Virtuālās realitātes brilles, spēles un multimediāla ekspozīcija - tas viss Alūksnes Bānīša stacijā

Jaunā ekspozīcija restaurētajā, vēsturiskajā Alūksnes stacijas bagāžas šķūnī atklāj unikālus 10 dzelzceļa staciju stāstus caur fotogrāfijām, videosižetiem un interesantām spēlēm. 

Alūksnes Bānīša stacijas ēka izvirzīta Latvijas Arhitektūras balvai, nominācijā “Gada labākā būve Latvijā” – pie tās iemīļojuši fotografēties skaistu bilžu mednieki.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Alūksnes Bānīša stacijas ēka izvirzīta Latvijas Arhitektūras balvai, nominācijā “Gada labākā būve Latvijā” – pie tās iemīļojuši fotografēties skaistu bilžu mednieki.

Iedomājoties par vēsturi, izstādēm vai muzejiem, tie gan pieaugušajiem, gan bērniem un jauniešiem šķiet garlaicīgi un nemoderni. Bānīša stacija atbilst 21. gadsimta muzejam -  interesantie veidi kā izzināt vēsturi un iepazīt Bānīša stāstu.

Ekspozīcijas dizains ir veidots gluži kā vilciena vagons, rodas sajūta, ka atrodies vilcienā un dodies ceļā. Lūkojoties cauri izstādes stilizētajiem 10 staciju logiem, klausoties vietējo cilvēku stāstus, kuru dzīve, darbs vai pārvietošanās saistīta ar Bānīti, garām aizslīd vietējā ainava.  

Attīstoties tehnoloģijām arvien vairāk tās interesē gados jaunākus, zinātkārus ekspozīcijas apmeklētājus. Ikvienam no viņiem ir iespēja digitāli sajust, kā pasauli redz vilciena mašīnists, izbraukt ar dīzeļlokomotīvi, tikai atliek uzlikt virtuālās brilles un ļauties piedzīvojumam. 

 

 

Reklāma
Reklāma


Interesenti var apskatīt, kas ir noslēpts Bānīša bagāžas kastēs – tās ir lietas, kas saistītas ar dzelzceļa uzturēšanu un apkalpošanu - visu iespējams pašiem aptaustīt. Atbildi uz erudīcijas jautājumiem par Gulbenes-Alūksnes dzelzceļa līniju un noskaidro, kuram stacijas darbinieka amatam atbilst Tavas zināšanas. Apmeklētājiem interesanti būs piedalīties viktorīnā, kurā jāuzmin Bānīša sliežu platums. Sliedes inovatīvi ir iestrādātas Bānīša stacijas grīdā, zem stikla, kas noteikti patiks ikvienam apmeklētājam – virs tām stāvot, ir interesanta sajūta, ko rada atrašanās uz caurspīdīgas grīdas. 

Stacijā ir pieejama arī filmiņa, tā stāsta par to, kā dzelzceļš attīstās Eiropā, kā attīstījušās un mainījušās dzelzceļa līnijas Latvijā. 

Multimediālā ekspozīcija visiem interesentiem ir atvērta no 2018. gada septembra un dod iespēju viesoties un izzināt Bānīša vēsturi visās sezonās.