrunas ir visdažādākās – ja sieviete lietos orālo kontracepciju, viņa kļūs pārlieku seksuāla un sāks viņu krāpt vai pretēji – tabletes pazeminās dzimumtieksmi un viņa nevēlēsies ar viņu seksu. Viņi mēdz spekulēt arī ar viedokli, ka, lietojot tabletes, sievietei var būt svara pieaugums, bet resna viņa viņam nepatiks. Iebildumi pret spirāli – tas ir svešķermenis, kas seksa laikā var viņam iedurties. Iebildumi pret prezervatīvu – viņš nejūtas dabiski. Nereti tiek uzspiests viedoklis – mēs taču viens otru mīlam, ja tev iestāsies grūtniecība, tu dzemdēsi šo bērnu. Variācijas ir dažādas, un es atļaušos riskēt un teikt, ka viens no visizplatītākajiem izsargāšanās veidiem Latvijā joprojām ir pārtrauktais dzimumakts, kaut atšķirībā no vecā labā prezervatīva nespēj pasargāt ne pašu vīrieti, ne viņa partneri no dažādām seksuāli transmisīvām slimībām, arī no HIV un citām nopietnām slimībām,” norāda Dace Matule.


Partneru emocionālo attiecību noskaņa ir ārkārtīgi būtisks faktors sievietes grūtniecības laikā, tā tieši skar arī gaidāmā bērna veselību un dzīves kvalitāti. Piemēram, paaugstināts stress rada paaugstinātu kortizola līmeni arī augļa ūdeņos, ilgstoši paaugstināts kortizola līmenis samazina progesteronu, kas ir īpaši nozīmīgs hormons grūtniecības pirmajā trimestrī. Grūtniecības laikā piedzīvots sievietes stress var izraisīt pāragras dzemdības, mazu svaru jaundzimušajiem, pētījumos ir arī iegūti dati, kas pierāda stresa ietekmi uz bronhiālās astmas un alerģijas risku jaundzimušajiem. Vecāku emocionālie konflikti un agresīva uzvedība ir tieši saistīta ar bērna valodas attīstības aizkavēšanos, uzvedības traucējumiem, agresivitāti, depresiju, trauksmi un sliktām sekmēm mācībās. “Tāpēc vissvarīgākais, ko vīrietis var darīt savu bērnu labā, – mīlēt viņu māti,” saka ginekoloģe Dace Matule.


Avots: Žurnāls "Ārsts"

Saistītie raksti