Grāmata skolas vecuma bērniem par plastmasas piesārņojuma postu "Plastmasas huligāni"

Klajā nākusi Agneses Vanagas grāmata jaunākā skolas vecuma bērniem "Plastmasas huligāni", kas veltīta aktuālai tēmai – vides piesārņojuma problēmai. 

Krāsainas ilustrācijas grāmatai radījusi jaunā māksliniece Līva Ozola

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Krāsainas ilustrācijas grāmatai radījusi jaunā māksliniece Līva Ozola

Tā rosina būt vērīgiem, lai saskatītu problēmas cēloņus, būt uzņēmīgiem un atbildīgiem sabiedrības locekļiem un kopā ar vecākiem un citiem pieaugušajiem meklēt risinājumus, kā apturēt videi kaitīgu atkritumu nonākšanu dabā un novērst ekoloģisko katastrofu nākotnē. 

Tas ir stāsts par Čiekurkalna puikām brāļiem Klāvu un Intaru, kas uz ielas nejauši sastop plastmasas maisiņu Dusmukuli. Viņš izrādās ne tikai dzīvs un runīgs, bet arī pamatīgi dusmīgs, jo apjautis savu bezjēdzīgumu. Līdzīgi kā visi vienreiz izlietotie un atkritumos izmestie maisiņi, tas uzvedas kā īsts huligāns - plandās pa ielām, pinas koku zaros un plunčājas peļķēs. Pilsētas, lauki, meži un jūras ir pilnas ar plastmasas maisiņiem. Tā vairs nevar turpināties! Kā izglābt pasauli no šiem plastmasas neganteļiem?

Grāmatas autore Agnese Vanaga ir trīs bērnu mamma un zaļā dzīvesveida entuziaste, viņa studējusi finanšu vadību un filoloģiju LU, vairākus gadus strādājusi par žurnālisti. Agnese ir bērnu iemīļotās bilžu grāmatas “Mazo latvju pirmie vārdi” un mīklu spēles “Minam?” autore.

 

Kamēr pieaugušie spriedelē par iespējamo rīcību dabas aizsardzības jomā, bērns pacels kāda nomesto plastmasas maisiņu mežā, nebaidoties sasmērēt rokas. 

Krāsainas ilustrācijas grāmatai radījusi jaunā māksliniece Līva Ozola. Viņa studē maģistra programmā LMA Grafikas nodaļā, zīmē lielas un mazas, krāsainas un melnbaltas, vairāk nenopietnas nekā nopietnas pasteļzīmuļu ilustrācijas grāmatām un citām lietām un vietām. 

Reklāma
Reklāma

 "Grāmatu “Plastmasas huligāni” mani iedvesmoja uzrakstīt bērnu neizmērojamā bijība un mīlestība pret dabu. Kamēr pieaugušie spriedelē par iespējamo rīcību dabas aizsardzības jomā, bērns pacels kāda nomesto plastmasas maisiņu mežā, nebaidoties sasmērēt rokas. Man bija tikai pāris reižu jāpiemin, kas kaitē dabai, un mani bērni pieprasīja atteikties no ērtajiem, bet dabai nedraudzīgiem ieradumiem, liekot aizdomāties, ka nav jāgaida risinājums no Pasaules dabas fonda, bet jāsāk ar sevi - tagad! Es ticu, ka šī grāmata rosinās pārdomas un kalpos kā vērtīga sarunu tēma ģimenē un skolā. Neesmu sastapusi kaislīgākus dabas aizstāvjus kā bērnus, un, ja mūsu nākotne būs zinošu bērnu rokās, tā būs gaiša."
 

"Tik aizraujošs un emociju piesātināts stāsts! Dodot iespēju šķietami nevērtīgam un nepamanāmam plastmasas maisiņam Dusmukulem kļūt par grāmatas varoni, Agnese aizraujoši un sirsnīgi skārusi tematus, kas aktuāli visai pasaulei, bet sākas tieši ar pašu cilvēku. Grāmata aizrauj ar fantāziju lidojumu, kas liek atskārst: bet tā taču ir, uz ielas gulošu plastmasas maisiņu teju ikviens no mums ir sajaucis ar kaut ko dzīvu. Dzīva ir arī Agneses grāmata, jo tajā ir tik daudz vērtīga un bērni to klausās ar lielu aizrautību un līdzjūtību. Dzīva arī tāpēc, ka pēc grāmatas aizvēršanas vecākiem ir jābūt gataviem sarunai. Šī ir grāmata, kas liek mainīties, grāmata, kas atgādina par būtisko un parāda, ka bērni ir gatavi planētu padarīt labāku. Mums, vecākiem, atliek tikai dot viņiem iespēju!"