Svētā Džordi dienas pasākums Gaismas pilī

Katalāņu nacionālā asambleja Latvijā (ANC Latvija) organizēs grāmatu un rožu dāvināšanu Latvijas nacionālajai bibliotēkai par godu Svētā Džordi dienai (St. George’s Day), kas ir ļoti īpaši svētki Katalonijā. Pasākums notiks šodien, 23. aprīlī pulksten 14:00 Gaismas pilī pie centrālās ieejas. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dāvinājums bibliotēkaiSvētā Džordi diena radusies pēc leģendas par bruņinieku, kurš uzvarot cīņā ar pūķi, no tā gūsta atbrīvoja skaistu jaunavu. Leģenda vēstī, ka no uzvarētā pūķa izlietām asinīm uzziedējusi tumši sarkana roze, ko Sv. Džordi dāvāja izglābtajai jaunavai.


Kopš 1456. Gada rožu dāvināšanas rituāls katalāņu zemēs kļuva aizvien populārāks. 19. gadsimtā, katalāņu kultūras un nacionālās atmodas jeb renesases laikā šie svētki ieguva vēl plašāku nozīmi katalāņu kultūrā. Vēlāk, ap 20. gadsimta 30. gadiem sievietes sāka dāvināt vīriešiem grāmatu apmaiņā pret vīriešu dāvinātajām rozēm. Vairāk par šiem svētkiem mūsdienās var izlasīt ŠEIT


Godinot šo gadsimtiem seno tradīciju, Katalāņu nacionālā asambleja Latvijā organizēs simbolisku pasākumu, kuras ietvaros tā dāvinās rozes un divas šim laikam ļoti nozīmīgas grāmatas, no kurām viena ir bijušā Katalonijas prezidenta Karla Pudždemona (Carles Puigdemont), pašreiz trimdā esošā politiķa, sarakstītā grāmata La Crisi Catalana. (sk. Attēlu pielikumā Gramatas.vaks) Grāmatu personīgi parakstījis K. Pudždemona kungs. Dāvanu pieņems Gaismas pils izpilddirektore Dintra Mukāne.


Pasākuma mērķis ir popularizēt Sv. Džordi dienu Latvijā, kā arī veicināt Latvijas un Katalonijas tautu sadraudzību. 

Reklāma
Reklāma

Autora novēlējums:
‘’Latvijas nacionālajai bibliotēkai, tās tautas grāmatu plauktam, ar bezgalīgu pateicību par tās piemēru un solidaritāti katalāņu tautai. Visas Katalonijas valdības, kura tika netaisnīgi atlaista, un kuri devušies trimdā, vārdā, sūtu brālīgu apskāvienu’’. /K. Pudždemons/

Ieraksts grāmatā